Naše top recepty

Pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

Víkend je tady s ním nový recept pro litinový hrnec! Tentokrát se vařilo v zeleném kulatém litinovém hrnci o pr. 24 cm. A copak bylo dobrého? Vepřová kýta na rozmarýnu. Pomalu pečená a v celku.

Kulaté litinové hrnce vhodné pro tento recept:

Množstvím surovin podle tohoto receptu zaplníte kulatý hrnec o pr. 24 cm zhruba do 2/3.

Vepřová kýta na rozmarýnu

Vepřová kýta na rozmarýnu, pomalu pečená v troubě v litinovém hrnci.
Příprava20 minutes
Čas vaření2 hours 30 minutes
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 800 g vepřová kýta v celku
  • 1 hrstička sušené houby
  • 200 ml bílé víno
  • 1 ks cibule středně velká
  • 3 ks mrkev středně velká
  • 3 stonky řapíkatý celer
  • 2 stroužky česnek
  • 3 snítky rozmarýn čerstvá bylinka
  • sůl
  • pepř
  • 500 g brambory
  • 1 lžíce vepřové sádlo

INSTRUKCE

  • Houby namočíme do 200 ml vody, necháme přejít varem a odstavíme.
  • Mrkev oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé.
  • Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky 1 cm dlouhé.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  • Brambory očistíme a i se slupkou podélně rozkrojíme na čtvrtinky (vybírejte brambory přibližně stejně velké).
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Z jedné snítky rozmarýnu stáhneme lístky a nahrubo je posekáme, stonek vyhodíme.
  • Troubu zapneme na 160°C. Než se trouba rozehřeje, tak si v litinovém hrnci rozpustíme lžíci sádla.
  • Vepřovou kýtu osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme dozlatova v hrnci. Vyndáme stranou na talíř.
  • Do výpeku vhodíme cibuli s mrkví a minutu restujeme. Poté přidáme řapíkatý celer, lístky rozmarýnu a česnek a restujeme další minutu, mícháme.
  • Přidáme houby včetně vody, ve které jsme je vařili, víno, dostatečně osolíme a opepříme. Minutu povaříme.
  • Nakonec do hrnce vrátíme opečené maso, obložíme nakrájenými bramborami. Hrnec přiklopíme poklicí a dáme péct do rozehřáté trouby na 2 hodiny na 160°C.
  • Po 2 hodinách sundáme poklici a necháme péct dalších 30 minut.

POZNÁMKY K RECEPTU

Tekutina by se měla odpařit tak akorát, aby na dně kastrolu zůstala šťáva, kterou maso při servírování na talíři přelijeme.

Poznámky k receptu:

  • Místo vepřové kýty upečte plecko. Jedná se o mírně prorostlá masa, která budou šťavnatá. Pokud byste pekli například kotletu, počítejte s tím, že pečínka bude sušší.
  • Kulatý litinový hrnec 24 cm patří k nejprodávanějším. Je velmi univerzální, ideální pro 4člennou rodinu. Na guláše, jídla z jednoho hrnce, na pomalé dušení na sporáku i v troubě.

Kam dál?

Podívejte se k nám do e-shopu na všechny KULATÉ LITINOVÉ HRNCE a upečte si s námi vepřovou kýtu na rozmarýnu.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

5 thoughts on “Pomalu pečená vepřová kýta na rozmarýnu

  1. mila vanting napsal:

    ahoj, když pomalu – dvě hodiny, na jakou teplotu tedy rozehřát a péct v troubě? děkuji :) MV

  2. Kristýna Holubová napsal:

    Dobrý den,na kolik stupňů prosím péct? Děkuji.

    1. Mlsná Anežka napsal:

      Dobrý den, troubu rozehřejte na 160°C. To je taková ideální teplota pří níž se maso během těch dvou a půl hodin pěkně propeče a bude měkké a šťavnaté.

  3. Eva napsal:

    Dobry den, slo by toto i v pomalem hrnci udelat?
    Mam velky 7,5 l s keramickou nadobou. Napadlo me maso udelat na sadle a nasledne vse dat do pomalehi hrnce, mate zkusenost?

    1. Mlsná Anežka napsal:

      Dobrý den,
      ano, recept bez problémů zvládnete i v pomalém hrnci. Postup, který popisujete, je ideální – maso nejdříve krátce zatáhnout na sádle na pánvi nebo v hrnci (kvůli chuti a barvě) a teprve potom vše přendat do pomalého hrnce i se zeleninou, houbami a tekutinou.

      Časy úpravy v pomalém hrnci:
      Low (nízká teplota): cca 7–8 hodin
      High (vysoká teplota): cca 4–5 hodin

      Brambory klidně přidejte od začátku, v pomalém hrnci drží tvar.
      Jen je potřeba počítat s tím, že se tekutina v pomalém hrnci neodpařuje jako v litinovém hrnci v troubě, takže výsledná šťáva bude řidší. Pokud chcete výraznější, hustší omáčku, můžete posledních 30–45 minut nechat vařit bez poklice, případně lehce zredukovat šťávu zvlášť na pánvi.

      Přeji, ať se pečínka krásně povede!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: