Naše top recepty

Kynuté šneky s pudinkem z litinového hrnce

kynuté šneky s pudinkem, pečené v litinovém hrnci

Kdo tvrdí, že kynuté se musí péct jenom na plechu? Což takhle vzít si k ruce LITINOVÝ HRNEC, naskládat dovnitř šneky z kynutého těsta a strčit ho do trouby? Já jsem to dnes zkusila a výsledek byl impozantní. Zahoďte předsudky a pojďte do toho se mnou!

Použila jsem nízký kulatý hrnec ze smaltované litiny o pr. 28 cm, z receptu připravíte asi 16 šneků, do hrnce se vejdou tak akorát.

S kynutým těstem podle tohoto receptu se velmi dobře pracuje, na vyválení závinu, ze kterého pak šneky vykrájíme, je naprosto perfektní.

Kynuté šneky s pudinkem

Pečené v litinovém hrnci – dobrota!
Příprava30 mins
Čas vaření30 mins
Celkem1 hr
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

Kynuté těsto:

  • 400 g hladká mouka
  • 65 g cukr písek
  • 20 g droždí
  • 40 g máslo rozpuštěné
  • 220 ml mléko
  • 1 ks vejce
  • špetka soli

Pudinková náplň

  • 400 ml mléko tučné
  • 3 lžíce cukr
  • 1 ks vanilkový pudink
  • 1 lžíce holandské kakao
  • 40 g máslo rozpuštěné
  • 3 lžíce cukr
  • sádlo na vymazání litinového hrnce

INSTRUKCE

  • Mléko nalijeme do rendlíku a ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké!). Přidáme lžíci cukru a promícháme. Rozdrobíme dovnitř čerstvé droždí a necháme v teple vzejít kvásek. 
  • Na plotýnce rozpustíme máslo, necháme zchladnout.
  • Do mísy odvážíme mouku, uprostřed uděláme důlek. Přilijeme vzešlý kvásek, máslo, přidáme vejce, cukr a špetku soli. Vypracujeme na hladké těsto, vytloukáme o stěny mísy, až se na povrchu začnou tvořit bubliny. 
  • Necháme v teple kynout asi 45 minut, v polovině kynutí můžeme těsto srazit vařečkou.
  • Mezitím si připravíme pudinkovou náplň do šneků. Uvaříme pudink v mléce s cukrem, mléka použijeme trochu méně, aby byl pudink hustější. Vrch pudinku v hrnci zakryjeme fólií (aby se nevytvořila krusta) a necháme vychladnout.
  • Když je těsto vykynuté, vyválíme jej do tvaru obdélníka, těsto by mělo být tenké. 
  • Rozpustíme máslo, necháme jej zchladnout. Poté jím potřeme vyválený plát těsta. Máslo posypeme tmavým kakaem (asi jedna lžíce) a poté cukrem (3 lžíce). Na kakao s cukrem rozetřeme pudink, který se promíchá s kakaem.
  • Závin opatrně svineme. 
  • Zapneme si troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu) a vezmeme si k ruce litinový hrnec. Ten vymažeme sádlem.
  • Ostrým nožem ze závinu opatrně krájíme šneky 3-4 cm silné. Řeznou stranou je ukládáme do hrnce. Vršek šneků můžete ještě potřít trochou rozpuštěného másla.
  • Dáme péct asi na 30 minut, bez poklice. 
  • Vyndáme, necháme zchladnout, pocukrujeme a pak už jen můžeme sledovat, jak mizí jeden šnek za druhým.
kynuté těsto závin kakao
kynuté šneky
kynuté šneky v litinovém hrnci recept
kynuté šneky

Kynuté šneky s pudinkovou náplní: tipy a rady

  • Na pudinkovou náplň použijte tučné mléko, bude lépe chutnat, než kdybyste ji připravovali z nízkotučného mléka (tedy téměř z vody).
  • Do kynutého těsta se dává čerstvé droždí, alternativně můžete použít droždí sušené. Na balení je napsáno, kolik sušeného droždí odpovídá čerstvým kvasnicím.
  • Kdo nemá rád kakao, může jej vynechat – nikoliv však vrstvu másla a cukru, kterým se vyválené těsto vysypává.
  • Šneky se pečou v litinovém hrnci bez poklice.

Všechny naše kulaté litinové hrnce najde TADY.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Zpět na seznam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: