Recepty

Vítejte v ráji receptů pro litinové nádobí, kde najdete poklady, které zahrají na všechny struny vašich chuťových buněk a probudí ve vás vášeň pro vaření v litině.

Litinové nádobí jsou všestranní pomocníci v kuchyni, se kterými zvládnete vše. Od vaření, přes dopečení až rovnou na stůl. Ať už jde o šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku, zeleninu s dokonalou texturou nebo pečivo s kůrkou, která křupe, až se vám budou sbíhat sliny, litina vám s jejich přípravou pomůže.

Mezi mé oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet, patří pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu. Představte si tu vůni a co teprve, když se zakousnete do dokonale propečené kůžičky! Dalším skvostem je chléb s dokonalou kůrkou, který předčí i ty nejlepší pekárny. A co takhle pomalu dušený hovězí guláš na houbách tak měkkým, že se bude rozplývat na jazyku? Tenhle recept vás zahřeje až u srdce. 

Pro milovníky sladkého doporučuji vyzkoušet crumble s borůvkami a malinami. Tento lahodný a lehký dezert s chutí léta zachutná všem, kdo mají rádi osvěžující sladkou tečku na závěr. Kombinace šťavnatého ovoce a křupavé drobenky vytvoří v litinovém pekáčku dokonalou harmonii chutí, kterou můžete ještě horkou servírovat přímo na stůl. 

Hledáte něco vydatného, na nedělní oběd, který zasytí celou rodinu? V tom případě nesmíte minout recept na vepřovou krkovici na černém pivě. Kulatý nízký hrnec, s průměrem 28 cm a masivní poklicí je pro tento pokrm jako stvořený. Maso bude dokonale šťavnaté a provoněné pivem a bylinkami. A nezapomeňme na klasiku italské kuchyně - rychlou a jednoduchou rajčatovou omáčku.

Litinové nádobí je všestranné. Používám ho i na pečení pizzy s křupavou kůrčičkou, na vajíčka k vydatné snídani, která nikdy nechutnala lépe, a dokonce i na dezerty v litinové formě na koláčTak se pusťte do vaření a nechte se unést kouzlem litinového nádobí. Vaše chuťové pohárky vám poděkují a kdo ví, možná se z vás stane stejný litinový nadšenec jako ze mě!

Rychlá a jednoduchá italská rajčatová omáčka

Rychlá a jednoduchá italská rajčatová omáčka

Ve sbírce receptů žádné kuchařky by neměl chybět ani osvědčený recept na rajčatovou omáčku, která zahřeje každého strávníka. Ať už se chystáte připravit klasické špagety, gnocchi s omáčkou nebo h...

Šunková pomazánka s křenem

Šunková pomazánka s křenem

Kvalitní šunka, porce poctivé šlehačky a křen, co má říz – to jsou základní suroviny pro šunkovou pomazánku. Je hezky nadýchaná, dá se namazat jak na jednohubky, kanapky, nebo jen tak na krajíc chleba...

Pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

Pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

Víkend je tady s ním nový recept pro litinový hrnec! Tentokrát se vařilo v zeleném kulatém litinovém hrnci o pr. 24 cm. A copak bylo dobrého? Vepřová kýta, pomalu pečená v celku na rozmarýnu. Ku...

Jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou

Jednoduchý meruňkový koláč s drobenkou

Myslíte si, že rychlé koláče musí být nudné? Není to pravda. Mám pro vás tip ťop koláč s meruňkami, připravený ze šlehaného těsta z podmáslí! Chuťově je výborný, k přípravě p...

Holandský řízek v troubě

Holandský řízek v troubě

Holandské řízky se říká mletému masu, smíchanému se strouhaným sýrem. Běžně se z masové směsi tvarují placičky, které se obalí ve strouhance a opečou na pánvi. Já jsem se rozhodla ušetřit k...

Vepřová krkovice na černém pivě

Vepřová krkovice na černém pivě

Jedním z nejprodávanějších litinových hrnců tady na e-shopu je kulatý nízký hrnec, s průměrem 28 cm a masivní poklicí k tomu. Ani se nedivím, je totiž neskutečně univerzální.  ...

Krkonošské kyselo s houbami

Krkonošské kyselo s houbami

Každý měsíc se ocitám v Jilemnici, kam se synem dojíždím kvůli rovnátkům. Tenhle kraj v Podkrkonoší je mi velmi blízký, kousek odtud se narodil můj táta. Když mám čas, kupuji v místní ...