Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 28 cm – modrá

2 366 
Designově dokonalá pánev ze smaltované litiny v modré barvě se skleněnou poklicí. Vařit v ní bude potěšením, je vhodná jak pro minutkové steaky tak pro pomalé vaření či dušení. Dřevěná rukojeť umocní sílu přírodních materiálů, ze kterých je pánev vyrobená. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypalovaná. Pro 4-6 porcí. Pro všechny druhy ohřevů. Elegance od značky LAVA.

Litinová pánev Fajita 18x28cm s dřevěným podstavcem

1 326 
Litinová pánev Fajita o rozměrech 18x28 cm s výškou 3 cm s čistými, jednoduchými liniemi se bude nádherně vyjímat na servírovacím podstavci z přírodního dřeva. Smaltovaná, 1x vrstva smaltu, 1x vypálená. Pro 1 paorci.  Působivě vyhnutá rukojeť, elegantní provedení od značky LAVA.

Litinová grilovací pánev 20x20cm

649 
Tato mini grilovací pánev o rozměrech 20x20 cm se stane multifunkčním pomocníkem ve Vaší domácnosti. Odolné a robustní litinové pánve Lava metal jsou jistotou perfektních výsledků při smažení či pečení. Výhoda litinového nádobí je ve vysoké tepelné vodivosti a následné distribuci tepla, výsledkem bude vždy křupavý pokrm s výraznou chutí a šťavnaté maso. Litinové pánve vydrží teploty v troubě až do 280°C. Vnitřní smaltovaný povrch je ideální pro zdravé vaření bez tuku, navíc chrání nádobí před korozí. Pán...

Jing Jang pánev Fajita 10×20 cm

728 
Pro vyznavače feng-šuej: originální servírovací litinová miska ve tvaru jing a jang. Vhodná pro jednu porci jídla, lze doplnit druhou miskou stejného tvaru. Vychutnejte si harmonické pokrmy servírované ve stylové misce! Pro 1 porci. Litina s 1 vrstvou smaltu, 1x vypalová. Elegance od značky LAVA.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.