Jakou pánev na palačinky?
Víte, že palačinková pánev má speciální tvar? Je plochá, vyznačuje se sníženým okrajem, a díky této konstrukci se s palačinkami na pánvi lépe manipuluje a snáz se obracejí.
- Povrch pánve pro smažení palačinek musí být nepřilnavý, což však nutně neznamená, že jediná vhodná je pánev teflonová. Naopak, na smažení palačinek se dobře hodí pánev nerezová, nebo ještě lépe, pro opravdové fajnšmekry, pánev litinová.
- Litinová pánev, je-li dobře rozpálená (nikoliv na nejvyšší stupeň!), vykazuje při smažení vynikající výsledky v podobě hebkých palačinek s křupavými okraji. Garantuji vám, že takové palačinky mizí z talíře rychleji, než stihnete smažit nové.
- Litina je navíc vhodná pro všechny typy sporáků: na elektrickou plotýnku, sklokeramickou desku, plynový sporák, a samozřejmě také na indukci.
Palačinkové pánve ze smaltované litiny v našem e-shopu:
1. Litinová pánev na palačinky: výhody a nevýhody
Palačinky z litinové pánve chutnají báječně, mají cosi osobitého navíc, obzvláště smažíte-li je na pánvi ze surové litiny, s patinou svědčící o pravidelném používání. Litina totiž s věkem získává stále lepší vlastnosti, na rozdíl od „rychlokvašných“ pánví leckterých výrobců, kteří je na trh uvádějí v často pochybné kvalitě.
Litinová pánev je poctivá, masivní, se silným rovným dnem, které se nijak nekroutí. Chvíli jí trvá, než se nahřeje, ale pak jako dříč dlouho a rovnoměrně sálá teplo. Pokud si na litinovou pánev a její styl při přípravě jídel zvyknete, můžete se těšit na vynikající kulinářské výsledky ve vaší kuchyni.
Pokud máte litinovou pánev se smaltovaným povrchem, pánev se bude lépe udržovat a bude ještě více nepřilnavá než surová litina (v našem e-shopu prodáváme právě pánve ze smaltované litiny).
Litinové pánve jsou z podstaty těžké a robustní, zapomeňte na elegantní obracení a pohazování palačinek ve vzduchu – plochá silikonová obracečka však dobře odvede svoji práci.
Litina vyžaduje zvýšenou péči, obzvláště surová, která není smaltovaná. Litinové pánve nepatří do myčky, myjí se v ruce měkkou houbičkou, žádné abrasivní drátěnky nebo agresivní prášky na nádobí.
2. Další využití palačinkové pánve z litiny
Nemyslete si, že tahle speciální pánev má využití pouze pro přípravu palačinek.
Velmi dobře se na ní dají smažit volská oka, bramborové placky (nasucho bez oleje chutnají jak z tálu litinových kamen našich babiček), topinky, vaječné omelety; v podstatě všechny ploché pokrmy.
Pokud pánev nemá dřevěnou rukojeť, směle pro ni vymýšlejte úkoly vhodné pro pečení v troubě. Na palačinkové pávi tak připravíte třeba pizzu nebo focacciu (italský placatý chléb).
3. Jaký rozměr pánve na palačinky
Palačinkové pánve jsou k mání obvykle o průměru od 20 cm, a končí lehce nad 30 cm. Hodně záleží na tom, jak jste s pánví sehraní (větší palačinky vyžadují více zkušeností, protože se snáz trhají), palačinky menších průměrů jdou zase lépe obracet.
Dá se říct, že ideální palačinková pánev má 26-28 cm. Palačinka z takové pánve uspokojí hladovce (nebo si dá klidně dvě) a ten, kdo stojí u pánve, nebude mít nervy z toho, že se mu velká palačinka trhá.
Samozřejmě také záleží na tom, kolik strávníků na palačinky čeká. Je-li jich ve frontě hodně, je lepší smažit spíše na větší pánvi, abychom u pánvičky s malým průměrem nestrávili mládí.
4. Jak správně smažit palačinky
Palačinky nejsou žádná věda, ovšem připravujete-li je jednou za čas, můžete vyjít ze cviku. Ke zlatavým palačinkám je třeba zvládnout dobře těsto a správně rozpálit pánev. K receptům na těsto na palačinky se vrátím o pár řádků níže, nyní se zaměřím na pánev.
Litinová pánev potřebuje čas, aby se dobře rozehřála. Pokud vše správně načasujete, podaří se vám hned ta první palačinka, se kterou mnozí mívají trable.
Postupujte tak, že litinovou pánev rozehřejete 2-3 minuty na vyšší teplotu plotýnky. Záleží na tom, jaký typ sporáku máte: indukce nebo plynový sporák pánvičku rozehřejí rychleji než elektrická plotna nebo sklokeramická deska.
Poté teplotu stáhněte na střední stupeň a zkuste na povrch kápnout trochu oleje. Jakmile se olej rozeběhne po pánvi, je pánev dostatečně připravená na smažení palačinek.
Pánev stáhněte z plotny, odpočinuté těsto na palačinky (víc dole v receptech) naberte naběračkou a rozlijte po ploše pánve. Krouživým pohybem pánvičky těsto rovnoměrně rozestřete po povrchu a pánvičku s takto připraveným těstem vraťte zpět na plotýnku.
Smažte asi 2-3 minuty, než těsto zatuhne a půjde obrátit. K ruce si vezměte silikonovou obracečku s ohebným krčkem, palačinku opatrně podeberte (pokud drží, nejprve ji uvolněte ze všech stran) a poté obraťte. Z druhé strany pečeme kratší dobu, 2 minuty budou stačit.
A množství těsta na jednu palačinku? Záleží na průměru pánve, na pánev o pr. 26-28 cm stačí obvykle jedna naběračka těsta.
5. Obracení palačinek
S obracením palačinek někdy bývá potíž – přilepí se k povrchu pánve a při obracení se trhají. Pokud je správně připravené těsto a pánev rozehřátá tak akorát, problémy by nastat neměly.
Možná jste někdy zkoušeli obracet palačinky ve vzduchu: nadhodit, obrátit a zachytit zpět na pánev. To je možné u lehčích pánvích (např. hliníkové) a pokud nesmažíte na velkém množství tuku: při přehazování palačinek by hrozilo, že si olejem nahodíte půlku kuchyně.
Litinové pánve jsou však těžké, palačinky se musí obracet vhodnou obracečkou. Ideální obracečka je plochá, silikonová, s ohebným krčkem, který vám umožní pod palačinku lépe se dostat, podebrat ji ve velké ploše a poté snadno obrátit.
6. Jaký olej na smažení palačinek
Palačinky se nejlépe smaží na sádle, naštěstí moudří výživáři už vyvracejí bludy o škodlivosti živočišných tuků, které se v západní kultuře hojně propagovaly v posledních desetiletích. Věděli jste, že vepřové sádlo se dostalo mezi 10 nejzdravějších potravin na světě? Pořiďte si domů kostku sádla, využijete ji nejenom při smažení palačinek.
Další dobrou volbou je řepkový olej, který má vysoký kouřový bod. Alternativně lze využít kokosový olej nebo přepuštěné máslo, tzv. ghíčko.
Na smažení stačí tenký plátek tuku nebo pár kapek oleje (max. 1 čajová lžička na 1 palačinku)! Palačinka nesmí v oleji plavat, byla by příliš mastná.
Někteří pokročilejší žádný tuk nepoužívají a palačinky smaží nasucho. Obvykle v takových případech přidávají trochu rozpuštěného másla přímo do těsta na palačinky. Vyzkoušejte, co vám osobně bude lépe vyhovovat, osobně si myslím, že nesmažíte-li palačinky dnes a denně (a tudíž nemáte potřebný grif), je lepší smažit na tuku.
7. Těsto na palačinky (5 nejlepších receptů)
Existuje nepřeberné množství receptů na palačinky. Prozradím vám pět z nich, které stojí za to znát – jsou vyzkoušené a není na nich co zkazit, použijete-li správnou palačinkovou pánev.
K přípravě palačinkového těsta stačí ruční metlička či kvedlačka, kterou vrtíte v ruce, naběračka na rozlití těsta na pánev a šikovná ohebná obracečka z žáruvzdorného silikonu.
7.1 Základní recept na palačinky
- 2 vejce
- 250 g hladká mouka
- 600 ml mléko
- špetka soli
- sádlo nebo olej na smažení
Mléko ohřejeme, až je vlahounké (nesmí být příliš teplé!), přidáme celá vejce a důkladně promícháme metličkou. Poté přidáme sůl a mouku a opět řádně prošleháme, aby v těstě nebyly hrudky. Necháme minimálně 20 minut odstát!! Těsto lehce nabobtná a suroviny se ještě lépe pospojují, palačinky budou při smažení držet pohromadě. Smažíme na oleji na přiměřeně rozpálené pánvi z jedné strany asi tři minuty, z druhé minuty dvě.
Palačinky podle tohoto receptu se dají připravit i naslano, například plněné špenátem, šunkou, sýrem. Pro sladkou verzi palačinek můžete do těsta přidat lžíci cukru.
