Naše top recepty

Vepřová roláda z krkovice, pečená v litinovém hrnci

vepřová roláda z krkovice v litinovém hrnci

Když dojde na vepřové, patří krkovička k nejoblíbenějším kusům masa z pašíka. Je prorostlá tak akorát, hodí se tedy na smažení i pečení, aniž by výsledné dílo bylo vysušené.

Pro dnešní recept jsem vepřovou krkovici připravila jako roládu, plněnou smaženými vejci a slaninou. Pekla jsem ji v OVÁLNÉM LITINOVÉM HRNCI vel. 27cm.

Litinové hrnce vhodné pro tento recept:

Výhodou je, že oválný hrnec má poklici a krkovičku jsem mohla v troubě nejprve hodinu podusit, poté pokličku sejmout a nechat péct, aby maso získalo zlatavou kůrčičku na povrchu. Díky protáhlému tvaru hrnce se do něj roláda z krkovice hezky vejde.

Roláda z vepřové krkovice

V troubě pečená vepřová roláda z krkovice, dělaná v litinovém hrnci. S česnekem a cibulí.
Příprava20 mins
Čas vaření1 hr 45 mins
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřová krkovice vcelku
  • 3 ks vejce
  • 50 g slanina
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 1 ks palice česneku
  • 2 ks cibule středně velká
  • 1 lžička mouka pro low carb verzi mleté lněné semínko
  • 1/2 lžička sádlo
  • sůl
  • pepř

INSTRUKCE

  • Vepřovou krkovici nařízneme do 2/3 a rozevřeme jako knihu.
  • Plát rozklepeme paličkou na maso zhruba do tvaru obdélníku.
  • Z obou stran posolíme, z jedné strany potřeme dijonskou hořčicí.
  • Slaninu nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm slaninu. Rozklepneme vejce a osmažíme, mírně posolíme.
  • Osmažená vejce se slaninou natřeme na plát z krkovice.
  • Sbalíme na roládu a převážeme kuchyňským provázkem.
  • Roládu položíme spojem dolů do litinového hrnce, popepříme (nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku).
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky. Palici česneku očistíme a rozřízneme.
  • Cibuli vhodíme do hrnce podél rolády, to samé obě poloviny palice česneku. Zalijeme vodou tak, aby byla vepřová roláda ponořená asi 2 cm.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C.
  • Litinový hrnec s roládou přiklopíme a dáme péct na hodinu do trouby.
  • Po hodině odklopíme poklici a necháme dalších 30-45 minut péct, vždy zhruba po 10-15 minutách polijeme roládu výpekem.
  • Hrnec vyndáme z trouby, maso, cibuli a česnek přemístíme na talíř.
  • Vzniklý výpek redukujeme na plotýnce, až zbyde pouze tuk. Poté zasypeme lžičkou mouky, zalijeme asi 150 ml vody a povaříme 10 minut do zhoustnutí.
  • Do hrnce vrátíme maso, cibuli. Upečený česnek vymáčkneme (nebo necháme vcelku) a vrátíme také k masu. Krátce prohřejeme a můžeme podávat.

POZNÁMKY K RECEPTU

Porce pro 4, podáváme se šťouchanými bramborami.
vepřová krkovice na roládu
Plát krkovice potřený dijonskou hořčicí a smaženými vejci
Vepřová roláda v litinovém hrnci, připravená na pečení v troubě

Vepřová roláda v litinovém hrnci

  • Krkovice je na roládu vhodný typ masa, je třeba ji koupit vcelku, pravidelný kus, který pak půjde naříznout, abychom dostali rovnoměrný plát masa.
  • Litinový hrnec je pro pomalu připravované pokrmy nejlepším kusem nádobí, jaký si můžete pořídit. Je nadčasový a naprosto univerzální. Perfektně se nahřívá a pak rovnoměrně sálá, šetří energii, lze v něm péct a dusit při nižších teplotách.
  • Smaltovaná litina se dobře udržuje, lépe než nádobí ze surové litiny, nepatří však do myčky. Myje se pouze v ruce pod tekoucí vodou. V myčce trpí především barevný smalt, který ztrácí svůj lesk, glanc.
  • Recept na roládu z krkovice jsem připravovala jako low carb. Místo mouky jsem na konci na zahuštění použila mleté lněné semínko – recept je pak nejenom nízkosacharidový, ale také bezlepkový.
  • A co k roládě? Jako nejlepší příloha se hodí šťouchané brambory, přelité šťávou z roládu. K tomu salát z čerstvé zeleniny a o výtečný oběd nebo večeři máte postaráno!

Kam dál?

Prohlédněte si litinové hrnce v našem e-shopu, nabízíme KULATÉ a OVÁLNÉ verze.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *