Naše top recepty

Kynuté buchty z litinové pánve

kynuté buchty z litinové pánve

Litinové pánve jsou neskutečně variabilní – dá se na nich péct, smažit, dusit, a pokud nemají dřevěnou rukojeť, můžete je strčit i do trouby.

Dnes vám ukážu, jak v litinové pánvi upéct kynuté buchty. Takže nic takového jako pekáč buchet, ale poctivá litinová pánev, na níž se buchty parádně propečou a servírované na stole… vypadají prostě božsky, a stejně tak dobře chutnají.

kynuté buchty na litinové pánvi

Recept je počítán na litinovou pánev o průměru 24 cm, z množství připravíte asi 20 kynutých buchet. Těsto je naprosto pohodové, dobře se s ním pracuje, použila jsem napůl špaldovou a polohrubou mouku.

Připraveni? Tak šup na to!

Kynuté buchty na litinové pánvi

Božské kynuté buchty, dozlatova upečené na litinové pánvi.
Příprava20 mins
Čas vaření1 hr
Celkem1 hr 20 mins
Porce: 5
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g špaldová mouka
  • 100 g máslo
  • 0,25 l mléko
  • 2 ks žloutek
  • 25 g droždí
  • 70 g cukr krupice
  • špetka soli
  • vanilka
  • citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
  • máslo na potírání buchet
  • nádivka do buchet dle chuti (maková, tvarohová, povidla)

INSTRUKCE

  • Do rendlíku dáme ohřát mléko, tak akorát, aby bylo vlahé. Zhruba v polovině ohřátého mléka rozmícháme lžičku cukru. Nadrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
  • Mezitím si rozpustíme máslo, nesmí být horké!
  • Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme. Uprostřed mísy uděláme důlek, do kterého rozklepneme dva žloutky.
  • Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, vanilku, citronovou kůru. 
  • Těsto vymícháme a vytlučume vařečkou o stěny mísy, až je krásně hladké a lesklé a na povrchu se vytvářejí bublinky.
  • Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout, trvá to asi hodinu. V průběhu kynutí můžeme těsto vařečkou jednou srazit, podpoříme tak další kynutí. 
  • Jak nám těsto kyne, připravíme si nádivky na plnění buchet – každý, jak má rád. 
  • V hrnku rozpustíme máslo na potírání buchet, viděla bych to odhadem na 100 g, není to právě málo, ale buchty si budou lebedit, a ta zlatavá kůrčička, která se nám na jejich povrchu vytvoří!
  • Připravíme si litinovou pánev o pr. 24 cm a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z vykynutého těsta uždibujeme pravidelné kusy, krátce je poválíme mezi dlaněmi, zploštíme, a okraje vytáhneme do stran, abychom dostali placku. Nepracujeme s moukou, není potřeba – těsto se při uzavírání buchet krásně spojí. 
  • Doprostřed placky dáme náplň, kraje stáhneme k sobě, buchtu uzavřeme a vzniklým švem ji položíme ke kraji litinové pánve. Mašlovačkou buchtu omastíme kolem dokola. Pokračujeme, až zděláme všechno těsto.
  • Rozpálíme troubu na 160 °C a než se rozhřeje, necháme ještě buchty v pánvi kynout.
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut.
  • Opatrně vyndáme a necháme na kuchyňské lince vychladnout. Litinová pánev drží dlouho teplo, chvíli tedy potrvá, než buchty vychladnou, nebo naopak – pokud buchty chystáme servírovat na stůl přímo v pánvi, budou dlouho teploučké a měkoučké (mezi námi, teplé buchty prostě chutnají nejlépe!). Poprašte moučkovým cukrem a hostina může začít.

POZNÁMKY K RECEPTU

Z tohoto množství připravíte asi 20 kynutých buchet, vejdou se do litinové pánve o pr. 24 cm.

 

kynuté buchty na litinové pánvi

Kynuté buchty z litinové pánve: tipy a rady

  • Vanilku používám ve formě esence (kapky) nebo vanilkové pasty. Oboje jsou vyráběné z pravé vanilky a s umělou vanilínovou chutí mají společného co by se za nehet vešlo. Vanilková esence nebo pasta těsto božsky provoní, neváhejte a obstarejte si na doma, obzvláště pokud často pečete. Obojí se dá koupit v běžných lepších obchodech, nebo na internetu.
  • Jestliže vím, že budu péct, kupuji si citron v bio kvalitě. Pokud neseženu a mám po ruce jen běžný citron, pořádně mu odrbu záda pod teplou vodou, než z něj sestrouhám kůru!
  • V těstě jsem použila špaldovou mouku, recept bude zdravější. Pokud nemáte, nevadí, použijte na celou dávku kynutého těsta mouku polohrubou.
  • Do těsta se používá čerstvé droždí, něco malinko přes půl běžné velikosti kostky, do které se droždí balí. Nebo můžete použít droždí sušené, alespoň jeden sáček byste doma měli vždy mít – pro strýčka příhodu (nikdy nevíte, kdy se bude hodit!).
  • Litinová pánev vydrží dlouho teplá. Na rukojeť při manipulaci použijte buď silikonové návleky, nebo na ní můžete efektně uvázat uzel z kuchyňské utěrky.

Dobrou chuť přeje Anežka!

K receptu doporučuji tyto litinové pánve:

 

Nebo mrkněte do e-shopu, kde najdete všechny naše LITINOVÉ PÁNVE

kynuté buchty v litinové pánvi

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: