Rady a tipy do kuchyně

Jak vyčistit připálenou pánev?

Jak vyčistit připálenou pánev

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.

Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.

Litinové pánve z našeho e-shopu:

LAVA METAL „Fajita“ pánev 17x23cm

732 
  • Přineste do své kuchyně profesionální kvalitu s oválnou fajita pánví LAVA METAL. Díky masivní smaltované litině o tloušťce 5 mm ve dně a 4 mm na okrajích pánev skvěle akumuluje a rozvádí teplo až k hranám. Udržuje konstantní teplotu, což umožňuje pomalé dovařování při nižších stupních a šetří energii.

LAVA METAL Litinová grilovací pánev 16x16cm s dřevěným podstavcem

1 114 
  • Litinová grilovací pánev 16x16cm, hloubka 2,5cm
  • Dřevěný servírovací podstavec pro snadnou manipulaci
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě (bez podstavce)
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

LAVA METAL Litinový wok 16 cm – černý

965 

Litinová pánev "wok" o průměru 16 cm v elegantní černé barvě se stane ozdobou Vaší kuchyně. Součástí je skleněná poklice. Je skvělý pro přípravu asijských specialit známých svou rychlou přípravou bez ztráty cenných látek. Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo. Díky této schopnosti se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie. Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Dá se využít i k zapékání v troubě (bez poklice). Jednoduché ruční mytí.

LAVA METAL Litinová pánev 20cm – červená

1 411 

Litinové pánve a hrnce patří k nádobí, které po staletí patří k těm nejpoužívanějším. A dědí se doslova z generace na generaci. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z pánve v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené. Pánev lze používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Můžete ji využít i jako zapékací mísu do trouby. Průměr pánve je 20 cm, výška 3,7 cm. Se svou elegantní červenou barvou se stane ozdobou Vaší kuchyně.

Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.

  • Nalijte do pánve s připečenými zbytky jídla asi 2-3 cm vody, položte na plotýnku a tu zapněte. Přiveďte vodu k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu a nechte tekutinu jenom probublávat.
  • Asi po pěti minutách pánev sundejte z plotýnky stranou.
  • Nechte vodu zchladnout, a pak pomocí dřevěné špachtle (nebo ploché obracečky) stáhněte připáleniny na dně pánve.
  • Připravte si sítko, vodu přes něj přelijte do odpadu. Připálené, odmočené zbytky jídla, které uvízly v sítku, vyhoďte do koše.
  • Pánev dočistěte jemnou mycí houbou, vysušte a uložte do skříňky s nádobím tak, jak jste zvyklí.

TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.

Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.

Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.

Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.

Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.