Naše top recepty

Vepřová krkovice na černém pivě

vepřová krkovice na černém pivě, v litinovém hrnci

Jedním z nejprodávanějších litinových hrnců tady na e-shopu je kulatý nízký hrnec, s průměrem 28 cm a masivní poklicí k tomu. Ani se nedivím, je totiž neskutečně univerzální.  Hned vám řeknu, proč.

V nízkém litinovém hrnci nejenže můžete dusit maso na gulášek, ale díky sníženým okrajům jej využijete také jako pánev. Ne nadarmo se rozdíl mezi nízkým litinovým hrncem a univerzální pánví někdy stírá, třeba v zahraničí už snížená verze nebývá označovaná jako hrnec, ale jako pánev.

Nízké litinové hrnce v e-shopu:

Nízký kulatý hrnec z litiny nabízí spoustu výhod: maso lze na litině zprudka orestovat, dlouho dusit při nízké teplotě, dá se v něm péct, ale i třeba smažit řízky.

Velikost 28 cm patří mezi pánvemi mezi nejprodávanější, v pánvi 28 cm uvaříte bez problémů pro čtyřčlennou rodinu.

Já jsem při přípravě dnešního oběda využila přednosti nízkého hrnce a připravila v něm vepřovou krkovičku na černém pivě.

V hrnci jsem:

  1. Maso zprudka orestovala
  2. Ve výpeku opekla cibuli
  3. Připravila šťávu
  4. Dusila jsem v něm maso i s cibulí a šťávou přes hodinu v troubě

Stačil mi jeden jediný hrnec, žádné velké špinění dalšího nádobí.

Pojďme k receptu.

Vepřová krkovice na černém pivě

Plátky vepřové krkovice na černém pivě, pomalu dušené v troubě v litinovém hrnci.
Příprava20 mins
Čas vaření1 hr 10 mins
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 4-5 plátků vepřová krkovice bez kosti po 200 g
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 200 g cibule
  • 50 g slanina
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 200 ml černé pivo Kozel
  • 40 g med
  • 250 ml voda
  • 1 lžíce listy petržele nasekané

INSTRUKCE

  • Zapneme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
  • Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky.
  • Plátky vepřové krkovice posolíme a opepříme.
  • V litinovém hrnci rozpálíme vepřové sádlo, krkovici na něm zprudka opečeme z obou stran asi 3 minuty.
  • Maso vyndáme na talíř.
  • Stáhneme teplotu na polovinu a ve výpeku orestujeme slaninu po dobu jedné minuty. Přidáme cibuli a pokračujeme asi dalších 3-5 minut, dokud cibule mírně nezezlátne. Občas zamícháme.
  • Cibuli z hrnce přendáme k masu.
  • Do hrnce nalijeme černé pivo a necháme jej vyvařit, až zbudou na dně zhruba 2 lžíce tekutiny.
  • Přidáme med, přilijeme vodu, vařečkou seškrábneme ze dna hrnce výpek, rozpustíme jej ve vzniklé šťávě.
  • Šťávu přelijeme do rendlíku, hrnec stáhneme z plotny.
  • Do hrnce naskládáme maso, poklademe restovanou cibulí se slaninou a přelijeme šťávou.
  • Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby na 30 minut dusit.
  • Po půl hodině sundáme poklici a necháme dusit bez pokličky dalších 30-45 minut.
  • Hotovou krkovičku vyndáme z trouby a necháme 5-10 minut odpočinout.
  • Nakonec posypeme nasekanými listy petržele.

POZNÁMKY K RECEPTU

Podáváme se šťouchanými brambory nebo s čerstvým chlebem.
vepřová krkovice v litinovém hrnci
Krkovici nejprve z obou stran zprudka opečeme
Ve výpeku orestujeme slaninu s cibulí
Opečené maso zasypeme restovanou cibulí a zalijeme šťávou z černého piva

Vepřová krkovička na černém pivu: tipy a rady

  • Černé pivo nechte skutečně vyvařit až zhruba na dvě zbývající lžíce na dně hrnce, jinak by byla šťáva hořká.
  • Plátky krkovice by měly být poctivé, alespoň 2 cm silné, nebo vážící kolem 200 g. Žádné dotenka vyklepané hubeňoury nebrat.
  • Máte-li elektrickou troubu, pečte bez horkovzdušného ohřevu. Maso i cibule by se vysušily.

Do kulatého litinového hrnce o pr. 28 cm se na dno vedle sebe vejde zhruba 5 poctivých plátků krkovice.

Mám slabost pro litinové nádobí v lila fialové barvě. Bohužel bývá dost často vyprodané, a tak jsem ráda, když mám příležitost, v hrnci téhle barvy uvařit.

Fialová se při focení tváří jednou tak, podruhé onak. Na fotkách, které vidíte u receptu, se reálné barvě nejvíc podobá fotka s krkovicí zasypanou restovanou cibulí PŘED TÍM, než jsem maso v hrnci dala dusit do trouby.

Inspiraci na recept jsem našla v kuchařce MASO z edice Jednoduše & dokonale od kuchařského mága Romana Vaňka, vřele doporučuji!

Romana Vaňka můžete znát například z pořadu Peklo na talíři, je zakladatelem Pražského kulinářského institutu, porotcem kuchařských soutěží a úspěšným autorem mnoha KUCHAŘEK, z nichž leckteré se staly bestsellery.

Co dál? Mrkněte na další recept z nízkého kulatého hrnce: Kuřecí na paprice

Nebo rovnou přejděte do kategorie: Litinové hrnce kulaté

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *