Naše top recepty

Krkonošské kyselo s houbami

krkonošské kyselo s houbami

Každý měsíc se ocitám v Jilemnici, kam se synem dojíždím kvůli rovnátkům. Tenhle kraj v Podkrkonoší je mi velmi blízký, kousek odtud se narodil můj táta.

Když mám čas, kupuji v místní pekárně balíček s kváskem na kyselo. Doma pak dělám poctivou navinulou polévku, do které přidávám houby a míchaná vejce.

Dobrý LITINOVÝ HRNEC se silným dnem je na kyselo základ, protože kvásek při vaření sedá ke dnu, v tenkostěnném hrnci se snadno připálí, i když jej mícháte.

Polévkové hrnce ze smaltované litiny:

Krkonošské kyselo s houbami

Výborná navinulá polévka s houbami a smaženými vejci, připravovaná v litinovém hrnci
Příprava30 mins
Čas vaření30 mins
Porce: 6
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 200 g kvásek na kyselo
  • 1 l voda
  • 0,5 l voda na sušené houby
  • 1 hrst sušené houby
  • 4 ks vejce
  • sádlo
  • 3 ks brambory
  • 2 ks cibule
  • sůl
  • kmín

INSTRUKCE

  • Kvásek zalijeme vlažnou vodou a necháme ho rozpustit. Zalévám jej obvykle tak půl hodiny předtím, než se pustím do polévky, ale můžete jej zalít i večer a přes noc nechat stát na kuchyňské lince.
  • Houby dáme v půllitru mírně osolené vody vařit, necháme přejít varem, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme je v horké vodě změknout. Vodu, ve které se houby vařily, nevyléváme! Byla by to škoda, houbový vývar přidáme ke kyselu.
  • Odstátý kvásek rozkvedláme, aby v tekutině nezůstaly cucky kvásku. Přelijeme do litinového hrnce, přidáme houby i s vodou, v níž se vařily. Osolíme, okmínujeme, promícháme a dáme na střední teplotu vařit. Průběžně mícháme, aby se kvásek nedržel u dna.
  • Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do samostatného RENDLÍKU (pokud byste je vařili v základu na kyselo s kváskem, brambory by nezměkly).
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Orestujeme na středním plamenu, až je cibule dozlatova. Větší část přidáme ke kyselu, na zbytku osmažíme vejce. Smažená vejce přidáme do polévky.
  • Nakonec vhodíme uvařené scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a dokmínujeme a můžeme podávat.

POZNÁMKY K RECEPTU

TIP: Já přidávám ještě trochu octa a asi ½ lžíce cukru pro intenzivnější chuť.

Pár tipů ke kyselu

  • Krkonošské kyselo bývalo častým jídlem chudých, dříve se do polévky nepřidávala smažená vejce a cibule, dnešní hospodyňky však kyselo těmito dvěma přísadami běžně vylepšují.
  • Kvásek na kyselo je připravovaný z pšeničné mouky, zatímco chlebové kvásky, které se používají na kypření těsta při pečení, se vyrábějí z ječné mouky.
  • Zdeněk Pohlreich přidává do smažených vajec ještě pažitku pro chuť i zelenou barvu. Kluci v akci podávají ke kyselu škvarkové placky.

A co dál? No přeci omrknout naši kategorii v e-shopu s LITINOVÝMI HRNCI!

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *