Naše top recepty

Velikonoční hlavička, nádivka z uzeného a jarních bylinek

velikonoční nádivka hlavička recept

Tuhle nádivku jsem připravila den před Velikonocemi, jedná se o klasický sváteční recept z uzeného masa a mladých kopřiv, zvaný velikonoční hlavička.

Letos Velikonoce vyšly až na druhou půlku dubna, počasí navíc přálo, proto už bylo kopřiv požehnaně. Došla jsem si na ně k rybníku, na místo, kde je stín a vlhko, kopřivy měly krásnou jedovatou barvu a žahaly jako divé. Dvě hrsti jsem si dovolila odstříhat, myslím, že to v tom kopřivovém koberci ani nebylo vidět.

Velikonoční hlavičku jsem připravila v zeleném LITINOVÉM PEKÁČKU (má rozměr 22×30 cm), svěží barva smaltu ladila s nádivkou plnou jarních bylinek.


Velikonoční nádivka z uzeného a jarních bylinek

Tradiční velikonoční dobrota, zvaná hlavička. Nádivka z uzeného masa a jarních bylinek.
Příprava15 minutes
Čas vaření30 minutes
Celkem45 minutes
Porce: 8
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 350 g prorostlejší uzené maso (krkovice, bok)
  • 3 ks housky včerejší
  • 4 ks vejce
  • 250 ml mléko
  • dvě velikánské hrsti kopřiv
  • 2 ks jarní cibulka s natí
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo na vymazání pekáčku

INSTRUKCE

  • Uzené maso uvaříme, nechte jej v hrnci probublávat půl hodiny. Vyjměte a nechte stranou vychladnout. 
  • V rendlíku ohřejeme mléko, aby bylo vlahé. 
  • Rozklepneme vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Žloutky dáme k mléku, bílky stranou; budeme z nich šlehat sníh.
  • Nakrájíme housky na kostičky, vložte do mísy a zalijte teplým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky.
  • Uvařené uzené nakrájíme také na kostičky a přisypeme k housce.
  • A teď hurá na kopřivy. Kopřivy dáme do velkého cedníku nebo síta a opláchneme pod vodou, abychom je zbavili případných nečistot. 
  • V konvici uvaříme vodu a bylinky krátce spaříme – jde nám hlavně o kopřivy žahavky. Okamžitě poté, co je polejeme horkou vodou, na ně pustíme vodu studenou. Zastavíme tak proces varu, bylinky si zachovají živou zelenou barvu. 
  • Spařené bylinky pokrájíme a přidáme do mísy k masu a houskám.
  • Vyšleháme sníh z bílků. Pokud jsme vajíčka právě vyndali z lednice, přilijeme lžíci nebo dvě horké vody – z bílků, které mají pokojovou teplotu, lze sníh vyšlehat snadněji. Přisypeme trošku soli, její zrnka pomou lépe bílky rozbít a vyšlehat v tuhý sníh. Začneme šlehat na nižší otáčky, postupně přidáváme na rychlosti, až je sníh dokonale vyšlehaný.
  • Sníh ručně vmícháme do směsi s masem a houskou.
  • Pekáček vytřeme sádlem a rozprostřeme dovnitř nádivku.
  • Dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C, pečeme asi 30 minut.
  • Velikonoční hlavičku podáváme teplou i studenou.
kopřivy do nádivky
příprava velikonoční nádivky
velikonoční nádivka
velikonoční hlavička

Velikonoční nádivka: tipy a rady

  • Na kopřivy jděte s nůžkami a rukavicemi na rukách. Nejlepší kopřivy do velikonoční nádivky najdete na zastíněných vlhkých místech, na která nepraží jarní sluníčko.
  • Pokud velikonoční hlavička zbyde na druhý den, nakrájejte ji a vhoďte opéct na pánev, na které jste předtím rozpustili kousek másla.
  • Recept na angličtině najdete TADY.

V čem péct? Mrkněte k nám do e-shopu na LITINOVÉ PEKÁČE.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.