Naše top recepty

Kuře pečené v litinovém hrnci

pečené kuře v litinovém hrnci

Dnes si upečeme kuřátko a já vám ukáži, jak krásně to jde v litinovém oválném hrnci. Ten má totiž ideální tvar, aby se dovnitř vešlo nejenom kuře, ale také husa nebo kachna. Litina perfektně akumuluje teplo a pak jej rovnoměrně sálá, kuřátko tedy bude propečené ze všech stran, a ani k tomu nepotřebujeme rozpálit troubu na vysokou teplotu.

Oválné litinové hrnce v našem e-shopu:

Ke kuřeti jsem dala péct brambory, máme tak zaděláno na parádní oběd z jednoho hrnce. Šetříme nádobí, jídlo pečené v litině prostě chutná, a navíc oválný hrnec červeně smaltovaný vypadá božsky.

Kuře pečené v litinovém hrnci

Tip na chutný oběd z jednoho hrnce: pečené kuře s bramborami
Příprava10 mins
Čas vaření2 hrs
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 ks kuře asi 1,25 kg
  • 2 lžíce máslo
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky
  • 600 g brambory

INSTRUKCE

  • Kuře očistíme, opláchneme vodou a vysušíme papírovými utěrkami. Osolíme, lehce opepříme. Případně můžete kuchyňským provázkem svázat kuřeti nohy tam, kde byly pařátky, aby se při pečení příliš nerozcáplo. Na povrch kuřete dáme dva tři plátky másla, tuk vždy přidá na chuti a zajistí lepší opečení. Pro lepší vůni jsem přidala ke kuřeti snítku rozmarýnu.
  • Vložíme do litinového hrnce, podlijeme asi 1-2 cm vody, přiklopíme poklicí a dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C. Kuře v troubě necháme asi 45 minut.
  • Připravíme si drobnější brambory, opereme je a nakrájíme na plátky. Lehce posolíme.
  • Po 45 minutách litinový hrnec vyndáme z trouby a okolo kuřete nasypeme plátky brambor. Nyní už hrnec nebudeme přikrývat, ale vložíme jej do trouby péct otevřený. Na povrchu kuřete se vytvoří zlatavá kůrčička a brambory změknou. Potrvá to zhruba 30-45 minut.
  • V průběhu pečení do trouby občas nakoukněte, jestli se kuře nepřipaluje. Brambory můžete něžně obrátit dřevěnou obracečkou.
  • Upečené kuře naporcujeme, podáváme s bramborem a zeleninou.
kuře pečené v litinovém hrnci

Kuře pečené v litinovém hrnci: tipy a rady

  • K upečení kuřete o hmotnosti cca 1,25 kg jsem použila tenhle OVÁLNÝ HRNEC. Kuře se do něj vešlo bez problémů, brambory také. Pokud byste pekli většího opeřence (husu nebo kachnu), vezměte větší litinový hrnec.
  • K nefalšovanému pečení v troubě poklice nepatří. Peče se suchým vzduchem, někdy se vkládá do hrnce nebo pekáčku rošt, aby pokrm nebyl v kontaktu s vypečenou šťávou. Pečené kuře se musí hlídat, podlévat, obracet, aby se nepřipeklo a nevysušilo. Proto mám raději kombinovanou metodu, kdy kuřátko podleji trochou vody, hrnec přiklopím a nechám „dusit“ v troubě. V druhé polovině víko z pekáče odstraním a dopékám suchým teplem. Na povrchu kuřete se vytvoří kůrčička, přitom uvnitř je krásně propečené a šťavnaté.

TIP: Přidejte ke kuřeti při pečení čerstvé snítky bylinek, nádherně celý pokrm provoní.

Oválné hrnce ze smaltované litiny, které se báječně hodí jak k vaření na sporáku, tak k pečení v troubě, najdete v našem e-shopu TADY.

A pokud jste příznivcem spíše klasických pekáčků, mrkněte na ně ZDE.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: