Jak vyčistit připálenou pánev?

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

 

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

 

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.