Myslíte si, že rychlé koláče musí být nudné? Není to pravda. Mám pro vás tip ťop koláč s meruňkami, připravený ze šlehaného těsta z podmáslí!
Chuťově je výborný, k přípravě potřebujete jen pár základních surovin a ruční šlehač.
Koláč jsem pekla v litinové koláčové formě, vypadá v ní nádherně a chutná snad ještě o to víc. Forma má průměr 30 cm, těsto podle tohoto receptu se do ní vejde tak akorát.
Koláč samozřejmě můžete upéct i na plechu, ale v téhle krásné litinové formě prostě vypadá slavnostněji a při pohledu na něj dostanete ještě větší chuť, jeden kousek nebude stačit!
Jednoduchý meruňkový koláč
INGREDIENCE
Těsto na koláč:
- 3 ks vejce
- 200 ml podmáslí
- 200 g cukr krupice
- 100 ml olej
- 200 g mouka polohrubá
- 1/2 ks prášek na pečení
Drobenka:
- 40 g cukr krupice nebo hnědý třtinový cukr
- 40 g máslo
- 80 g mouka polohrubá
Dále potřebujeme:
- kompotované meruňky okapané
- olej a strouhanka na vymazání formy
INSTRUKCE
- Rozehřejeme troubu na 180 °C – peču bez horkovzdušného oběhu.
- Kompotované meruňky necháme okapat.
- Připravíme drobenku: do misky vsypeme mouku a cukr, přidáme máslo nasekané na kousky. Prsty promneme a vytvoříme sypkou drobenku.
- LITINOVOU FORMU NA KOLÁČ vymažeme olejem a vysypeme jemnou strouhankou.
Těsto na koláč:
- Do větší mísy rozklepneme vejce. Elektrickým šlehačem je začneme šlehat, postupně přisypáváme krupicový cukr (ne najednou, těsto bychom zadusili). Šleháme, dokud nespotřebujeme všechen cukr; vaječná hmota postupně nabyde, zhoustne a zesvětlá. Mějte trpělivost, tento krok je důležitý pro správně nadýchané těsto, šlehání vajec s cukrem trvá asi 5 minut.
- Přilijeme olej, podmáslí a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Vše ještě promícháme elektrickým šlehačem, tentokrát zapnutým jen na mírné otáčky, šleháme asi 2 minuty.
- Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy, poklademe okapanými meruňkami (můžeme je nakrájet na menší kusy) a posypeme drobenkou.
- Dáme hned péct do rozehřáté trouby, koláči potrvá asi 30-40 minut, než se upeče. Jakmile má koláč zlatavou barvu na povrchu, je hotovo.
POZNÁMKY K RECEPTU
Drobenka: místo bílého krupicového cukru použijte hnědý třtinový, drobenka bude křupavější (a koláč bude chutnat zase o fous lépe).
Líbí se vám litinová forma na koláč? Pořiďte si ji u nás TADY.
Další recept pečený v této formě najdete tady: Jogurtový koláč se švestkami
Koláčová forma bývá často vyprodaná, v případě, že není skladem, napište mi prosím, zjistím pro vás, jak to aktuálně s dostupností vypadá.
A teď už jen: DOBROU CHUŤ! 🙂
Forma kulatá skleněná, koláč se povedl jen jsem přidal citronovou kůru všem chutnal :O)
To jsem ráda, že se vám koláč povedl a hlavně, že chutnal. Doporučuji vyzkoušet taky tento chutný recept na kynuté šneky s pudinkem https://mlsnyhrnec.cz/kynute-sneky-s-pudinkem-z-litinoveho-hrnce/