Naše top recepty

Chřestový krém z litinového hrnce

chřestový krém

Tentokrát jsem postavila na sporák litinový hrnec s lila smaltem. Samotnou mě překvapilo, jak moc mu to sluší. Když už si představíme litinové nádobí s barevným smaltem, nejčastěji je to barva červená, případně zelená. Ale fialová má svoje kouzlo – není ostrá jako lila z čokolády od krávy Milka, naopak. Fialková na hrnci LAVA voní po rozkvetlých levandulích z polí francouzské Provence. Barva není nudně jednolitá v celé ploše hrnce. Ve spodní části je hrnec smaltovaný sytější fialovou, která postupně přechází v jemnější tóny. To samé poklice – v krajích je fialová temnější, směrem se středu se rozsvítí do světlé. Uvnitř je litinový hrnec smaltovaný poctivou černí.

Kulaté hrnce ze smaltované litiny o pr. 24 cm

Dost ale něžnění nad hrncem, jsme tu přeci kvůli receptu na chřestový krém! Připravte si pazochy čerstvého zeleného chřestu a jdeme na to!

Chřestový krém z litinového hrnce

Lahodný krém z čerstvého chřestu
Příprava15 mins
Čas vaření30 mins
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 4 ks zelený chřest
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce sádlo
  • 150 ml smetana vysokotučná 30 %
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuličky nové koření
  • sůl
  • pepř

INSTRUKCE

  • Nejprve si připravíme chřest. Pokud je čerstvý, stačí odříznout cca 1 cm od konce (oddenku, ne hlavičky!). Konce bývají dřevnaté, proto je třeba je odstranit, ale u čerstvého chřestu stačí opravdu pouze 1-2 cm. Odkrojíme hlavičky, ty si později oblanšírujeme a necháme je na ozdobu do polévky. Zbytek oddenků nakrájíme na špalíčky cca 2-3 cm dlouhé. Pokud je
    chřest starší, je lepší jej škrabkou oloupat.
  • Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na špalíky, cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • Na plotýnku postavíme litinový hrnec, ve kterém rozehřejeme sádlo. Litinový hrnec má silné dno, pokud správně nastavíme teplotu (vaříme max. na středním plameni), pak se v něm jen tak něco nepřipálí.
  • Na rozehřáté sádlo vhodíme cibuli, mrkev a chřest a orestujeme. Restovaná zelenina dá polévce silnější chuť, než kdybychom ji pouze vhodili do vody a uvařili.
  • Zalijeme cca 1,7 l studené vody (část se při vaření vyvaří). Osolíme, vložíme bobkový list a nové koření, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
  • Jakmile začne polévka vřít, vložíme do sítka hlavičky chřestu a sítko i s hlavičkami ponoříme na 2-3 minuty do vroucí vody. Poté je vyndáme a prudce zchladíme ve studené vodě. Tomuto postupu se říká blanšírování. Chřest získá svěží zelenou barvu, bude měkký, ale nikoliv blátivý, tak akorát na skus. Hlavičkami ozdobíme chřestový krém při servírování.
  • Stáhneme vodu na střední plamen a vaříme asi 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Poté stáhneme z plotny, vyndáme bobkový list a kuličky nového koření. Ještě horké rozmixujeme ponorným mixérem, případně máte-li stolní mixér s velkou nádobou na polévku, použijte ten.
  • Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu (už nevaříme!) a znovu krátce promixujeme. Nakonec dochutíme citronovou šťávou.
  • Na talíři zdobíme blanšírovanými hlavičkami chřestu, které předtím můžeme pokrájet na menší kousky. Podáváme s opečeným pečivem.

POZNÁMKY K RECEPTU

Z množství dostanete zhruba 1,5 l polévky.
kulatý hrnec litinový fialový
suroviny chřestová polévka
litinový hrnec smaltovaný fialový

Chřestový krém: tipy a rady

  • Chřestový krém podle tohoto receptu není zahuštěný moukou, je tedy přirozeně bezlepkový, nízkoskosacharidový (low carb). O zahuštění se postará zelenina, ze které je krém připravený. V případě, že preferujete hustější krémy, je možné polévku zahustit jíškou, případně ke konci vaření vhodit do polévky 2 lžíce červené čočky. Červené čočce stačí na povaření pár minut, dodá chřestovému krému zajímavou chuť.
  • Sezóna svěžího, čerstvého chřestu začíná každý rok v půlce dubna a končí svátkem sv. Jana, tedy 24. června. V tuto dobu můžete v obchodech narazit na čerstvě sklizené pazochy zeleného a bílého chřestu, u kterých máte jistotu, že netrávily týdny na cestách, aby se dostaly k vám do kuchyně. V Česku jej pěstuje společnost Český chřest.
  • Čerstvý zelený chřest má hlavičky uzavřené, konce pazochů nejsou suché, dřevité. Chřest musí mít svěží barvu, není zaschlý nebo nahnědlý.
  • Litinový hrnec v receptu má průměr 24 cm, na polévku pro 4 osoby je to ideální rozměr. Litinové hrnce navíc brilantně vedou teplo; používejte ho na plotýnce, která má odpovídající průměr a budete maximálně spokojení.
  • Kulaté litinové hrnce jsou vhodné na všechny typy sporáků, včetně indukce.

Prohlédnout v e-shopu všechny KULATÉ HRNCE ze smaltované litiny.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Zpět na seznam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: