Víkend je tady s ním nový recept pro litinový hrnec! Tentokrát se vařilo v zeleném kulatém litinovém hrnci o pr. 24 cm. A copak bylo dobrého? Vepřová kýta, pomalu pečená v celku na rozmarýnu.
Kulaté litinové hrnce vhodné pro tento recept:
Množstvím surovin podle tohoto receptu zaplníte kulatý hrnec o pr. 24 cm zhruba do 2/3.
Vepřová kýta na rozmarýnu
Vepřová kýta na rozmarýnu, pomalu pečená v troubě v litinovém hrnci.
Porce: 4
INGREDIENCE
- 800 g vepřová kýta v celku
- 1 hrstička sušené houby
- 200 ml bílé víno
- 1 ks cibule středně velká
- 3 ks mrkev středně velká
- 3 stonky řapíkatý celer
- 2 stroužky česnek
- 3 snítky rozmarýn čerstvá bylinka
- sůl
- pepř
- 500 g brambory
- 1 lžíce vepřové sádlo
INSTRUKCE
- Houby namočíme do 200 ml vody, necháme přejít varem a odstavíme.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé.
- Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm dlouhé.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
- Brambory očistíme a i se slupkou podélně rozkrojíme na čtvrtinky (vybírejte brambory přibližně stejně velké).
- Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Z jedné snítky rozmarýnu stáhneme lístky a nahrubo je posekáme, stonek vyhodíme.
- Troubu zapneme na 160°C. Než se trouba rozehřeje, tak si v litinovém hrnci rozpustíme lžíci sádla.
- Vepřovou kýtu osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme dozlatova v hrnci. Vyndáme stranou na talíř.
- Do výpeku vhodíme cibuli s mrkví a minutu restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer, lístky rozmarýnu a česnek a restujeme další minutu, mícháme.
- Přidáme houby včetně vody, ve které jsme je vařili, víno, dostatečně osolíme a opepříme. Minutu povaříme.
- Nakonec do hrnce vrátíme opečené maso, obložíme nakrájenými bramborami. Hrnec přiklopíme poklicí a dáme péct do rozehřáté trouby na 2 hodiny na 160°C.
- Po 2 hodinách sundáme poklici a necháme péct dalších 30 minut.
POZNÁMKY K RECEPTU
Tekutina by se měla odpařit tak akorát, aby na dně kastrolu zůstala šťáva, kterou maso při servírování na talíři přelijeme.
Poznámky k receptu:
- Místo vepřové kýty upečte plecko. Jedná se o mírně prorostlá masa, která budou šťavnatá. Pokud byste pekli například kotletu, počítejte s tím, že pečínka bude sušší.
- Kulatý litinový hrnec 24 cm patří k nejprodávanějším. Je velmi univerzální, ideální pro 4člennou rodinu. Na guláše, jídla z jednoho hrnce, na pomalé dušení na sporáku i v troubě.
- Inspiraci k receptu jsem našla v kuchařce MASO, JEDNODUŠE A DOKONALE od Romana Vaňka.
Kam dál?
Podívejte se k nám do e-shopu na všechny KULATÉ LITINOVÉ HRNCE!
ahoj, když pomalu – dvě hodiny, na jakou teplotu tedy rozehřát a péct v troubě? děkuji 🙂 MV
Dobrý den,na kolik stupňů prosím péct? Děkuji.
Dobrý den, troubu rozehřejte na 160°C. To je taková ideální teplota pří níž se maso během těch dvou a půl hodin pěkně propeče a bude měkké a šťavnaté.