Litinový hrnec: proč ho chtít

kralik-duseny-na-vine-recept

Nedávno jsem dělala guláš v litinovém hrnci a opět mě překvapilo, jak všestranný talent tenhle hrnec je. Kostky masa si v něm nejprve orestuji na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, ve výpečcích opeču zeleninu, pak přidám koření, případně víno, pivo nebo rajčatový protlak (podle receptu), vše zaliji vývarem a hodím do trouby péct. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, které se téměř rozsýpá, s chuťově excelentní omáčkou, navíc téměř bez práce.

Kulaté litinové hrnce v našem e-shopu:

  

 
 

Nevýhody litinového hrnce

  • Je těžký. Ale zase si s ním můžete zaposilovat. Dávejte pozor, když s litinovým hrncem budete pohybovat po sklokeramické desce. Vždy jej raději nadzdvihněte a přeneste, než abyste jím po varné desce šoupali. Litinový hrnec by ji mohl poškrábat.
  • Nedá se mýt v myčce. Ačkoliv spoustu výrobců tvrdí opak, nevěřte jim. Litinový hrnec je poklad, který si zaslouží mýt ručně, navíc hrnce ze smaltované litiny ztrácejí na lesku a barvy zmatní a vyblednou, když je do myčky strkáte pravidelně. Litinové hrnce jsou těžké, pokud bude myčka plně naložená ostatním nádobím, nemusely by váhu zvládnout výsuvy.
  • Není levný. Vyšší pořizovací cena vám však vynahradí radost z výsledků vašeho kulinářského snažení na dlouhé roky dopředu. Není univerzálnějšího hrnce než litinový. Když je řeč o ceně: LAVA hrnce ze smaltované litiny vycházejí ve srovnání s ostatními značkami velmi příznivě (z konkurence jmenujme např. Staub nebo Le Creuset).
  • LAVA hrnce jsou vyráběné v moderním závodě v Turecku, disponují všemi možnými certifikáty o zdravotní nezávadnosti, platícími nejenom pro Evropskou unii, ale celosvětově.