Rady a tipy do kuchyně

Druhy pánví podle tvaru

litinová pánev maso

Alespoň jeden typ pánve má v kuchyni snad každý, jedná se o základní kousek kuchyňského vybavení. Vybírat pánev lze podle různých kritérií, zaměřit se dá na materiál, povrchovou úpravu a nepřilnavost, velikost.

Dneska moje povídání nebude o typu povrchů pánve nebo z čeho je pánev vyrobená (budu si myslet, že se jako většina profesionálních kuchařů přikláníte k poctivé LITINOVÉ PÁNVI – s ní se totiž dá čarovat nejlépe). Článek chci věnovat tvarům pánve.

Klasická univerzální pánev

Má okraj vysoký zhruba 3 cm, buď rovný, nebo mírně zkosený. Výhodou je, že na této pánvi můžete jak restovat nebo smažit, tak pokrm dusit (ve vlastní šťávě nebo podlitý vodou, vývarem, pivem či nějakou jinou tekutinou). K dušení je ideální, pokud má pánev poklici. Při smažení zase oceníte nižší okraje pánve, protože se k pokrmu snáz dostanete obracečkou.

Co se velikosti týče, nejprodávanější jsou pánve o pr. 26-28 cm, v pohodě v nich uvaříte pro 4člennou rodinu.

Hluboká pánev na dušení

Jak název napovídá, hluboká pánev má vyšší okraje, asi 5-6 cm. K hluboké pánvi by měla být povinnost poklička, protože pánvička je předurčená k přípravě jídel s báječnými omáčkami.

Když se podíváte, jak kuchařští guru připravují omáčky, dozvíte se, že základem je maso zprudka opéct, aby se zatáhlo. Výpečky se pak zalévají tekutinou (vývarem, vínem), nebo se v nich restuje zelenina. Výsledkem je chuťově plná omáčka, která pokrm bezvadně doplní. V hluboké pánvi s poklicí připravíte třeba guláš nebo hovězí ptáček.

Pánev do trouby

Tady jsme limitovaní vnitřními rozměry trouby, proto potřebujeme, aby pánev neměla zbytečně dlouhou rukojeť, lepší jsou dvě ucha po stranách. Samozřejmě musí být z materiálu, který v troubě přežije – žádný plast ani dřevo nepřichází v úvahu. I pánev do trouby může mít poklici, opět takovou, která je žáruvzdorná. Pánev do trouby velmi dobře nahradí litinový hrnec.

A proč pánev strkat do trouby? Třeba proto, že dusit nemusíte jenom na plotýnce, ale také v troubě. Teplota v troubě jde snáz regulovat než na plotýnce, pánev se zahřívá po celé ploše, nejenom zespoda, proto se pokrm připravuje rovnoměrně. Pokud vaříte jídlo, které si na povrchu žádá krustičku, stačí ke konci přípravy odstranit poklici a trouba pokrm v pánvi hezky zapeče.

Pánve do trouby jsou vhodná na zapékané pokrmy. V pánvi na plotýnce připravíte základ (osmahnete maso, uzeninu, zeleninu), přidáte těstoviny, ochutíte, zalijete je rozšlehanými vejci a celou dobrotu na pánvi dáte zapéct. Na samý závěr nesmí samozřejmě chybět kopeček sýru, který se v troubě na pokrmu hezky rozteče – stačí mu dvě minuty.

Palačinková pánev

Pánev na palačinky poznáte na první dobrou. Má pouze minimalistický okraj, je hodně placatá, a to proto, aby se palačinky daly dobře obracet a netrhaly se. V palačinkových pánvích se dají dobře připravovat volská oka, omelety, bramboráky a podobné plackovité pokrmy. Litinová palačinková pánev poslouží na pečení pizzy.

Grilovací pánev

Když je venku počasí, že by psa nevyhnal, natož zapálil zahradní gril, a vy přesto máte chuť na pořádný steak, vezměte si k ruce grilovací pánev.

Grilovací pánev se musí dát rozpálit na vysokou teplotu, a zase se vracíme k litině – na nádobí na gril je litina prostě nepřekonatelná. Steakové maso se klade na rozpálenou pánev, aby se povrch zatáhnul a šťáva zůstala uvnitř masa. Dno pánve má mřížkování, aby se maso nedostalo do kontaktu s případnou šťávou (pak by se dusilo, nikoliv grilovalo – grilování je tepelná úprava v suchém teple). Po krátkém prudkém opečení steaku z obou stran jej strčíte do trouby dojít, podle typu a výšky masa asi na 10 minut. Litinová pánev je opět ideální, protože obvykle neobsahuje žádné prvky (dřevěná rukojeť, plastové díly), které by bránily vložit pánev do trouby.

Grilovací pánve se vyrábějí nejenom kulaté, ale také hranaté – ty se často používají na grilování ryb.

Grilovací pánev můžete použít také na venkovním grilu. Pokud je pánev smaltovaná, nikoliv ze surové litiny, dejte pozor, aby se pánev nedostala do kontaktu s přímými plameny otevřeného ohně (aby tzv. neolizovaly strany pánve).

Další možností je využít ke grilování tzv. grilovací plotýnku.

Pánev WOK

Milovníci asijské kuchyně vědí… WOK je pánev, jejíž konstrukce vykazuje viditelný rozdíl v průměru dna a v průměru horního obvodu pánve. Stěny pánve se kónicky rozšiřují směrem vzhůru. Právě v konstrukci pánve je celý vtip: WOK se nahřívá rovnoměrně a stejně tak teplo předává v celé ploše při přípravě pokrmů.

Rozpálené plochy pánve se používá při takové kuchařské metodě, kdy se pokrm nakrájený na nudličky či malé kousky rychle dotýká pánve, na povrchu se vytvoří křupavá krustička, ale uvnitř zůstanou suroviny krásně šťavnaté. Pánev WOK je vhodná především na minutkovou kuchyni.

Všechny výše uvedené pánve vřele doporučuji v litinovém provedení. Až jednou přípravu na litině vyzkoušíte, budete překvapení, jakou chuť vaše jídlo může mít.

Podívejte se na všechny pánvičky v kategorii e-shopu: LITINOVÉ PÁNVE

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *