O víkendu vždycky peču, a tak tuhle sobotu nastal čas vyzkoušet, jak se ke svátečnímu moučníku postaví moje nová litinová forma na koláč. V e-shopu ji najdete TADY. (Koláčová forma často bývá vyprodaná, pokud byste ji chtěli, napište mi prosím, obstarám ji pro vás).
Litinová forma na koláč od značky LAVA je prostě božská. Zvenčí smaltovaná v krásné červené barvě, uvnitř světle krémová. Po stranách má masivní ucha, to abyste ji s rukama v kuchyňských chňapkách mohli vzít do rukou a bezpečně s ní manipulovat. Je pekelně těžká, přesně tak, jak to u litiny má být. Koláč servírovaný v litině přímo na stůl vypadá neodolatelně.
Jogurtový koláč se švestkami a tvarohem
INGREDIENCE
Jogurtové těsto:
- 200 g jogurt tučný 10 % řeckého typu
- 220 g mouka hladká špaldová
- 140 g cukr písek
- špetka soli
- vanilka
- 120 ml olej
- 1 ks vejce
- 1/2 sáček kypřicí prášek s vinným kamenem
Tvarohová nádivka:
- 500 g tvaroh tučný
- 200 g cukr moučka
- 1 ks vejce
Drobenka:
- 80 g cukr písek
- 80 g mouka polohrubá
- 60 g máslo
Dále potřebujeme:
- 1 ks švestkový kompot velký
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
INSTRUKCE
-
Hodinu předtím, než začneme péct, vyndáme z lednice jogurt, tvaroh a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Pokud peču s práškem do pečiva, snažím se takhle předcházet případným neplechám, které by kypřicí prášek mohl způsobit.
-
Litinovou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou.
-
Připravíme si tvarohovou nádivku: tvarohy smícháme s práškovým cukrem a vejcem.
-
Švestkový kompot necháme okapat.
-
V hlubokém talíře připravíme drobenku – cukr, mouku a máslo promneme prsty.
-
Zapneme troubu na 180 °C, pokud máte elektrickou, tak prosím raději bez horkovzduchu. V litině se peče nejlépe klasicky, sice déle, ale s rovnoměrným výsledkem (žádné nerovnoměrně propečené těsto).
-
Pustíme se do těsta: Do mísy dáme jogurt, vejce, olej, cukr, špetku soli, vanilku. Řádně promícháme.
-
Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, vše spojíme, můžeme použít i elektrický šlehač zapnutý na nízké otáčky.
-
Vylijeme do koláčové formy a opatrně rozestřeme po celém dně až do okrajů.
-
Na těsto nalijeme tvarohovou nádivku.
-
Přidáme okapané rozpůlené švestky bez pecek, obracím je řeznou stranou nahoru.
-
Posypeme drobenkou a dáme péct do trouby asi na 50 minut.
-
Necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.
POZNÁMKY K RECEPTU
Jogurtový koláč v litinové formě: tipy a rady
Recept na jogurtový koláč je rychlý a snadný, původně byl hrníčkový, ale upřímně – přednost dávám kuchyňské váze, protože každý hrníček má trochu jinou míru.
- Litinovou formu jsem vymazala máslem a vysypala jemnou strouhankou. Koláč se při pečení nepřilepil, nakrájené klínky šly z formy bez problémů vyndat ven.
- Mouku jsem použila špaldovou, je o chlup zdravější než klasická bílá. Dobře se mi osvědčila tzv. Pernerka, tedy mouka z Pernerových mlýnů. Pokud špaldu nemáte, použijte bílou mouku.
- Vanilku do těsta přidávám ve formě pasty (není levná, ale obsahuje pravou bourbon vanilku. Doma mám také vanilku ve formě esence. Použít však můžete i vanilkový cukr, případně vanilinový.
- Tvaroh a jogurt používám výhradně tučné, odstředěné mléčné výrobky rovnají se vodě, tady byste šetřili kalorie na úkor chuti. Raději si dejte jen jeden kousek koláče a pořádně si pochutnejte.
- Kypřicí prášek dávám ten s vinným kamenem (neobsahuje fosfáty – chemické soli), těsto nabyde možná trochu méně, ale nemá pachuť po obyčejném prášku do pečiva.
Další recept na koláč pečený v této formě najdete tady: Jednoduchý meruňkový koláč z podmáslí