Nedávno jsem dělala guláš v litinovém hrnci a opět mě překvapilo, jak všestranný talent tenhle hrnec je. Kostky masa si v něm nejprve orestuji na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, ve výpečcích opeču zeleninu, pak přidám koření, případně víno, pivo nebo rajčatový protlak (podle receptu), vše zaliji vývarem a hodím do trouby péct. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, které se téměř rozsýpá, s chuťově excelentní omáčkou, navíc téměř bez práce.
Kulaté litinové hrnce v našem e-shopu:
Litinový hrnec zelený 18 cm kulatý
Litinový hrnec šedá majolika 24cm – kulatý
Litinový hrnec zelený 16 cm kulatý
Litinový hrnec černý 14 cm kulatý
Kromě guláše v litinovém hrnci uvaříte polévku, upečete v troubě chleba, oválná verze je skvělá jako pekáč na husu (nebo kuře, kachnu). Naštěstí spousta hospodyněk litinové hrnce začíná doceňovat a tento tradiční materiál se opět zabydluje v kuchyních. Pojďme se podívat na výhody a nevýhody litinových hrnců.
Výhody litinového hrnce
- Litinový hrnec má silné dno – ne nadarmo spousta receptů v renomovaných food časopisech začíná slovy: vezměte silnostěnný kastrol…
- Litinový hrnec dáte na sporák, zapnete plotýnku a necháte ho rozehřát na vysokou teplotu. Bez problémů v něm opečete maso a zeleninu na základ, než jej zalijete vodou nebo vývarem, přiklopíte pokličkou a dáte dusit. Této kuchařské technice se říká brasírování; takto získáte perfektní omáčku plnou chutí, na které si pochutná celá rodina.
- V hrnci s tenkým dnem se pokrmy při pokusu o smažení budou pouze připalovat. Hrnce s tenkým dnem jsou dobré na vaření nebo pomalé dušení, ale nikoliv na počáteční rychlé orestování pokrmu při vysokých teplotách.
- Poklice u litinového hrnce není skleněná, ale také z litiny, což znamená, že hrnec lze dát do trouby a péct v něm nebo dusit.
- Uši u litinového hrnce jsou obvykle dvě, také litinové, k hrnci přisazené, žádná dlouhá rukojeť, kvůli které by se hrnec nevešel do trouby.
- Smaltovaná litina snese v troubě max. teplotu 260 °C (uvádí výrobce LAVA), což je zcela dostatečná teplota pro naprostou většinu receptů.
- Litinový hrnec je vhodný pro všechny typy sporáků: elektrická plotýnka, plyn, sklokeramika. Perfektní je také na indukci.
Oválné hrnce ze smaltované litiny:
Litinový hrnec červený 27 cm oválný
Litinový hrnec červený 29 cm oválný
Litinový hrnec zelený 29 cm oválný
Litinový hrnec červený 33 cm oválný
Nevýhody litinového hrnce
- Je těžký. Ale zase si s ním můžete zaposilovat. Dávejte pozor, když s litinovým hrncem budete pohybovat po sklokeramické desce. Vždy jej raději nadzdvihněte a přeneste, než abyste jím po varné desce šoupali. Litinový hrnec by ji mohl poškrábat.
- Nedá se mýt v myčce. Ačkoliv spoustu výrobců tvrdí opak, nevěřte jim. Litinový hrnec je poklad, který si zaslouží mýt ručně, navíc hrnce ze smaltované litiny ztrácejí na lesku a barvy zmatní a vyblednou, když je do myčky strkáte pravidelně. Litinové hrnce jsou těžké, pokud bude myčka plně naložená ostatním nádobím, nemusely by váhu zvládnout výsuvy.
- Není levný. Vyšší pořizovací cena vám však vynahradí radost z výsledků vašeho kulinářského snažení na dlouhé roky dopředu. Není univerzálnějšího hrnce než litinový. Když je řeč o ceně: LAVA hrnce ze smaltované litiny vycházejí ve srovnání s ostatními značkami velmi příznivě (z konkurence jmenujme např. Staub nebo Le Creuset).
- LAVA hrnce jsou vyráběné v moderním závodě v Turecku, disponují všemi možnými certifikáty o zdravotní nezávadnosti, platícími nejenom pro Evropskou unii, ale celosvětově.
Komentáře k “Litinový hrnec: proč ho chtít”