Naše top recepty

Jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou

meruňkový koláč

Myslíte si, že rychlé koláče musí být nudné? Není to pravda. Mám pro vás tip ťop koláč s meruňkami, připravený ze šlehaného těsta z podmáslí!

Chuťově je výborný, k přípravě potřebujete jen pár základních surovin a ruční šlehač.

Meruňkový koláč pečený v litinové formě

Koláč jsem pekla v litinové koláčové formě, vypadá v ní nádherně a chutná snad ještě o to víc. Forma má průměr 30 cm, těsto podle tohoto receptu se do ní vejde tak akorát.

Koláč samozřejmě můžete upéct i na plechu, ale v téhle krásné litinové formě prostě vypadá slavnostněji a při pohledu na něj dostanete ještě větší chuť, jeden kousek nebude stačit!

meruňkový koláč z podmáslí
Vytisknout recept

Jednoduchý meruňkový koláč

Opravdu snadný recept na meruňkový koláč z podmáslí. Stačí jedna větší mísa a elektrický šlehač a už za chvíli můžete koláč strčit do trouby.
Příprava10 minutes
Čas vaření30 minutes
Celkem40 minutes
Course: dezert
Cuisine: česká kuchyně
Porce: 12
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

Těsto na koláč:

  • 3 ks vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 200 g cukr krupice
  • 100 ml olej
  • 200 g mouka polohrubá
  • 1/2 ks prášek na pečení

Drobenka:

  • 40 g cukr krupice nebo hnědý třtinový cukr
  • 40 g máslo
  • 80 g mouka polohrubá

Dále potřebujeme:

  • kompotované meruňky okapané
  • olej a strouhanka na vymazání formy

INSTRUKCE

  • Rozehřejeme troubu na 180 °C – peču bez horkovzdušného oběhu.
  • Kompotované meruňky necháme okapat.
  • Připravíme drobenku: do misky vsypeme mouku a cukr, přidáme máslo nasekané na kousky. Prsty promneme a vytvoříme sypkou drobenku.
  • LITINOVOU FORMU NA KOLÁČ vymažeme olejem a vysypeme jemnou strouhankou.

Těsto na koláč:

  • Do větší mísy rozklepneme vejce. Elektrickým šlehačem je začneme šlehat, postupně přisypáváme krupicový cukr (ne najednou, těsto bychom zadusili). Šleháme, dokud nespotřebujeme všechen cukr; vaječná hmota postupně nabyde, zhoustne a zesvětlá. Mějte trpělivost, tento krok je důležitý pro správně nadýchané těsto, šlehání vajec s cukrem trvá asi 5 minut.
  • Přilijeme olej, podmáslí a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vše ještě promícháme elektrickým šlehačem, tentokrát zapnutým jen na mírné otáčky, šleháme asi 2 minuty.
  • Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy, poklademe okapanými meruňkami (můžeme je nakrájet na menší kusy) a posypeme drobenkou.
  • Dáme hned péct do rozehřáté trouby, koláči potrvá asi 30-40 minut, než se upeče. Jakmile má koláč zlatavou barvu na povrchu, je hotovo.

POZNÁMKY K RECEPTU

V litinové formě se koláč peče o něco déle než v běžné plechové. Je to proto, že litina potřebuje čas, než se nahřeje. Koláč v pekáčku nebo na plechu se peče asi o 5-10 minut kratší dobu, záleží také na tom, jak velký plech použijete – menší vrstva těsta znamená, že koláč je upečený dříve.
Do vysypané koláčové formy vlijeme těsto, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou

Drobenka: místo bílého krupicového cukru použijte hnědý třtinový, drobenka bude křupavější (a koláč bude chutnat zase o fous lépe).

Hotový meruňkový koláč

Líbí se vám litinová forma na koláč? Pořiďte si ji u nás TADY.

Další recept pečený v této formě najdete tady: Jogurtový koláč se švestkami

Koláčová forma bývá často vyprodaná, v případě, že není skladem, napište mi prosím, zjistím pro vás, jak to aktuálně s dostupností vypadá.

A teď už jen: DOBROU CHUŤ! 🙂

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Komentáře k “Jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou

  1. Marie Filipi napsal:

    5 stars
    Forma kulatá skleněná, koláč se povedl jen jsem přidal citronovou kůru všem chutnal :O)

  2. Jana napsal:

    5 stars
    To jsem ráda, že se vám koláč povedl a hlavně, že chutnal. Doporučuji vyzkoušet taky tento chutný recept na kynuté šneky s pudinkem https://mlsnyhrnec.cz/kynute-sneky-s-pudinkem-z-litinoveho-hrnce/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.