Rady a tipy do kuchyně

Litinová pánev: vše, co byste měli vědět, než si ji pořídíte

litinové pánve barevné smaltované

Na trhu existují dva základní typy litinových pánví: ze surové litiny a z litiny potažené smaltem. Oba typy se liší ve způsobu zacházení a v údržbě, proto byste před koupí litinové pánve měli vědět, jakou si pořizujete a proč.

Jakmile se rozhodnete a pořídíte si kvalitní litinovou pánev, její výhody poznáte záhy poté, co ji poprvé postavíte na sporák.

Litina je masivní materiál, pánev je těžká, zato perfektně sálá teplo a dokáže rovnoměrně propéct kus masa.

Nejlepší výsledky dosáhnete při smažení a grilování, pokud chcete v pánvi pokrm navíc dusit nebo péct v troubě, je nejlepší volbou LITINOVÁ PÁNEV potažená smaltem.

Litinová pánev smaltovaná

Litinové pánve se smaltovanou povrchovou úpravou se udržují jednodušeji než pánve ze surové litiny.

Nemusí se vypalovat, smalt zčásti působí jako nepřilnavá vrstva. Stačí je opláchnout teplou tekoucí vodou, není třeba je speciálně vysoušet a vytírat ubrouskem namočeným v oleji.

TIP: Litinové pánve LAVA se smaltovaným povrchem v našem e-shopu, klikněte ZDE

Smalt má tu výhodu, že může být barevný. Vaše nová litinová pánev tak může být červená, modrá nebo zelená. Barevným smaltem se pánev smaltuje obvykle zvenčí, zevnitř bývá smalt černý.

Podívejte se na fotky, jak litinové nádobí s barevným smaltem vypadá.

Smaltovaná pánev je sice jednodušší na údržbu, obvykle je však zároveň dražší. Známí výrobci nádobí z barevně smaltované litiny jsou například Staub, Le Creuset (francouzské značky).

Litinové pánve LAVA se smaltovaným povrchem jsou oblíbené pro svoji velmi slušnou cenu. Zpracováním jsou na vynikající úrovni, výrobce LAVA disponuje všemi potřebnými atesty a certifikáty.

Pánev ze surové litiny

Znalci a fajnšmekři nedají dopustit na pánve ze surové litiny, bez povrchové úpravy. Zkušenosti těch, kteří litinové pánve sami testují a vaří na nich, potvrzují, že maso připravené na surové litině má neopakovatelnou chuť a aroma.

Litina sama o sobě je porézní materiál, proto je třeba litinovou pánev před prvním použitím vypálit.

Vypálení litinové pánve

Vypálením se do povrchu litinové pánve zapeče vrstvička oleje, tzv. patina. Díky patině získá pánev lepší užitné vlastnosti, pokrmy se nebudou tolik připalovat.

Litinová pánev se vypaluje tak, že do ní nalijete asi 2 cm oleje s vyšším kouřovým bodem (například řepkový olej), pánev postavíte na zapnutou plotýnku a zahříváte, až se z oleje začne kouřit. Necháte asi 2 minuty, poté stáhnete z plotýnky a necháte olej vychladnout. Ten pak ekologicky zlikvidujete a pánev vytřete papírovým ubrouskem.

Hotovo, pánev je vypálená, můžeme ji začít používat.

Renomovaní producenti pánví ze surové litiny (např. americký Lodge, švédský Skeppshult) dodávají svoje pánve vypálené již z výroby. Tato vrstva se označuje jako tzv. seasoning. Pokud tedy takovou pánev koupíte, nemusíte ji už vypalovat, ale rovnou hodit na sporák a začít vařit.

Kdykoliv vám přijde, že litinová pánev ztrácí svoji patinu, můžete postup vypálení zopakovat.

V případě pánve ze surové litiny platí: čím častěji a déle ji používáte, tím jsou její užitné vlastnosti lepší.

Ne nadarmo se říká, že nejlepší pánev je ta zděděná po babičce.

TIP: Přečtěte si článek na téma Jak vařit na litinové pánvi

Výrobci litinových pánví

Vždy je třeba rozlišit, zda se jedná o litinovou pánev bez povrchové úpravy (ze surové litiny), nebo o pánev smaltovanou.

