Jedním z nejprodávanějších litinových hrnců tady na e-shopu je kulatý nízký hrnec, s průměrem 28 cm a masivní poklicí k tomu. Ani se nedivím, je totiž neskutečně univerzální. Hned vám řeknu, proč.
V nízkém litinovém hrnci nejenže můžete dusit maso na gulášek, ale díky sníženým okrajům jej využijete také jako pánev. Ne nadarmo se rozdíl mezi nízkým litinovým hrncem a univerzální pánví někdy stírá, třeba v zahraničí už snížená verze nebývá označovaná jako hrnec, ale jako pánev.
Nízké litinové hrnce v e-shopu:
Nízký kulatý hrnec z litiny nabízí spoustu výhod: maso lze na litině zprudka orestovat, dlouho dusit při nízké teplotě, dá se v něm péct, ale i třeba smažit řízky.
Velikost 28 cm patří mezi pánvemi mezi nejprodávanější, v pánvi 28 cm uvaříte bez problémů pro čtyřčlennou rodinu.
Já jsem při přípravě dnešního oběda využila přednosti nízkého hrnce a připravila v něm vepřovou krkovičku na černém pivě.
V hrnci jsem:
- Maso zprudka orestovala
- Ve výpeku opekla cibuli
- Připravila šťávu
- Dusila jsem v něm maso i s cibulí a šťávou přes hodinu v troubě
Stačil mi jeden jediný hrnec, žádné velké špinění dalšího nádobí.
Pojďme k receptu.
Vepřová krkovice na černém pivě
INGREDIENCE
- 4-5 plátků vepřová krkovice bez kosti po 200 g
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- 200 g cibule
- 50 g slanina
- 2 lžíce vepřové sádlo
- 200 ml černé pivo Kozel
- 40 g med
- 250 ml voda
- 1 lžíce listy petržele nasekané
INSTRUKCE
- Zapneme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
- Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
- Slaninu nakrájíme na kostičky.
- Plátky vepřové krkovice posolíme a opepříme.
- V litinovém hrnci rozpálíme vepřové sádlo, krkovici na něm zprudka opečeme z obou stran asi 3 minuty.
- Maso vyndáme na talíř.
- Stáhneme teplotu na polovinu a ve výpeku orestujeme slaninu po dobu jedné minuty. Přidáme cibuli a pokračujeme asi dalších 3-5 minut, dokud cibule mírně nezezlátne. Občas zamícháme.
- Cibuli z hrnce přendáme k masu.
- Do hrnce nalijeme černé pivo a necháme jej vyvařit, až zbudou na dně zhruba 2 lžíce tekutiny.
- Přidáme med, přilijeme vodu, vařečkou seškrábneme ze dna hrnce výpek, rozpustíme jej ve vzniklé šťávě.
- Šťávu přelijeme do rendlíku, hrnec stáhneme z plotny.
- Do hrnce naskládáme maso, poklademe restovanou cibulí se slaninou a přelijeme šťávou.
- Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby na 30 minut dusit.
- Po půl hodině sundáme poklici a necháme dusit bez pokličky dalších 30-45 minut.
- Hotovou krkovičku vyndáme z trouby a necháme 5-10 minut odpočinout.
- Nakonec posypeme nasekanými listy petržele.
POZNÁMKY K RECEPTU
Vepřová krkovička na černém pivu: tipy a rady
- Černé pivo nechte skutečně vyvařit až zhruba na dvě zbývající lžíce na dně hrnce, jinak by byla šťáva hořká.
- Plátky krkovice by měly být poctivé, alespoň 2 cm silné, nebo vážící kolem 200 g. Žádné dotenka vyklepané hubeňoury nebrat.
- Máte-li elektrickou troubu, pečte bez horkovzdušného ohřevu. Maso i cibule by se vysušily.
Do kulatého litinového hrnce o pr. 28 cm se na dno vedle sebe vejde zhruba 5 poctivých plátků krkovice.
Mám slabost pro litinové nádobí v lila fialové barvě. Bohužel bývá dost často vyprodané, a tak jsem ráda, když mám příležitost, v hrnci téhle barvy uvařit.
Fialová se při focení tváří jednou tak, podruhé onak. Na fotkách, které vidíte u receptu, se reálné barvě nejvíc podobá fotka s krkovicí zasypanou restovanou cibulí PŘED TÍM, než jsem maso v hrnci dala dusit do trouby.
Inspiraci na recept jsem našla v kuchařce MASO z edice Jednoduše & dokonale od kuchařského mága Romana Vaňka, vřele doporučuji!
Romana Vaňka můžete znát například z pořadu Peklo na talíři, je zakladatelem Pražského kulinářského institutu, porotcem kuchařských soutěží a úspěšným autorem mnoha KUCHAŘEK, z nichž leckteré se staly bestsellery.
Co dál? Mrkněte na další recept z nízkého kulatého hrnce: Kuřecí na paprice
Nebo rovnou přejděte do kategorie: Litinové hrnce kulaté