Vepřová roláda z krkovice, pečená v litinovém hrnci
Když dojde na vepřové, patří krkovička k nejoblíbenějším kusům masa z pašíka. Je prorostlá tak akorát, hodí se tedy na smažení i pečení, aniž by výsledné dílo bylo vysušené.
Pro dnešní recept jsem vepřovou krkovici připravila jako roládu, plněnou smaženými vejci a slaninou. Pekla jsem ji v OVÁLNÉM LITINOVÉM HRNCI vel. 27cm.
Litinové hrnce vhodné pro tento recept:
Výhodou je, že oválný hrnec má poklici a krkovičku jsem mohla v troubě nejprve hodinu podusit, poté pokličku sejmout a nechat péct, aby maso získalo zlatavou kůrčičku na povrchu. Díky protáhlému tvaru hrnce se do něj roláda z krkovice hezky vejde.
Roláda z vepřové krkovice
V troubě pečená vepřová roláda z krkovice, dělaná v litinovém hrnci. S česnekem a cibulí.
Porce: 4
INGREDIENCE
- 1 kg vepřová krkovice vcelku
- 3 ks vejce
- 50 g slanina
- 1 lžíce dijonská hořčice
- 1 ks palice česneku
- 2 ks cibule středně velká
- 1 lžička mouka pro low carb verzi mleté lněné semínko
- 1/2 lžička sádlo
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
- Plát rozklepeme paličkou na maso zhruba do tvaru obdélníku.
- Z obou stran posolíme, z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí.
- Slaninu nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm slaninu. Rozklepneme vejce a osmažíme, mírně posolíme.
- Osmažená vejce se slaninou natřeme na plát z krkovice.
- Sbalíme na roládu a převážeme kuchyňským provázkem.
- Roládu položíme spojem dolů do litinového hrnce, popepříme (nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku).
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky. Palici česneku očistíme a rozřízneme.
- Cibuli vhodíme do hrnce podél rolády, to samé obě poloviny palice česneku. Zalijeme vodou tak, aby byla vepřová roláda ponořená asi 2 cm.
- Rozpálíme troubu na 170 °C.
- Litinový hrnec s roládou přiklopíme a dáme péct na hodinu do trouby.
- Po hodině odklopíme poklici a necháme dalších 30-45 minut péct, vždy zhruba po 10-15 minutách polijeme roládu výpekem.
- Hrnec vyndáme z trouby, maso, cibuli a česnek přemístíme na talíř.
- Vzniklý výpek redukujeme na plotýnce, až zbyde pouze tuk. Poté zasypeme lžičkou mouky, zalijeme asi 150 ml vody a povaříme 10 minut do zhoustnutí.
- Do hrnce vrátíme maso, cibuli. Upečený česnek vymáčkneme (nebo necháme vcelku) a vrátíme také k masu. Krátce prohřejeme a můžeme podávat.
POZNÁMKY K RECEPTU
Porce pro 4, podáváme se šťouchanými bramborami.
Vepřová roláda v litinovém hrnci
- Krkovice je na roládu vhodný typ masa, je třeba ji koupit vcelku, pravidelný kus, který pak půjde naříznout, abychom dostali rovnoměrný plát masa.
- Litinový hrnec je pro pomalu připravované pokrmy nejlepším kusem nádobí, jaký si můžete pořídit. Je nadčasový a naprosto univerzální. Perfektně se nahřívá a pak rovnoměrně sálá, šetří energii, lze v něm péct a dusit při nižších teplotách.
- Smaltovaná litina se dobře udržuje, lépe než nádobí ze surové litiny, nepatří však do myčky. Myje se pouze v ruce pod tekoucí vodou. V myčce trpí především barevný smalt, který ztrácí svůj lesk, glanc.
- Recept na roládu z krkovice jsem připravovala jako low carb. Místo mouky jsem na konci na zahuštění použila mleté lněné semínko – recept je pak nejenom nízkosacharidový, ale také bezlepkový.
- A co k roládě? Jako nejlepší příloha se hodí šťouchané brambory, přelité šťávou z roládu. K tomu salát z čerstvé zeleniny a o výtečný oběd nebo večeři máte postaráno!
Kam dál?
Prohlédněte si litinové hrnce v našem e-shopu, nabízíme KULATÉ a OVÁLNÉ verze.