Naše top recepty

Maso a brambory z jednoho pekáče

litinový pekáč lava použití

Každý z nás rád ušetří čas, a když dojde na rychlý oběd nebo večeři, jsou jídla z jednoho hrnce bezvadnou volbou. Jenže my dnes hrnec necháme stranou a vezmeme si k přípravě jídla litinový pekáč, a to ne jen tak ledajaký, ale krásně zeleně smaltovaný od značky LAVA. Najdete ho TADY.

Oběd v něm připravíme snadno a rychle, a navíc si můžeme nahnat plusové body, pokud budeme oběd v litinovém pekáči servírovat přímo na stůl – smaltovaná litina vypadá skvěle a garantuju vám, že na takové jídlo se budou sbíhat sliny!

Pekáč je k mání samostatně nebo na dřevěném podstavci, který usnadní servírování. Rozměry pekáčku jsou 22*30 cm a vejdou se tam zhruba 4 porce podle našeho dnešního receptu.

litinový pekáč lava použití
Vytisknout recept

Maso a brambory z litinového pekáče

Rychlý a dobrý oběd, připravený v litinovém pekáči.
Příprava20 minutes
Čas vaření40 minutes
Celkem1 hour
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1 kg brambory
  • 500 g mleté maso vepřové
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks smetana na šlehání 30 %
  • 3 ks rajčata střední
  • 2 stroužky česneku
  • zelené bylinky
  • sůl
  • pepř

INSTRUKCE

  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme na něj mleté maso. Osolíme a opepříme. Maso rozmačkáme vidličkou, abychom jej při opékání rozmělnili na malé kousky. 
  • Stroužky česneku oloupeme a utřeme, přidáme k opečenému masu.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na zhruba stejně velká kolečka. Vložíme je do litinového pekáče, osolíme, opepříme a promícháme (nejlépe to jde promnout brambory se solí a pepřem čistýma rukama). 
  • Brambory zalijeme smetanou, přidáme opečené maso, lehce promícháme. 
  • Rajčata omyjeme, nakrájíme na kolečka a poklademe na vrch pekáče. Nakonec přidáme zelené bylinky (použila jsem nasekané lístky petržele).
  • Dáte do trouby péct zhruba na 40 minut, dokud brambory nebudou měkké.

POZNÁMKY K RECEPTU

Velmi jednoduchý a dobrý recept, který nedá moc práce!
brambory a maso z litinového pekáče
litinový pekáč recept

Jídla z jednoho pekáče: tipy a rady

  • Pokud pekáček s jídlem podáváte na stůl, mějte připravené prkénko nebo jinou podložku. Litinový pekáč dlouho sálá teplo a je horký, nezapomeňte na chňapky nebo utěrky.
  • Maso použijte nejlépe vepřové, jídlo nebude tak suché, než kdybyste použili hovězí. Případně můžete smíchat půl na půl mleté hovězí a vepřové.
  • Pokud kupujete mleté v obchodě, podívejte se, zda již není osolené. Mnohá hospodyňka už zaplakala nad přesoleným jídlem, když přehlédla, že v balíčku bylo maso solené.
  • Smetanu použijte tučnou, minimálně 30 %, neodbývejte jídlo její odlehčenou verzí (smetana na vaření 12 %). Brambory jsou samy o sobě suché, proto je tučná smetana vhodnou volbou.
  • Oběd z litinového pekáče jen tak nevychladne. Při stolování tak pekáč může tvořit parádní dekorační kulisu a vy nemusíte při jídle spěchat. Další porce na vás bude v pekáčku čekat stále prohřátá.

K receptu se hodí tyto litinové pekáče:

 

Nebo se podívejte k nám do e-shopu na všechny LITINOVÉ PEKÁČE.

 

lava iron cast

Výrobcem pekáčů je značka LAVA, turecký producent, který nádobí ze smaltované litiny vyrábí již více jak 40 roků. Svojí práci rozumí a na jeho nádobí je to znát: parádní kousky smaltované krásy najdete v mnoha evropských kuchyních, včetně našich českých. Více o značce LAVA.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Komentáře k “Maso a brambory z jednoho pekáče

  1. Xwoman napsal:

    5 stars
    Pekáč to je hezký

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:





The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.