Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

Litinová pánev s výlevkou 30 cm

1 436 
Ikonický tvar pánve z masivní litiny, s rukojetí a madlem, se dvěma výlevkami po obvodu pánve na slévání vypečené šťávy z pokrmů. Na všechny druhy ohřevů včetně otevřeného ohně, vhodná na zapékání v troubě. Pro 4-6 porcí. Elegance od značky LAVA.

Litinová pánev 34 cm s výlevkou

1 733 
Litinové pánve a hrnce patří k nádobí, které po staletí patří k těm nejpoužívanějším. A dědí se doslova z generace na generaci. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z pánve v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené. Pánev lze používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Můžete ji...

Litinová pánev 19×14 cm modrá s podstavcem

1 183 
Oválná pánev ze smaltované litiny a dvěma masivními uchy, v modré barvě. Pokrm si v ní nejenom připravíte, ale také naservírujete na stůl - se stylovým dřevěným prkénkem vám bude chutnat dvojnásob! Litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypálená. Pro 1-2 porce. Elegantní design od značky LAVA.

TRIO litinový pekáček 26×30 cm – červený

2 129 
Představivosti a kreativitě se meze nekladou. Tento praktický litinový pekáček je rozdělený na tři pole (2x hladký povrch, 1x grilovací), díky kterým můžete zároveň připravovat fazole, vejce a nebo šunku a slaninu. Litinový pekáček o rozměrech 26x30 cm je vyroben z kvalitní litiny, která má opravdu dlouhou životnost, perfektně vede teplo, je odolná proti korozi, poškrábání a odštípnutí. Plotýnku můžete používat na všech typech grilů a vařičů včetně indukce, je vhodný i pro zapékání v troubě a stane se tak praktickým pomocníkem ve Vaší kuchyni. Díky skvělým tepelným vlastnostem litiny můžete pokrmy z plotýnky rovnou servírovat, jídlo udržíte dlouho teplé. Litinové nádobí je oblíbené mezi šéfkuchaři, protože skvěle drží teplo a je prakticky nerozbitné.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.