Naše top recepty

Králík na víně dušený v litinovém hrnci

králík dušený na víně

Králíka nemusíte dělat klasicky na smetaně nebo péct na česneku, nebojte se objevit nové chutě. Nedávno jsem narazila na recept, kde se králík dusí s bylinkami na bílém víně. O recept se s vámi ráda podělím.

Litinové hrnce vhodné pro tento recept:

Pro dušená masa, která nejprve vyžadují orestování na rozpáleném oleji, jsou ideální LITINOVÉ HRNCE. Opravdu, nenajdete lepší a univerzálnější kus nádobí, než je hrnec s poklicí, oboje z masivní litiny. S takovým hrncem můžete králíka buď dusit na sporáku, nebo jej šoupnout do trouby a vůbec se o něj nestarat. Litina perfektně a rovnoměrně vede teplo, hrnec po uplynutí potřebné doby sundáte ze sporáku nebo vytáhnete z trouby a můžete se těšit na božský pokrm, šťavnatý a plný chuti.

Litinové hrnce jsou obvykle smaltované (ze surové litiny s víceméně vyrábějí pouze pánve), takže čištění a údržba je snadná, navíc smaltovaný hrnec se parádně vyjímá až už na sporáku, nebo na prostřeném stole. A že litinový hrnec při správné péči vydrží dlouhá léta, asi není třeba opakovat.

Zpátky však ke králíkovi. Rozpalte litinu, jde se vařit!

Králík dušený na víně

Připravený v litinovém hrnci, lahodný a šťavnatý.
Příprava20 minutes
Čas vaření40 minutes
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 ks králík o hmotnosti cca 1,2 kg
  • sádlo na smažení (nebo olivový olej, nikoliv však panenský)
  • 1 ks cibule větší
  • 1 ks chilli paprička červená
  • 200 g černé olivy bez pecky
  • 2 snítky tymián
  • 2 snítky rozmarýn
  • 150 ml bílé víno suché
  • 100 ml voda
  • 2 lžíce vinný ocet
  • štáva z 1 citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

INSTRUKCE

  • Naporcujeme králíka: do receptu potřebujeme přední a zadní běhy a prsa. Hřbet, vnitřnosti a případně hlavu dejte stranou a uvařte z nich třeba králičí polévku.
  • V litinovém hrnci řádně rozpálíme sádlo, vložíme posolené porce králíka a opékáme dozlatova. S masem nehýbejte, až bude opečené, odlepí se ode dna samo.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji na tenké plátky nebo půlměsíčky. Odstraníme semínka z chilli papričky a nakrájíme ji na plátky.
  • Je-li maso z jedné strany opečené, otočte jej. Do hrnce přisypeme cibuli a chilli papričku, olivy, tymián, rozmarýn.
  • Jakmile maso zezlátne i z druhé strany, přilijeme víno, ocet, citronovou šťávu a vodu.
  • Hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky a necháme dusit, než maso změkne – asi 30 minut.
  • Poté poklici odstraníme, můžeme případně zvýšit teplotu, a necháme omáčku vyvařit (zredukovat), až zhoustne.
  • Nakonec posypeme pepřem čerstvě namletým z mlýnku a podáváme, například se šťouchanými brambory.

POZNÁMKY K RECEPTU

Porce pro 4 jedlíky.
Osmahnuté porce králíka před zalitím vínem, LITINOVÝ HRNEC modrý nízký, pr. 24 cm

Králík na víně: tipy a rady

  • V receptu se uvádí, že packy králíka by se měly ještě rozkrojit na 2-3 díly. Porcování králíka je však pro pokročilejší kuchaře, pokud si s tím nevíte rady, klidně nechte stehna a přední packy celé. Důležité je, aby se vám vše vešlo do hrnce.
  • Pro recept jsem použila NÍZKÝ LITINOVÝ HRNEC, kulatý, o pr. 24 cm. Je to nejnutnější minimum, dobře si dovedu představit hrnec o pr. 28 cm, standardně vysoký.
  • Pokud nemáte po ruce sedmičku bílého vína nebo je vám líto ji rozdělávat, kupte si v obchodě malou lahev. Víno se dá koupit i v malém balení, třeba kolem 2 dcl.
  • Letos jsem se konečně dostala k tomu, že si doma pěstuji bylinky sama. Stačí k tomu hrnec petrželák, v jednotlivých kapsách mám zasazený právě tymián nebo rozmarýn. Funguje to skvěle i v případě, že nemáte vlastní zahrádku. Máte tak zaručený trvalý přístup k čerstvým bylinkám.
  • Recept na králíka na víně je od italského kuchaře Riccarda Lucque, který ve spolupráci se Zdeňkem Pohlreichem vydal Italskou kuchařku – koupit můžete zde ONLINE, nebo ji najdete na pultech knihkupectví.

Kulaté hrnce ze smaltované litiny v e-shopu:

LAVA METAL Litinový hrnec „Folk“ nízký kulatý 28 cm – šedá majolika

4 445 

Nízký litinový hrnec prémiové kolekce Majolika grey v elegantní šedé barvě je nadčasový pomocník do Vaší kuchyně. Zvládne vše - dušení, pečení, jídla z jednoho hrnce. Vaření v litinovém nádobí je velice jednoduché. Hrnec vytváří spojení mezi sporákem a Vaším stolem, takže z něj můžete stylově servírovat. Vaše jídlo si zachová svou teplotu a hrnec bude na stole vypadat krásně. Malé hroty pod poklicí zaručují plynulou cirkulaci, vytvářející ideální podmínky pro pomalé vaření, perfektní pro dušení, opékání, pečení a smažení. Litinové nádobí Lava si oblíbíte pro jeho schopnost držet teplo, jednoduché vaření a praktickou nerozbitnost. Tento kastrol Vám nabízí průměr 28 cm, výšku 7 cm a objem 3,5 l.

LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 24cm – zelený

2 723 
  • Hrnec s pokličkou, průměr 24 cm, výška 11,5 cm
  • Délka hrnce s úchyty 32 cm, výška s poklicí 16 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4 mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev
  • Krásné barevné provedení

LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 18cm – modrý

2 168 
  • Hrnec s pokličkou, průměr 18 cm
  • Délka hrnce s úchyty 25,5 cm, výška s poklicí 9 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4 mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev
  • Krásné barevné provedení

LAVA METAL Litinový hrnec kulatý 20 cm – černý

2 465 
  • Hrnec s pokličkou, průměr 20 cm
  • Délka hrnce s úchyty 28 cm, výška s poklicí 15 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4 mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí, mytí v myčce se nedoporučuje z důvodu zhoršení jasu barev
  • Krásné barevné provedení
author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.