Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

Grilovací pánev litinová 22 cm s nerezovou rukojetí

849 
Steak propečený medium rare nebo well done? Na této grilovací pánvi z masivní litiny žádný problém. Rovnoměrné vedení tepla pro dokonalé propečení přesně tak, jak to máte rádi. Typicky žebrované dno a rukojeť z nerezi pro snadnou manipulaci. Průměr 22 cm, černá litina. Bezchybný funkční design od značky LAVA.

Litinová pánev 16cm – modrá

958 
Robustní, menší pánev ze smaltované litiny, průměr 16 cm, kombinace v nádherné modré barvě. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypalovaná. Ze sporáku rovnou na stůl: neváhejte a připravený pokrm v pánvi rovnou podávejte, pánev je krásným doplňkem prostřeného stolu. Elegance od značky LAVA.

Litinová pánev 16 cm zelená

1 327 
Robustní, menší pánev ze smaltované litiny, průměr 16 cm, kombinace v nádherné zelené barvě. Masivní litina se 3 vrstvami smaltu, 2x vypalovaná. Ze sporáku rovnou na stůl: neváhejte a připravený pokrm v pánvi rovnou podávejte, pánev je krásným doplňkem prostřeného stolu. Elegance od značky LAVA.

LAVA METAL Litinová servírovací pánev 24cm černá

1 277 
Litinová servírovací pánev 24 cm - S touto kvalitní litinovou pánví získáte dokonalý nástroj pro vaření i servírování pokrmů. Díky tloušťce materiálu na dně 5 mm a na okrajích 4 mm se teplo rovnoměrně rozprostře a udržuje déle, což vám umožní úsporu energie při vaření při nižší teplotě. Tato pánví je vhodná pro všechny typy sporáků, včetně indukce, a její nepřilnavý povrch a rychlá reakce na změny teplot zaručují, že se jídlo nepřipálí.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.