Naše top recepty

Šunková pomazánka s křenem

šunková pomazánka

Kvalitní šunka, porce poctivé šlehačky a křen, co má říz – to jsou základní suroviny pro šunkovou pomazánku. Je hezky nadýchaná, dá se namazat jak na jednohubky, kanapky, nebo jen tak na krajíc chleba nebo na rohlík.

Pokud čekáte společnost a chcete se blýsknout působivým servírováním, podávejte pomazánku v mini litinovém kastrůlku, zvaném kokotka. Takový způsob podávání má šmrnc, na stole vypadá nádherně a neotřele.

Kokotky – malé litinové hrnce v našem e-shopu:

A teď už zpátky k receptu na šunkovou pomazánku! Tady je:

Šunková pomazánka s křenem

Šunková pomazánka s pikantním křenem, servírovaná v litinové kokotce.
Příprava10 mins
Čas vaření10 mins
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 200 g šunka kvalitní
  • 80 g máslo povolené
  • 200 ml smetana na šlehání
  • 2 lžičky křenová pasta
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

INSTRUKCE

  • Šunku nakrájíme na kostičky, máslo necháme povolit při pokojové teplotě, to samé smetanu.
  • Šunku vložíme do elektrického sekáčku, přidáme smetanu, máslo, křenovou pastu, citronovou šťávu a trochu soli.
  • Šunkovou pomazánku umixujeme dohladka.
  • Mažeme na kolečka rohlíků a tvoříme jednohubky, vršek můžeme posypat troškou čerstvě mletého pepře z mlýnku.
  • Zdobíme petrželkou kudrnkou nebo kousky nakrájených rajčátek.

POZNÁMKY K RECEPTU

Množství podle receptu zhruba na 1 mističku (nebo litinovou kokotku o pr. 10 cm).
šunková pomazánka v litinové kokotce
Šunková pomazánka servírovaná v LITINOVÉ KOKOTCE

Co je kokotka?

Kokotka je malý litinový hrnec s uchy a pokličkou, v podstatě plně funkční zmenšenina klasického litinového hrnce.

Obvykle mívá průměr kolem 10 cm, v kokotce se nejčastěji servírují pomazánky, třeba právě šunková, nebo domácí sádlo se škvarky.

Litinové KOKOTKY v našem e-shopu

Servírování v litině

V lepších hotelech a restauracích vědí, jakou moc mají hezky podávané pokrmy, ne nadarmo se říká, že se jí i očima.

V hotelích se často využívá litina při podávání teplého bufetu – jednak takový způsob servírování velmi dobře vypadá, litina je krásně rustikální, upomínající na poctivou ruční práci. Litina také bezvadně drží teplo, pokrm v litinovém hrnci zůstává dlouho teplý, když se hosté postupně obsluhují.

V restauracích se pak podávají jednotlivé porce přímo v litinovém nádobí, určeném pro jednu až dvě osoby. Jsou to nejrůznější litinové pánvičky na dřevěných prkénkách, litinové talíře a mísy.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: