Mýty a pravda o litinovém nádobí
Litinové nádobí, dlouho oceňované pro svou robustnost a univerzálnost v kuchyni, je často obestřeno mylnými představami a mýty, které mohou vaření zbytečně komplikovat. Není tedy divu, že někteří lidé váhají, zda se pro ně litina hodí. Pojď se podívat na nejběžnější mýty, které mají lidé s litinou spojené a jaké je vlastně pravda, aby byla vaše péče o litinové nádobí správná a vaření radostnější.
Mýtus 1: Litina je příliš těžká a nepraktická.
Realita: Litinové nádobí skutečně váží více než modernější typy nádobí. Tato větší hmotnost však zároveň poskytuje výhody, jako je výborná schopnost udržení tepla. Díky tomu se potraviny vaří rovnoměrně a teplota se zachová dlouho po odstavení z ohně. Díky těmto vlastnostem, bude vaše vaření i pečení jednoduší, rychlejší a chutnější.
Mýtus 2: Litinové nádobí je obtížné ošetřovat.
Realita: Správná péče o litinové nádobí vyžaduje trochu času, ale není to nic náročného, co byste nezvládli. Důležité je správně nádobí „zakládat“, pravidelně ho čistit bez použití abrazivních mýdel a po každém použití ho dostatečně ošetřit olejem. Jedná se o snadné návyky, které zajistí dlouhověkost a funkčnost vaší litiny. Přečtěte si i další tipy jak se starat o litinové nádobí.
Mýtus 3: Nemůžete v litině vařit kyselá jídla.
Realita: Dlouhodobé vaření velmi kyselých potravin může poškodit „zakládanou“ vrstvu litiny a způsobit, že se do jídla uvolní více železa. Nicméně, pokud je vaše litinové nádobí zakládané, můžete v něm občas připravovat kyselá jídla, aniž by to nádobí nějak poškodilo.
Mýtus 4: Litina se snadno poškodí a zrezne.
Realita: Litina může rezivět, pokud není správně udržována. Ale nebojte, i tohle můžete snadno napravit. Stačí když se zbavíte rzi. Jednoduše ji odrhnete drátěnkou. No a pak začnete znovu „seasonovat“ a nádobí je jako nové. Když se budete o litinu dobře starat, tak se rezivění dá snadno předcházet a nemusíte se ho bát.
Mýtus 5: Litinové nádobí je vhodné pouze pro grilování a smažení.
Realita: Jedna z největších výhod litiny je její schopnost přizpůsobit se různým stylům vaření. Ať už pečete, smažíte, dusíte nebo vaříte, litina vám bude sloužit spolehlivě a za každých okolností. Díky její všestrannosti můžete dokonce připravovat celé pokrmy od sporáku až do trouby a rovnou servírovat i s hrncem na stůl. Začnete restováním a smažením a pokrm přesunete do trouby, kde se může dopéct. Beze studu pak můžete pokrmy servírovat v litinovém nádobí rovnou na stůl. Litina bude vždy vypadat skvostně a nedělní oběd servírovaný v litinovém pekáči s dřevěným podstavcem bude ozdobou stolu.
Mýtus 6: Stačí když jednou použijete mýdlo a litinu si zničíte.
Realita: Pravidelné používání mýdla při mytí litinového nádobí nebo jeho umývání v myčce rozhodně nedoporučujeme. Můžete tak poměrně snadno odstranit ochrannou „zakládanou“ vrstvu o kterou jste se tak dlouho snažili. Ale pokud máte nádobí skutečně zašpiněné nebo připálené a máte pocit, že bez mýdla to nepůjde, není to konec světa. Důležité je pak nádobí pořádně opláchnout, osušit a pak ošetřit novou vrstvou oleje.
Závěr: Lidé mají často o litině mylné představy založené na zastaralých informacích nebo na nedorozuměních. Nicméně, při správné údržbě a při pravidelným „zakládání“ neboli „seasoningu“ se litinové nádobí stane vaším spolehlivým pomocníkem v kuchyni nebo dokonce může být i vzácným dědictvím pro budoucí generace. Nyní, když jsme si vyjasnili staré zakořeněné mýty ohledně litinového nádobí, se už můžete pustit do vlastního vaření a zkoušení nových a nových receptů se kterými vykouzlíte úsměvy na tváře všech strávníků.