Holandský řízek v troubě

Holandské řízky se říká mletému masu, smíchanému se strouhaným sýrem. Běžně se z masové směsi tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a opečou na pánvi.
Já jsem se rozhodla ušetřit kalorie a čas a variaci na holandské řízky upekla v troubě.
K pečení jsem použila zelený litinový pekáček LAVA, mrkněte, jak vypadá, včetně možných barevných variant:
Všechny pekáčky najdete v kategorii PEKÁČE A TERINY
A teď už pojďme k receptu:
Holandský řízek v troubě
INGREDIENCE
- 350 g mleté vepřové
- 350 g mleté hovězí
- 100 g uzené
- 1 lžička sádlo
- 200 g tvrdý sýr Gouda, Eidam, tučnější 48 %
- 2 ks rohlíky den staré
- mléko
- 3 lžíce voda vlažná
- hrst čerstvá petržel lístky
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Mleté i sýr vyndáme asi hodinu předem z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu.
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, vsypeme do větší mísy a zalijeme mlékem, jen tak, aby nasály všechno mléko a rozmočily se.
- Uzené nakrájíme na kostičky a osmažíme na sádle.
- Z mísy s rohlíky slijeme případné přebytečné mléko, přidáme osmažené uzené, oba druhy mletého, nasekanou zelenou petržel, nastrouhaný sýr, vodu a vymícháme v masovou směs.
- Litinový pekáč vyložíme pečicím papírem a maso do něj rozprostřeme.
- Dáme péct do vyhřáté trouby zhruba na 30-40 minut.
POZNÁMKY K RECEPTU



Tipy k receptu
- Do holandských řízků, které známe pečené na pánvi, se nepřidávají namočené rohlíky, ale ani uzené. Nejčastěji se připravují pouze z mletého vepřového (je tučnější), sýru, petržele a vody. Obalují se ve strouhance a pečou ve vyšší vrstvě tuku na PÁNVI. Vajíčko do holandských řízků nepatří.
- Maso i sýr opravdu vyndejte předem z lednice. Pokud začnete sýr strouhat do studeného masa, utvoří se ze sýru chuchvalce, se kterými se nedá nic moc dělat. Případně k masu přilijte trochu horké vody a rozmíchejte (pak už nepřidávejte ty tři lžíce vody, co jsou v receptu).
- Recept je počítaný do litinového pekáčku o rozměru 22×30 cm, je to spíše menší pekáček, nikoliv běžný plech do trouby, jak jsme zvyklí třeba při pečení moučníků.
- Aby se hotový holandský řízek pečený v troubě dobře vyndával, vyložte pekáček pečicím papírem. Nastřihuji rohy, aby se mi papír do pekáčku dobře poskládal.
Smaltovaný litinový pekáč myjte pouze pod tekoucí vodou, i když výrobce udává, že je možné dát jej do myčky.
Nedělala bych to ze dvou důvodů: jednak je litina do myčky docela těžká, a potom barevný smalt ztrácí ze svého lesku, při mytí v myčce barvy časem vyblednou. A to by byla velká škoda.

Komentáře k “Holandský řízek v troubě”
Reakce nejsou povoleny.
Tohle není holandský řízek. Místo vody má být mléko nebo smetana, sýr jen gouda, žádné rohlíky,žádné hovězí, žádné uzené. Tohle je variace na nějaké karbanátky.
Také jsem myslela, že do holandských řízků rohlíky nepatří, ale třeba v receptu od Romana Vaňka (Maso Jednoduše&Dokonale) tam to pečivo opravdu je, maso směs hovězího a vepřového. Ať tak či onak, „nepravý“ holandský řízek v troubě (terminologie pokulhává) chutnal všem, moc.
Tak to je skvělý nápad 🙂 Já mám holandský řízek ráda, ale nebavilo mě dělat placičky a pak je smažit 😀 . Zatím jsem ho pokaždé dělala podle klasického receptu z https://www.receptnajidlo.cz/ . Tuto variantu určitě vyzkouším, děkuji za inspiraci 🙂 A jestli bude chutnat trochu jinak, mi je jedno, hlavně, že bude dobrý 🙂 .