Rady a tipy do kuchyně

Litinová pánev: výhody a nevýhody

Litinové nádobí LAVA

Přemýšlíte, jestli si do kuchyně pořídit LITINOVOU PÁNEV? Pokud při vaření dáváte přednost nádobí z tradičních materiálů, je pánev z litiny ideálním kandidátem.


Vařit v litině však vyžaduje osvojení si určitých pravidel, zvlášť pokud jste dosud byli zvyklí používat pánve s nepřilnavým povrchem. Jakmile si však litinovou pánev osaháte, nedáte ji z ruky.


Litina, jako každý jiný materiál, má své výhody i nevýhody. Pojďme si je shrnout:

1) Rovnoměrné propečení masa

Litina perfektně vede teplo, jakmile je rozpálená, můžete na litinovou pánev položit kusy masa, které rovnoměrně propeče, aniž by jí spadla teplota. Dno litinové pánve je silné a stabilní.

2) Litina je vhodná na všechny druhy sporáků

Majitelé indukčních plotýnek můžou jásat: litina je vhodná na všechny druhy ohřevu, od klasické elektrické plotýnky, sklokeramické desky s elektrickými plotýnkami, na plynový sporák.

Obzvláště vhodná je litina na indukci. Litinové pánve jsou masivní, těžké a přirozeně feromagnetické – na indukční desce budou fungovat perfektně.

3) Litinová pánev je vhodná na servírování pokrmů

Rustikální tvary, schopnost akumulovat a udržet teplo jsou vlastnosti, díky kterým litinová pánev vypadá báječně na prostřeném stole.

Jídlo servírované v litině zůstává dlouho teplé, nevychladne.

TIP: Prohlédněte si LITINU NA SERVÍROVÁNÍ v našem e-shopu

Servírovací litinová pánev poslouží buď pro větší společnost (pokrm se servíruje ve velké pánvi s poklicí, hosté si nabírají sami), nebo se podávají jednotlivé porce pokrmů v malé litinové pánvi.

Při servírování jednotlivých porcí se pod pánvičku obvykle používá dřevěný tác.

4) Litinová pánev nepatří do myčky

Litinové pánve dostanete ve dvou provedeních: ze surové litiny a smaltované.

TIP: V našem e-shopu prodáváme pánve LAVA ze smaltované litiny

Ani jeden typ nepatří do myčky na nádobí, litinové pánve se myjí ručně, pod tekoucí vodou.

U pánve ze surové litiny tak chráníte tzv. patinu, vrstvu zapečeného oleje na povrchu pánve, která ji chrání před rezivěním a propůjčuje jí nepřilnavé vlastnosti.

Pánve ze smaltované litiny, obzvláště s barevným vnějším smaltem, ztrácejí mytím v myčce ze svého lesku, barvy časem nepěkně vyblednou.

Ačkoliv někteří výrobci smaltovaných litinových pánví udávají, že tento druh pánví lze mýt v myčce, nedělejte to prosím. Litinová pánev není levná, a když jste již investovali svoje peníze, byla by škoda pánev strkat do myčky a šetřit si tím práci. Ruční mytí litinové pánvi jenom prospěje.

5) Litinové pánve jsou těžké

Jedna z největších výtek vůči litinovým pánví: litina je těžká, žádný lehčený materiál nečekejte.

Poznáte to především při manipulaci s pánví při vaření. Zatímco mužům hmotnost litinových pánví nedělá žádný problém, pro ženy to může být handicap.

Na druhou stranu: masivní materiál dna pánve se nezkroutí, ani když pánev omylem necháte na plotýnce, která je zapnutá na plný výkon.

6) Pánev ze surové litiny je potřeba vypéct

Litinové pánve, které nejsou chráněné smaltem, je čas od času potřeba vypéct.

Vypečení pánve se dělá proto, aby se obnovila patina.

Patina je tenká mastná vrstva, která se při pravidelném používání pánve vytvoří na jejím povrchu. Jedná se o zapečené zbytky olejů, které se používají při smažení.

Patina chrání litinovou pánev před rezivěním a zároveň pánvi propůjčuje nepřilnavé vlastnosti.

Že je potřeba pánev vypéct poznáte v okamžiku, kdy se jídlo připravované v pánvi začne přichytávat na dno.

Pánev se nechává vypéct tak, že se do ní nalije vrstva oleje s vysokým kouřovým bodem. Pánev se vloží do rozpálené trouby, kde se nechá cca 1 hodinu vypékat. Jakmile pánev vychladne, olej se vylije a pánev se dosucha vytře papírovým ubrouskem. Tento postup se v případě potřeby několikrát opakuje.

Většina renomovaných výrobců pánví se surové litiny (např. LODGE nebo SKEPPSHULT) dodávají pánve vypálené již z výroby (tzv. seasoning).

TIP: Čtěte také článek Vaříme v litině

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Komentáře k “Litinová pánev: výhody a nevýhody

  1. Lenka napsal:

    Litinová pánev je nejlepší, s tím naprosto souhlasím. Já jsem si objednala speciální litinovou pánem v maso z https://www.bevedo.cz/kategorie/panve-01273/ , která je taková vroubkovaná, takže jsou pak na masu čáry jako z grilu a přitom maso není spálené a nesmrdí od popelu 😀 .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *