Rady a tipy do kuchyně

Jak se starat o nádobí ze smaltované litiny

Udělali jste si radost a pořídili si nový litinový hrnec nebo pánev s krásným barevným smaltem, ale nejste si jistí, jak přesně v nádobí péct a vařit, jestli je možné mýt jej v myčce, zda je třeba nechat litinovou pánev před prvním použitím vypéct?

Přináším základní, jednoduché tipy na péči o nádobí ze smaltované litiny – pokud budete pravidla dodržovat, bude vám litina v kuchyni sloužit v perfektní kondici po dlouhé roky.

Dva druhy litinového nádobí

Dost možná jste to nevěděli, ale na trhu jsou dva druhy litinového nádobí: ze surové litiny (Lodge, Skeppshult) a z litiny smaltované (Lava, Staub, Le Creuset). Nepleťte je dohromady, každé z nich má odlišné nároky na zacházení a údržbu, základem je tedy rozlišit, jaký typ povrchové úpravy váš nový hrnec nebo pánev mají.

Dnes bude řeč o litinovém nádobí, které má povrch smaltovaný. Pokud je litinové nádobí smaltované, pak je povrstvené zvenčí i zevnitř. Zvenčí může být smalt barevný, uvnitř se používá smalt se speciální černou barvou, která chrání povrch před poškrábáním a propůjčuje mu nepřilnavou vrstvu, díky níž se pokrmy nepřipalují.

Litinové nádobí z našeho e-shopu:

 

Co udělat před prvním použitím

Pošťák vám domů přinesl balíček, v něm vaše vysněná litinová pánev, hrnec nebo pekáč, a vy už se těšíte, až rozpálíte plotýnku a nový přírůstek zajedete. Počkejte však ještě chvilku! Před tím, než smaltovaný hrnec poprvé postavíte na sporák, bude potřebovat základní údržbu.

Až nový kus nádobí vybalíte, odstraňte všechny nálepky a omyjte jej pod tekoucí teplou vodou. Použijte trochu jaru a měkkou houbičku na mytí, opláchněte a důkladně osušte.

Často se u nového nádobí z litiny řeší, zda je třeba provést základní vypečení povrchu (tzv. seasoning). Vypečení se provádí u pánví z holé litiny, nikoliv však u nádobí z litiny smaltované! Pánev ze smaltované litiny je ihned připravená k použití.

TIP: někteří výrobci nádobí ze smaltované litiny přesto doporučují pánev před prvním použitím vypéct.

Pro jaké typy sporáku je litinové nádobí vhodné

Nádobí z litiny je určeno pro všechny druhy sporáků: sklokeramická deska, plyn, indukce, elektrická plotýnka, ale i na gril a otevřený oheň.


A teď jedna rada, která je pro správné používání litinového nádobí zásadní – a je jedno, jaký typ ohřevu má váš sporák:

Pánve i hrnce používejte vždy na plotýnce, ohřáté na nižší až střední teplotu! Litina poměrně dlouho akumuluje teplo, poté jej dlouho sálá a rozvádí rovnoměrně po celé ploše nádobí. I na střední teplotu plotýnky litinové nádobí dostatečně rozpálíte, abyste na pánvi připravili šťavnatý steak nebo orestovali zeleninu.

Vysoký žár navíc může poškodit smalt na povrchu litiny.


Další tipy a užitečné rady:

  • Jestliže používáte litinu na sklokeramické nebo indukční desce, neposouvejte po ní nádobí, ale vždy jej před přemístěním nadzvedněte. Litina je těžká a mohla by citlivý povrch varné desky poškodit.
  • Nikdy nepokládejte smaltovanou litinu na rozpálený sporák, vždy nádobí zahřívejte postupně. To samé naopak: smaltovaná litina sundaná ze sporáku nesmí být prudce zchlazená studenou vodou. Teplotní šoky litině nesvědčí.
  • Pozor na rozpálené rukojeti, madla a poklice u hrnců a pánví. Litina vede teplo rovnoměrně, tedy i do periferních částí nádobí. Při vaření vždy vycházejte ze skutečnosti, že nádobí je horké. Používejte chňapku, nebo speciální silikonové návleky na ucha nádobí.
  • Pro nejlepší výsledek předehřejte litinové nádobí na středním stupni zhruba 2-5 minut, než jej použijete k vaření. Litina se tak rozehřeje v celé ploše, pokrm bude propečený rovnoměrně.
  • Použijte plotýnku o stejné velikosti, jako je průměr litinového hrnce, nebo o trochu menší. Větší plotýnka může způsobit přehřátí hrnce, a tím ho poškodit.
  • Pokud vaříte na plynovém sporáku, nikdy nenechte plameny přesáhnout průměr hrnce (nesmí hrnec „olizovat“ po stranách), mohly by se přehřát rukojeti a poškodit smaltovaná vrstva.
  • Aby hrnec při vaření nepřetekl, naplňte jej maximálně do 2/3 kapacity. Jakmile voda uvnitř hrnce začne vřít, stáhněte teplotu.
  • Pokud používáte pánev na smažení, nikdy do ní nenalévejte víc oleje, než je 1/3 objemu pánve. Zabráníte tak, aby rozpálený olej při smažení neprskal ven.
  • Nádobí ze smaltované litiny lze použít pro pečení nebo zapékání v troubě, samozřejmě nemá-li dřevěné rukojeti. Teplota v troubě by neměla přesáhnout 260 °C. Předehřejte troubu na požadovanou teplotu a vložte do ní pokrm. Pamatujte, že litina potřebuje nějaký čas, aby se zahřála – prodlouží se tak mírně doba, potřebná k upečení jídla.
  • Jestliže grilujete nebo pečete v troubě, nikdy nepředehřívejte nádobí, ve kterém pokrm budete připravovat.
  • Ani při grilování by neměla být teplota vyšší než 260 °C. Zamezte šlehání plamenů okolo pánve nebo grilovacího tálu. Začněte se střední teplotou a najděte ideální nastavení plamenu a pozici pánve na grilu. Nádobí ze smaltované litiny funguje na plynových grilech, grilech na dřevěné uhlí, na dřevo.

Jak mýt litinové pánve a hrnce?

Ačkoliv mnozí výrobci udávají, že nádobí ze smaltované litiny lze mýt v myčce, důrazně doporučujeme ruční mytí. Smaltované nádobí je krásné, pokud jej však budete mýt v myčce, ztratí ze svého lesku a jasné barvy zešednou a zmatní.

K mytí nepoužívejte abrasivní čisticí prostředky (prášek na nádobí) ani ocelové drátěnky, které mohou narušit smaltovanou vrstvu. Používejte nylonové mycí houbičky a měkké mycí houby.

Jak vyčistit připálené dno hrnce nebo pánve od připečených zbytků?

A co dělat, když na dně pánve nebo kastrolu zůstanou zbytky připečeného jídla? Po ruce je účinné řešení: nalijte dovnitř sklenici vody, dejte na plotýnku a vodu přiveďte k varu, stáhněte teplotu, nechte asi pět minut probublávat. Lehce zchlaďte, dřevěnou nebo plastovou plochou vařečkou odstraňte přichycené zbytky, spláchněte do výlevky a domyjte v ruce teplou vodou tak, jak jste zvyklí.

TIP: Pro lepší účinnost přidejte ke sklenici vody lžičku pečicího prášku. Obsažená soda bikarbona má vynikající čisticí účinky.

Nikdy nemyjte litinové nádobí, když je horké. Nikdy také nelijte studenou vodu do horké litinové pánve nebo hrnce. Litina je neuvěřitelně odolný materiál, ale jako většina kovů se při prudkém zchlazení může zkroutit nebo jinak zdeformovat, u smaltované litiny navíc poškodíte smaltovanou vrstvu. Je to proto, že nádoba z litiny má jinou teplotní roztažnost než smalt a prudkými změnami teplot se oba materiály odlišně smršťují či rozpínají. Před čištěním nechte litinové nádobí vždy zchladit.

Jakmile litinové nádobí omyjete a opláchnete, pečlivě jej dosucha vytřete a uskladněte na chladném a suchém místě. Nikdy litinové nádobí neukládejte do skříně, pokud je ještě mokré nebo vlhké.

Dávejte pozor, abyste s nádobím při manipulaci nenarazili na tvrdý povrch, mohlo by dojít k odštípnutí nebo poškození smaltu.

Čerstvě omyté litinové nádobí můžete také na chvíli vložit do trouby, aby se odpařila zbytková vlhkost.

Litinovou pánev nechte vždy vyschnout bez poklice, aby se zabránilo kondenzaci vlhkosti na vnitřní části pokličky.

A kam nádobí z litiny uložit? Můžete je schovat za dvířka skříňky, nebo najít místo v kuchyni a nechat je vystavené na odiv. Nadčasové tvary litinového nádobí a smaltování v působivých barvách dodá kuchyni patřičnou dávku charisma.

Patina na litinovém nádobí

Postupem času se na smaltové vrstvě (uvnitř i vně) může objevit patina světle hnědé barvy. Tvorba patiny je zcela přirozená a je výsledkem reakce smaltu a pokrmů, které se v hrnci či pánvi připravují. Může trvat léta, než se patina vytvoří, díky ní získává litinové nádobí lepší užitné vlastnosti: je ještě více nepřilnavé a chuť a vůně připravovaného jídla intenzivnější. Ve zkratce: čím více nádobí ze smaltované litiny používáte, tím lépe.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *