Naše top recepty

Rillettes: pomazánka z pečeného masa, podávaná v kokotce

rillettes, domácí vepřovka

Cizokrajně znějící slovo rillettes (vyslovuje se rijet) je v podstatě jednoduchá, ale chuťově božská pomazánka z pečeného masa. Původem z Francie, namazanou na čerstvém chlebu si ji oblíbili také labužníci z českých luhů a hájů.

Rilletes se tradičně peče v litinovém hrnci ve velkém, protože jedna sklenička nikdy nestačí. K přípravě potřebujete jen pár surovin, zato čas, který si maso pobude v troubě, se počítá na dlouhé hodiny.

Litinové hrnce vhodné na přípravu rillettes:

Litinový hrnec s poklicí, který jde dát do trouby, je pro tento recept parádní volbou.

Část hotové pomazánky jsem uložila do malého litinového hrnce se zeleným smaltem o pr. 10 mm – je naprosto rozkošný a na prostřeném stole ho nikdo nepřehlédne. Takovému hrnci se roztomile říká kokotka. Nic hanlivého však v názvu nehledejte, slovo má původ ve francouzském cocotte, což v překladu znamená kastrůlek, malý litinový hrnec se dvěma uchy a poklicí.

Rillettes: pomazánka z pečeného masa, podávaná v kokotce

Naprosto skvělá záležitost: také vždycky vytíráte kouskem chleba sádlo a výpečky, které zůstaly v pekáči, když se peklo maso? Máme pro vás tip, jak si tuhle dobrotu připravit ve velkém.
Příprava20 minutes
Čas vaření10 hours
Porce: 1 l
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 kg vepřový bok (může být libovější)
  • 0,5 kg vepřové hřbetní sádlo
  • 2 ks cibule střední
  • 3 stroužky česnek
  • sůl
  • pepř
  • 300 ml voda

INSTRUKCE

  • Vezmeme si k ruce velký kulatý nebo oválný litinový hrnec o objemu cca 6 l (sama jsem použila TENHLE).
  • Troubu předehřejeme na 110 °C (elektrická, bez horkovzduchu).
  • Sádlo nakrájíme na kostičky o hraně cca 1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Hrnec rozpálíme na střední teplotu a vhodíme do něj sádlo. Mícháme, než se začne rozpouštět. Přidáme maso a krátce ze všech stran orestujeme. Vhodíme cibuli, česnek, osolíme a opepříme. Promícháme, vlijeme vlažnou vodu a počkáme, až vše začne probublávat.
  • Přiklopíme hrnec poklicí a strčíme do trouby, kde maso necháme 8-10 hodin pomalu péct, klidně přes noc. Maso pečené v tuku a vlastní šťávě (této kuchařské metodě se říká konfitování) bude plné chuti a šťavnaté.
  • Po uplynutí doby potřebné k pečení hrnec vytáhneme z trouby, vidličkou maso rozmačkáme na hrubou kaši.
  • Připravíme si uzavíratelné skleničky, čisté, vymyté horkou vodou a vysušené. Naplníme je pomazánkou a vrch zalijeme sádlem. Necháme vychladnout.
  • Rillettes skladujeme v lednici, kde vydrží až týden.

POZNÁMKY K RECEPTU

Pomalé pečení rillettes v troubě trvá 8-10 hodin. Klidně si jej naplánujte přes noc, o hrnec v troubě není vůbec třeba se starat.
vepřový bůček, sádlo na rillettes
rillettes v litinovém hrnci
vepřová pomazánka rillettes

Rillettes, rady a tipy:

  • Vepřové na rillettes můžete kombinovat: vždy se používá prorostlé, k bůčku přidejte krkovici nebo plecko. Pokud je maso libovější, přidejte hřbetní sádlo, zhruba v poměru 2 díly masa, 1 díl sádla.
  • Voda, kterou se maso před strčením do trouby zalévá, se může nahradit (celá nebo částečně) vínem nebo pivem. Až vyzkoušíte základní variantu rillettes, ochucenou pouze solí a pepřem, zkuste experimentovat s různými bylinkami, například s tymiánem nebo rozmarýnem – ty všechny pomalu pečenému masu sluší.
  • Nemáte LITINOVÝ HRNEC? Doporučuji investovat a pořídit si jej ???? Je to opravdu všeuměl, do trouby na pečení, na plotýnku – elektrickou, plynovou, vhodný na indukci. Prostě jeden hrnec na všechno, s perfektními vlastnostmi.
  • Pokud nemáte litinový hrnec, je variantou hrnec pomalý. Pomalý hrnec je hit poslední doby, určený pro přípravu pokrmů při nízkých teplotách.
  • Před podáváním vyndejte rillettes z lednice půl hodiny předem, bude se snáz roztírat a také chutnat bude lépe.
  • Rillettes mažte na čerstvé pečivo, ozdobte cibulí, zelenými snítkami bylinek, s kvašenou okurkou. Na obrázku jsou jednohubky položené na kuchyňském prkénku LAVA ze dřeva iroko.

Co je kokotka?

Jak už jsem psala, jedná se o zdomácněné pojmenování malého litinového hrnce se dvěma uchy a poctivou poklicí. Kromě servírování se skvěle hodí na přípravu pokrmů – kokotka se dá dát na plotýnku (včetně indukce), ale i do trouby na zapékané pokrmy.

V e-shopu máme kokotky v kulatém provedení o průměru 10 cm. Tento malý litinový hrnec parádně ozvláštní každý prostřený stůl.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.