Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

Litinová pánev 26 cm

1 178 
Litinová pánev 26cm, výška 4,1 cm Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se Dá se využít i k zapékání v troubě Jednoduché ruční mytí Černá barva

Litinová pánev ryba 15x24cm s dřevěným podstavcem

1 193 
Milujete rybí pokrmy? Což takhle servírovat je na litinové pánvi ve tvaru ryby. Kulinářský prožitek umocní tvarovaný podstavec z přírodního dřeva. Pro 1 porci. Elegantní provedení jídelního setu od značky LAVA.

LAVA METAL Litinová pánev 16cm – modrá

1 327 
Elegantní modrá litinová pánev je ideální doplněk k plynovým, elektrickým grilům, ale i ke grilům na dřevěné uhlí. Ploché dno umožňuje použití také na sklokeramických, indukčních, elektrických ale i plynových sporácích. Litinová pánev se vyznačuje robustní konstrukcí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Jedná se o produkt s nepřilnavým povrchem. Má široké možnosti využití, je skvělá pro přípravu příloh a omáček, ale i pro smažení při vysokých teplotách. Můžete na ní také připravovat vajíčka, lívance nebo palačinky, popřípadě zapéct pokrmy v troubě. Průměr 16 cm, výška 3 cm.

Litinový wok 16 cm – černý matný

965 
Elegantní pánev WOK se skleněnou poklicí pro přípravu lahodných asijských pokrmů a mnoha dalšího. Krásný tradiční vzhled černé smaltové litiny se bude ve vaší kuchyni vyjímat.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.