Šunková pomazánka s křenem
Kvalitní šunka, porce poctivé šlehačky a křen, co má říz – to jsou základní suroviny pro šunkovou pomazánku. Je hezky nadýchaná, dá se namazat jak na jednohubky, kanapky, nebo jen tak na krajíc chleba nebo na rohlík.
Pokud čekáte společnost a chcete se blýsknout působivým servírováním, podávejte pomazánku v mini litinovém kastrůlku, zvaném kokotka. Takový způsob podávání má šmrnc, na stole vypadá nádherně a neotřele.
Kokotky – malé litinové hrnce v našem e-shopu:
A teď už zpátky k receptu na šunkovou pomazánku! Tady je:
Šunková pomazánka s křenem
INGREDIENCE
- 200 g šunka kvalitní
- 80 g máslo povolené
- 200 ml smetana na šlehání
- 2 lžičky křenová pasta
- 2 lžíce citronová šťáva
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Šunku nakrájíme na kostičky, máslo necháme povolit při pokojové teplotě, to samé smetanu.
- Šunku vložíme do elektrického sekáčku, přidáme smetanu, máslo, křenovou pastu, citronovou šťávu a trochu soli.
- Šunkovou pomazánku umixujeme dohladka.
- Mažeme na kolečka rohlíků a tvoříme jednohubky, vršek můžeme posypat troškou čerstvě mletého pepře z mlýnku.
- Zdobíme petrželkou kudrnkou nebo kousky nakrájených rajčátek.
POZNÁMKY K RECEPTU
Co je kokotka?
Kokotka je malý litinový hrnec s uchy a pokličkou, v podstatě plně funkční zmenšenina klasického litinového hrnce.
Obvykle mívá průměr kolem 10 cm, v kokotce se nejčastěji servírují pomazánky, třeba právě šunková, nebo domácí sádlo se škvarky.
Litinové KOKOTKY v našem e-shopu
Servírování v litině
V lepších hotelech a restauracích vědí, jakou moc mají hezky podávané pokrmy, ne nadarmo se říká, že se jí i očima.
V hotelích se často využívá litina při podávání teplého bufetu – jednak takový způsob servírování velmi dobře vypadá, litina je krásně rustikální, upomínající na poctivou ruční práci. Litina také bezvadně drží teplo, pokrm v litinovém hrnci zůstává dlouho teplý, když se hosté postupně obsluhují.
V restauracích se pak podávají jednotlivé porce přímo v litinovém nádobí, určeném pro jednu až dvě osoby. Jsou to nejrůznější litinové pánvičky na dřevěných prkénkách, litinové talíře a mísy.