S jistou dávkou zjednodušení se dá říct, že carbonade je telecí pomalu dušené na černém pivu. Pokrm pochází z Belgie, jedná se o místní specialitu. Jako taková má samozřejmě spoustu variant, carbonade se připravuje také z předního hovězího, přidávají se různé čerstvé bylinky, do receptu vždy patří cibule, obvykle karamelizovaná pro ještě lepší chuť.
Maso se nejprve zprudka zatáhne na rozpáleném povrchu, ve výpeku se nechá zkaramelizovat cibule a následně se vše zalije pivem a pomalu se dusí. No, a jaký hrnec nejlépe a beze zbytku splní nároky na všechny tyto kuchařské úpravy? Litinový hrnec, samozřejmě!
Litinové hrnce, parádně vhodné pro tento recept:
Litinový hrnec černý 20 cm kulatý
Litinový hrnec zelený 28 cm kulatý
Litinový rendlík červený 16 cm
Litinový hrnec kulatý 18cm – červený
Pozor, pozor! V nabídce máme nejenom krásné kulaté hrnce, ale také OVÁLNÉ HRNCE ze smaltované litiny. To jen kdyby někdo chtěl hrnec méně tradičního tvaru. Oválné hrnce se používají jako pekáče v troubě, pro pečení drůbeže, ideální například jako pekáč na husu.
Carbonade z telecí kližky
INGREDIENCE
- 500 g telecí kližka
- 2 ks cibule větší
- 1 lžíce dijonská hořčice
- 2 lžíce rajčatový protlak (kečup, rajčatová passata)
- 1+1 lžíce vepřové sádlo
- 1 lžíce třtinový cukr
- 500 ml černé pivo
- 3 stroužky česnek
- 2 snítky rozmarýn
- 5 snítky tymián
- sůl
- pepř
INSTRUKCE
- Telecí kližku odblaníme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme.
- V litinovém hrnci rozpálíme lžíci sádla a maso na něm zprudka opečeme, až bude ze všech stran světle hnědé. Maso osolíme a opepříme. Poté jej vyjmeme na talíř a uchováváme v teple.
- K výpeku přidáme ještě jednu lžíci sádla, stáhneme teplotu. Přidáme cibuli, dijonskou hořčici, zastříkneme černým pivem.
- Poté přidáme opečené maso, ze snítek tymiánu a rozmarýnu stáhneme lístky, aby v carbonade nebyly dřevnaté části stonků bylinek. Vhodíme do hrnce spolu s utřeným česnekem. Přilijeme rajčatový protlak, vše promícháme.
- Nakonec zalijeme černým pivem tak, aby maso bylo ponořené. Litinový hrnec přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu na minimum a dusíme, než je maso měkké (cca 1,5 hodiny).
- V průběhu kontrolujeme, kolik je v carbonade tekutiny, případně dolijeme pivem, nebo na konci poklici sundáme a omáčku zredukujeme (necháme odpařit přebytečnou tekutinu) tak, aby měla správnou konzistenci.
- Podáváme s rýží nebo pečivem.
POZNÁMKY K RECEPTU
Carbonade z telecí kližky: tipy a rady
- K přípravě použijte telecí z přední kližky, jedná se o spodní šlachovitou část nohou. Je perfektní k pomalému dušení, klihovité části změknou a maso přitom zůstane šťavnaté, nikoliv vysušené. Kližka je výborná na guláš, dušená na červeném víně nebo na pivu.
- Kližku obvykle známe z hovězího, prodává se však i telecí kližka. Rozdíl mezi hovězí a telecí kližkou je především v čase, který je potřeba, aby maso změklo. Telecí je mladé hovězí, bude mu trvat kratší dobu, než je hotové. Telecí kližka je růžovější než hovězí. Hovězí kližka má červenou barvu.
- Litinový hrnec je naprosto ideální pro přípravu dušených mas, u kterých potřebujeme získat omáčku plnou chuti. Vtip v úpravě spočívá v prudkém orestování masa, nakrájeného na kostky. Povrch se zatáhne, šťáva však zůstane uvnitř. Ve výpeku se připraví další suroviny z receptu (v případě carbonade cibule), poté se maso zalévá tekutinou (vývar, pivo, víno) a nechává se dlouho a pomalu dusit pod poklicí. Díky unikátním vlastnostem litiny všechny tyto úkony zvládnete v jednom litinovém hrnci.
- Dusit maso v litinovém hrnci lze na jakémkoliv typu sporáku. Elektrická plotýnka, plynový sporák. Litina je těžká, přirozeně magneticky vodivá, je velmi vhodná na indukci! Litinový hrnec s poklicí (z litiny) lze také strčit do trouby a pokrm dusit v troubě.