Vyzkoušejte uherskou pěnu, klasickou pomazánku, která se nikdy nepřejí. V původních recepturách najdete Uherský salám, vyrobený z libového vepřového masa s přidáním slaniny. Pokud však pravý uherák neseženete nebo vám bude líto semlít ho do pomazánky, vezměte jakýkoliv kvalitní fermentovaný salám.
Hotovou uherskou pěnu mažeme na chlebíčky, jednohubky, nebo servírujeme v litinové kokotce přímo na stůl.
Litinové kokotky v našem e-shopu:
Uherská pěna
INGREDIENCE
- 200 g Uherský salám nebo jakýkoliv jiný fermentovaný
- 150 g máslo změklé
- 150 g smetanový sýr tavený
- 1 ks červená kapie
- zelená kadeřavá petrželka
- sterilované okurky
INSTRUKCE
- Salám „uherák“ semeleme na mlýnku na maso, klidně 2-3x, až dostaneme jemně umletou salámovou směs.
- Máslo utřeme do pěny, přidáme smetanový sýr, salámovou mletinu a vše důkladně promícháme.
- Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky, zdobíme kolečky nakládaných okurek, plátkem kapie a snítkou kadeřavé petrželky.
- Pomazánku můžeme servírovat v litinové kokotce ozdobenou petrželkou, přidáme pečivo a necháme stolovníky, aby se sami obsloužili.
POZNÁMKY K RECEPTU
Co je kokotka?
Kokotka je malý litinový hrnec, slovo pochází z francouzského coccotte. Kokotka má obvykle dvě uši a pokličku, je žáruvzdorná. Pokrm připravovaný v kokotce (porce pro jednu osobu) lze vložit do trouby a zapéct.
Využijte kokotku také k servírování pokrmů ze studené kuchyně. Uherská pěna nebo jiná pomazánka podávaná na stůl v litinové kokotce doslova pozdvihne úroveň prostřeného stolu.
Uherská pěna byla focená v této ZELENÉ KOKOTCE, na dřevěném prkénku LAVA Wood.
Stylová dřevěná prkénka k servírování, edice LAVA Wood:
Uherská pěna: tipy a rady
- Recept na uherskou pěnu je inspirovaný pořadem Kluci v akci. Ti jej označují jako jednu z nejlepších pěn, používaných k namazání chlebíčků, kanapek, jednohubek.
- Jemně namletý salám získáte nejlépe z mlýnku na maso. Ruční nebo elektrický, salám semelte na dvakrát nebo na třikrát. Mlýnek na maso nezapomeňte ihned po práci omýt, jakmile zbytky masa na částech mlýnku zaschnou, bude vás stát hodně času mlýnek vyčistit.
- Máslo na uherskou pěnu použijte výhradně dostatečně změklé, jinak budete mít problém utřít jej do pěny. Při výrobě pěny si můžete pomoct elektrickým tyčovým mixérem nebo food procesorem.
- Uherskou pěnu, kterou nespotřebujete, přikryjte mikrotenovým sáčkem a uložte do ledničky. Pěna se dobře roztírá, pokud ji před použitím vyndáte z lednice alespoň půl hodiny předem.
Co je fermentovaný salám?
Fermentovaný salám je trvanlivý, tepelně neopracovaný masný výrobek s dlouhou dobou zrání. Nejznámější druhy fermentovaných salámů jsou Uherský, Lovecký, Poličan, Herkules.
Neuděláte zásadní chybu, pokud do uherské pěny použijete jakýkoliv z nich.
Kokotka ma UCHA, ne uši