Rady a tipy do kuchyně

Vaření na otevřeném ohni s litinovým nádobím

vaření na otevřeném ohni
vaření na otevřeném ohni

Vaření na otevřeném ohni je pro mnoho outdoorových nadšenců tou nejlepší částí kempování. A když máte po ruce kvalitní litinové nádobí, může se z přípravy jídla stát zlatý hřeb večera. Litina je ideální materiál pro outdoorové vaření. Zvládne vysoké teploty, je extrémně odolná a skvěle udržuje teplo. S její pomocí si připravíte perfektní steak, guláš nebo dokonce čerstvě upečený chléb klidně i uprostřed lesa. A přitom to není zase tak těžké.

Proč je litina ideální pro vaření venku na ohni?

Litinové nádobí je jedinečné tím, že je robustní a dokáže rovnoměrně rozvádět teplo po celém svém povrchu. To znamená, že se při vaření nemusíte bát, že by pokrm byl místy připálený a jinde zase nedopečený. Kromě toho litina dlouho udržuje teplo, takže jídlo může zůstat teplé i poté, co ho sundáte z ohně.

Navíc je litinové nádobí prakticky nezničitelné. Ať už vaříte na grilu nebo v ohništi, litina si poradí s jakýmkoliv zdrojem tepla. Stačí ji správně ošetřovat, a vydrží vám celé generace.

Co je potřeba pro vaření na ohni

Pokud plánujete vařit na otevřeném ohni, stačí když se vybavíte několika kousky litinového nádobí a můžete se pustit do vaření prakticky čehokoliv. Takže, co přesně je na otevřený oheň nejlepší?

  1. Litinová pánev: Na pánvi připravíte nejen perfektní steak, ale také zeleninu, vejce nebo dokonce palačinky. Litinová pánev je univerzální a můžete ji použít jak nad otevřeným ohněm, tak na grilu.
  2. Litinový hrnec s poklicí: Tento hrnec je při outdoorovém vaření nepostradatelný. Můžete v něm dusit maso, vařit polévky nebo dokonce i upéct chléb. Hrnec můžete zavěsit nad oheň nebo jej umístit přímo do uhlíků, kde skvěle funguje pro pomalé vaření.
  3. Litinový pekáč: Když si chcete připravit například pečené maso nebo zeleninu, litinový pekáč se postará o rovnoměrné propečení i v těchto drsných podmínkách.
  4. Litinový rendlík: Na menší jídla nebo ohřev omáček je vhodný rendlík.
  5. Litinová plotýnky: Když si chcete připravit plátky masa, opéct párky nebo zeleninu, bude se vám hodit i plotýnka.

Připravte ohniště a uvařte si skvělou večeři

Když se chcete pustit do vaření na otevřeném ohni, začnete samozřejmě tím, že si dobře připravíte ohniště. Malý, skomírající ohýnek, stačit nebude. Proto si připravte vhodné dřevo. Nejlepší je tvrdé dřevo, jako je dub, buk nebo jasan, protože hoří pomalu a má skvělou výhřevnost. Rozdělejte oheň a ujistěte se, že se pořádně rozhoří, ale pozor! Nezačínejte vařit ihned poté, co rozděláte oheň. Nechte plameny zhořet dřevo na uhlíky, ze kterých bude rovnoměrné sálat teplo a bude menší hrozba toho, že se jídlo bude připalovat. I když můžete samozřejmě položit litinové hrnce a pánvičky přímo do ohně na uhlíky, můžete použít rošt nebo závěs, na který můžete zavěsit hrnec nad oheň.

Péče o litinové nádobí po vaření

Po vaření je důležité se o litinu dobře postarat, aby vám vydržela co nejdéle. Nejprve, než něco začnete dělat, nechte nádobí samozřejmě pořádně vychladnout. Nikdy neponořujte rozpálenou litinu do studené vody! Mohlo by dojít k jejímu prasknutí. Raději ji nechte přirozeně vychladnout, přestože to bude chvíli trvat. Nespěchejte. Jakmile se její teplota sníží a budete s ní moci bez problémů manipulovat můžete se pustit do čištění. Samozřejmě bez saponátu. Nejlepší bude použít horkou vodu a kartáč nebo houbičku. Pokud se něco přichytí, můžete použít hrubou sůl jako čisticí prostředek. Saponáty by mohly poškodit ochrannou vrstvu na litině. Jakmile máte nádobí umyté, nastává čas pro následné ošetření. Nezapomínejte a po umytí vždy svědomitě naneste tenkou vrstvu oleje, aby se zachovala nepřilnavost a chránila povrch před korozí.

Recepty, které s litinou na ohni zvládnete:

  • Guláš v litinovém hrnci: Perfektní jídlo na delší výlety. Všechny ingredience můžete pomalu dusit v hrnci přímo na uhlících.
  • Pečený chléb v Dutch Oven: Pokud máte zkušenosti s pečením chleba doma, stejný postup můžete použít i venku s litinovým hrncem. Výsledkem bude křupavý a voňavý bochník.
  • Grilované maso a zelenina na litinové pánvi: Jednoduché a dobré jídlo, které připravíte během několika minut.

Litinové nádobí je skvělým pomocníkem při outdoorové vaření. Díky své odolnosti a schopnosti rovnoměrně rozvádět teplo, vám umožní připravit výtečné jídlo i v těch nejdrsnějších podmínkách. S několika základními kousky, jako je pánev, hrnec nebo pekáč, zvládnete připravit téměř cokoliv – od dušených pokrmů po křupavý chléb.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.