Oblíbení výrobci pánví ze surové litiny:

  • LODGE, SKEPPSHULT – oba producenti mají slušné uživatelské recenze, obecně Lodge (USA) je levnější, Skeppshult (Švédsko) dražší. Zejména švédské litinové pánve se těší velmi dobrému renomé.
  • Litinové pánve, za které utratíte méně peněz, dodává na trh pod svojí značkou například Carl Victor. Tyto pánve jsou napodobeninou výrobků Skeppshult, vyrábějí se však v Číně.
  • Levnější pánve ze surové litiny také dodává švédský nábytkový řetězec Ikea.
  • Také specialista na venkovní grily, americká firma Weber, má ve své nabídce litinové pánve Weber, určené přímo na otevřený oheň.

Výrobci pánví ze smaltované litiny:

  • Pánve ze smaltované litiny dodávají na trh dva patrně nejznámější výrobci, oba z Francie. Jedná se o značky Staub a Le Creuset. Setkat se můžete s litinovým nádobím opatřeným smaltem Berghoff.
  • Do kategorie nádobí ze smaltované litiny spadá také turecký výrobce LAVA METAL, jehož litinové pánve a hrnce v barevných odstínech najdete v našem e-shopu.

TIP: Pokud vás zajímají i jiné pánve než litinové, spoustu zajímavých informací najdete v článku věnovaném pánvím na webu ChytrýVýběr.cz

Litina a indukce

Výhodou litinových pánví je to, že je můžete použít na jakémkoliv druhu sporáku. Ať už se jedná o klasickou elektrickou plotýnku, plynový sporák, nebo sklokeramickou desku s elektrickou nebo indukční plotýnkou.

Základní materiál pro výrobu litiny je železo, které je přirozeně feromagnetické – a to je to, co činí litinovou pánev ideální právě na indukci.

Litina je navíc těžká, není třeba se bát, že by na indukci nefungovala. Naopak, říká se, že litinové nádobí je pro indukční sporáky jedním z nejvhodnějších. A je jedno, jestli se jedná o pánve ze surové nebo smaltované litiny – oba typy fungují na indukci zcela bez problémů.

Pozor! Litinová pánev je těžká, neposouvejte jí po sklokeramické desce sem a tam, mohli byste desku poškrábat. Vždy pánev nadzdvihněte a na požadované místo ji přeneste.

Litinová pánev do trouby

Pokud máte litinovou pánev bez dřevěné rukojeti, případně lze rukojeť od těla pánve oddělit, lze pánev dát do trouby. V troubě na litinové pánvi upečete pizzu, chleba, necháte táhnout steak. Především smaltované pánve umožní v troubě dusit pokrmy a péct je.

Informujte se, do jaké teploty je možné litinovou pánev v troubě použít, aniž se poškodil smalt. Například u pánví LAVA z našeho e-shopu je to teplota kolem 260 °C.

Litinová pánev na gril

Často se setkáváme se dotazy, zda lze tutéž litinovou pánev použít v kuchyni na sporáku i venku na grilu.

V zásadě je to samozřejmě možné, v případě použití litinové pánve na otevřeném ohni je třeba dbát několika opatření, které ochrání pánev před zbytečným namáháním a poškozením.

Předně rizikem jsou pánve s dřevěnou rukojetí (ta u litinové pánve slouží jako izolant, rukojeť se při vaření nerozpálí a s pánví půjde lépe manipulovat). Dřevěné rukojeti však přímý žár otevřeného ohně vadí, může ji poškodit, v nejhorším případě se může vznítit.

Litinové pánve s barevným smaltem hůře snášejí extrémně vysoké teploty a plameny šlehající (olizující) boky pánve. Nejde o uvolňování škodlivých látek z pánve do jídla, jako spíš o ochranu smaltované vrstvy. Smaltované litinové pánve lze na roštu venkovního grilu s úspěchem použít pro tzv. nepřímé grilování, kdy pánev nestojí na přímém žáru ohně.

Obecně pánve ze surové litiny bez dřevěné rukojeti (nebo jiných citlivých prvků) lze na grilování použít bez problémů. Někteří výrobci venkovních grilů, např. Weber, mají litinové pánve na gril dokonce přímo v nabídce.

Pánve na gril a přímý oheň mají obvykle drážkované dno, mřížku typickou pro suché grilování, kdy je žádoucí, aby se třeba steakové maso grilovalo suchým teplem, tedy bez kontaktu s tekutinou, která steče právě mezi drážky dna litinové pánve.

Hluboká litinová pánev s poklicí

Pořídíte-li si hlubokou litinovou pánev s poklicí, pak v ní budete moct nejenom smažit a prudce opékat, ale také dusit maso nebo zeleninu, které potřebují delší čas k přípravě.

Pozor! K dlouhému pomalému dušení při nízkých teplotách se hodí spíše litinové pánve opatřené smaltem než pánve ze surové litiny.

Je to proto, že pokud do pokrmu přidáte kyselinotvornou potravinu (rajčata, citronovou šťávu), bude pokrm přebírat železitou chuť z nechráněného povrchu pánve. Kyselinotvorné potraviny navíc narušují patinu, pánev budete muset znovu vypálit, aby se ochranná vrstva obnovila.

A k čemu je dobrá hluboká litinová pánev s poklicí?

Na litině se perfektně zprudka smaží a griluje. Litina výborně a rovnoměrně sálá teplo, dá se rozpálit na vysokou teplotu (s tím mají například pánve s nepřilnavým teflonovým povrchem problém). Základem každé dobré omáčky je maso nejprve zprudka ze všech stran opéct, aby se zatáhlo a na povrchu se vytvořil křupavý povrch.

Výpečky se poté zalijí tekutinou (vývar, víno atp.), doplní o další ingredience (zelenina, houby). Poté se teplota pod litinovou pánví sníží, pánev se přiklopí a pokrm se nechá při nízkých teplotách dusit, dokud nezměkne. Nakonec se omáčka zahustí a může se podávat na stůl.

Tento základní postup výroby božské omáčky plné chuti nejlépe zvládnete právě s litinovou pánví.

Rozměry litinové pánve: nejoblíbenější je pr. 28 cm

Víte, jaký rozměr litinové pánve je nejoblíbenější?

Je to kulatá pánev o průměru 28 cm. Bez problémů v ní připravíte 4 porce, je proto vhodná pro běžnou čtyřčlennou rodinu.

Zhruba pro 3 osoby je vhodná pánev o pr. 26 cm, do dvoučlenné domácnosti je pak nejlepší kulatá pánev 24 cm. Pokud jste single a vaříte si sám (sama) pro sebe, vystačíte si s pánvičkou s průměrem kolem 20 cm.

Malé litinové pánve slouží spíše k servírování (a že jídlo servírované v litině vypadá skvěle!), ale můžete si v ní samozřejmě i uvařit.

TIP: Prohlédněte si naši litinu určenou k servírování pokrmů

Steaková pánev

K přípravě dokonalého steaku potřebujete dvě základní věci: hovězí stařené maso a dobře rozpálenou pánev.

Nikdy nepřipravíte steak z čerstvého masa, které se na prodejní pult dostane hned po porážce. Takové maso je červené nebo růžové a pružné, když do něj zapíchnete prst.

Stařené maso se nechává zrát, obvykle zavěšené na hácích v kusech v chladné místnosti za přísných hygienických podmínek. Říká se tomu suché zrání.

Další metodou je mokré zrání masa ve vakuu. Jedná se většinou o hovězí z porážky v zahraničí, např. z USA. Zde se maso naporcuje, zataví do vakuového vaku a vyšle se na cestu zákazníkovi. V mezičase proběhne kýžený proces staření.

Suché staření steakového masa je náročnější, proto se více používá staření masa ve vakuu.

Ale zpět k pánvi. Steaky se kladou na pánev, která je rozpálená na pekelně vysokou teplotu. Moderní pánve s nepřilnavým povrchem mívají s vysokou teplotou problém. Litina se naopak nechá velmi ochotně rozpálit a toto teplo pak rovnoměrně předá masu, které se na litinovou pánev položí.

Steakové maso se na pánvi zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Pokud by se steak připravoval při nízké teplotě, šťáva by vytekla a maso se začalo dusit ve vlastní šťávě.

Pokud máte litinovou pánev bez dřevěné rukojeti, nechte po prudkém opečení steak na pánvi táhnout několik minut v troubě. Tenhle malý šikovný trik pomáhá především začátečníkům, jak se poprat s přípravou steaku, který bude uvnitř přesně takový, jaký si strávník přál.

Chcete-li mít na povrchu steaku otisknutou typickou kresbu po „grilování“, sáhněte po grilovací litinové pánvi, která má na dně mřížkování.

Litinová pánev na lívance, palačinky, pizzu

Nejenom na steaky, litinová pánev lze s úspěchem použít i na další kulinářské skvosty z vaší kuchyně.

Je-li pánev odlitá z jednoho kusu litiny a nemá hořlavé části (typicky dřevěná rukojeť), lze ji použít v troubě a připravovat na ní třeba pizzu nebo v ní péct pečivo. Takové kynuté buchty pečené v litinové pánvi mají svůj půvab.

Na litinové pánvi osmažíte palačinky, volská oka, je vhodná na placky všech druhů. Speciální pánev s oky je známá jako litinový lívanečník a je určená, jak název napovídá, ke smažení lívanců.

Čtěte: Druhy pánví podle tvaru

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *