Jak vyčistit připálenou pánev?

Neštěstí nechodí jenom po horách, občas si odskočí k nám do kuchyně – to když jídlo necháme na rozpálené plotýnce o chvilku déle, než je potřeba. Šťáva z pokrmu se vyškvaří a jídlo se napeče na dno pánve.
Až pořádně vyvětráme a pořádně si zanadáváme, přijde na řadu otázka, jak pánev vyčistit. Dobrá zpráva je, že naprostá většina připálenin lze ze dna pánve odstranit.
Litinové pánve z našeho e-shopu:
LAVA METAL Litinová pánev 20cm – červená
Litinové pánve a hrnce patří k nádobí, které po staletí patří k těm nejpoužívanějším. A dědí se doslova z generace na generaci. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z pánve v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené. Pánev lze používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Můžete ji využít i jako zapékací mísu do trouby. Průměr pánve je 20 cm, výška 3,7 cm. Se svou elegantní červenou barvou se stane ozdobou Vaší kuchyně.
LAVA METAL TRIO litinová grilovací pánev 26×30 cm – červená
Představivosti a kreativitě se meze nekladou. Tato robustní litinová pánev je rozdělená na tři pole s (2x hladký povrch, 1x grilovací), díky kterým můžete zároveň připravovat fazole, vejce a nebo šunku a slaninu. Litinová pánev o rozměrech 26x30 cm je vyrobena z kvalitní litiny, která má opravdu dlouhou životnost, perfektně vede teplo, je odolná proti korozi, poškrábání a odštípnutí. Pánvičku můžete používat na všech typech grilů a vařičů včetně indukce, je vhodná i pro zapékání v troubě a stane se tak praktickým pomocníkem ve Vaší kuchyni. Díky skvělým tepelným vlastnostem litiny můžete pokrmy z pánve rovnou servírovat, jídlo udržíte dlouho teplé. Litinové nádobí je oblíbené mezi šéfkuchaři, protože skvěle drží teplo a je prakticky nerozbitné.
LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 24 cm – zelená
Masivní hluboká litinová pánev s odnímatelnou dřevěnou rukojetí umožňuje použití na sklokeramických, indukčních, elektrických ale i plynových sporácích. Součástí je i praktická skleněná poklice. Litinová pánev se vyznačuje robustní konstrukcí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Jedná se o produkt s nepřilnavým povrchem. Má široké možnosti využití, je skvělá pro přípravu příloh a omáček, ale i pro smažení při vysokých teplotách. Můžete na ní také připravovat vajíčka, lívance nebo palačinky. Průměr pánve je 24 cm, výška pánve 8,7 cm, celková výška s poklicí 12,7 cm a objem 2 l. Díky svému elegantnímu barevnému provedení se stane ozdobou Vaší kuchyně.
LAVA METAL Litinová pánev 20cm – zelená
Litinové pánve a hrnce patří k nádobí, které po staletí patří k těm nejpoužívanějším. A dědí se doslova z generace na generaci. Nádobí z litiny ocení zejména kuchaři a kuchařky, kteří milují pomalé vaření. Litina patří k materiálům, které úžasně vedou teplo, sice se pomaleji zahřívá, ale zahřívá se rovnoměrně a po celé ploše. Díky tomu, že litina teplo akumuluje, můžete z pánve v klidu servírovat – jídlo nebude rychle studené. Pánev lze používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce. Můžete ji využít i jako zapékací mísu do trouby. Průměr pánve je 20 cm, výška 3,7 cm. Se svou elegantní zelenou barvou se stane ozdobou Vaší kuchyně.
Zde je jednoduchý postup, který se osvědčil nejenom na litinové pánve. Protože jde o šetrné odstranění připálenin, dá se vyzkoušet také u pánví s citlivějším povrchem, například s teflonovou vrstvou.
TIP! Pokud by pánev byla hodně znečištěná, přidejte do vody jedlou sodu, nebo kypřicí prášek (jedlá soda, neboli soda bicarbona, je součástí prášku do pečiva). Čisticí účinek se tak ještě více zesílí.
Tento postup se dá aplikovat také na připálené hrnce.
Poznámka na závěr: Poslední dobou si kupuji nádobí s černým smaltem uvnitř.
Jedná se o speciální čerň, která lépe vede teplotu, velmi dobře vypadá. Co se péče týče, udržuje se podstatně lépe než světle smaltované nádobí. Litinové nádobí s černým smaltem po čase získá na povrchu patinu, která působí jako nepřilnavá vrstva.
Ne nadarmo se říká, že litinová pánev je tím lepší, čím déle se používá. To platí jak o pánvi ze surové litiny, tak z litiny smaltované.