7.2 Špaldové palačinky podle Apetitonline.cz
Špalda je zdravější verzí klasické bílé mouky. Má odlišnou chuť, pokud jste konzervativní, můžete se špaldou začít tak, že v základním receptu na palačinky použijete mouku v poměru 1:1 hladká a špaldová. Tento recept počítá s použitím pouze špaldové mouky:
- 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
- 50 ml smetany
- 200 ml podmáslí
- 100 ml vody
- 2 žloutky
- špetka soli
Mouku, smetanu, vodu, podmáslí, žloutky a sůl smícháme na řidší těsto a necháme půl hodiny odpočinout. Pak znovu důkladně promícháme. V pánvi rozpustíme lžičku másla a nalijeme do ní čtvrtinu těsta. Na středním plamenu opékáme 1–2 minuty dozlatova, pak opatrně obrátíme (pozor, trhají se víc než běžné palačinky!) a ještě chvíli smažíme po druhé straně. Stáhneme z pánve a plníme podle chuti sladkou náplní nebo naslano.
7.3 Pohankové palačinky podle Bezlepek.cz
Pohanka je přirozeně bezlepková, tento recept ocení celiaci a všichni, kdo mají problém s trávením lepku. Pohankové palačinky raději smažte na menší pánvi, tím, že pohanka neobsahuje lepek, postrádá „lepicí“ vlastnost a velké palačinky se vám můžou snadno potrhat.
- 1 hrnek plnotučného mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- ½ hrnku pohankové mouky hladké
- 3 lžíce kokosového oleje – na smažení
Ingredience na těsto vyšlehejte, nechte ho před smažením asi 10 minut odpočinout, tím trochu zhoustne. Palačinky smažte na rozpáleném oleji z obou stran, ještě teplé naplňte sladkou, nebo slanou náplní.
7.4 Banánové lívance podle Pohlreicha
Velmi oblíbené a jednoduché jsou banánové lívance, banán se v lívancích dá použít lépe, než kdybyste dělali banánové palačinky. Použijte ideálně hodně vyzrálý banán, černých flíčků na slupce se nelekejte, takový je ideální. Banán slouží lívancovém těstě jako přírodní sladidlo, banánové lívance jsou přirozeně sladké i bez přidaného cukru.
- zralý banán 2 ks
- mléko 100 ml
- vejce 2 ks
- máslo 1 lžíce
- celozrnná mouka 130 g
- prášek do pečiva 1 lžička
- olej 1 lžíce
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl špetka
Zralé banány rozkrájíme, pak je rozmáčkáme v míse. V druhé míse si zaděláme těsto. Smícháme celozrnnou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a mléko. Přidáme dvě vejce. Vše smícháme. Do těsta přidáme rozmačkané banány a promícháme. Přisypeme trochu vanilky. Na pánev přidáme obyčejný rostlinný olej a smažíme lívance. Na lívance položíme kus másla. Pokud se máslo rozpustí, lívanec je propečený. Jako oblohu můžeme zbytek másla rozpustit na pánvi a další nakrájené banány necháme zkaramelizovat.
7.5 Palačinky bez mléka podle Proalergiky.cz
Palačinky se dají připravit i bez mléka, což je dobrá zpráva pro ty, kteří trpí intolerancí na laktózu nebo na ni mají dokonce alergii. Místo živočišného mléka se používají rostlinné alternativy, například mléko kokosové, rýžové nebo mandlové. Variantou jsou palačinky připravované z vody, ty jsou však mdlé chuti a hodí se spíše pro plnění naslano.
- 1 hrnek sójového mléka Provamel
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku rýžové mouky
- 1/2 hrnku pšeničné mouky hladké
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
Smícháme mouky s pudinkovým práškem. Přilijeme mléko, vodu a vymícháme hladké řídké těsto. Pánev slabě potřeme olejem (rýžovým, řepkovým nebo sádlem). Pečeme na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Hotové palačinky potřeme marmeládou či plníme domácím bezmléčným pudinkem a ještě teplé srolujeme. Můžeme pocukrovat. Uvedené množství vystačí na 5 velkých palačinek.
8. Co dělat, když….
Palačinky se trhají
- Příčina: málo rozpálená pánev, příliš řídké těsto, neodpočinuté těsto.
- Řešení: Nechte pánev dobře nahřát při vyšší teplotě, poté teplotu stáhněte na střední stupeň, až poté smaže. Při řídkém těstu přidejte trochu mouky a rozkvedlejte. Těsto nechte po přípravě minimálně 20 minut odpočinout (lépe půl hodiny), aby se aktivoval lepek, těsto nabobtnalo a palačinky držely lépe pohromadě.
Palačinky se připalují
- Příčina: příliš rozpálená pánev, povrch pánve ztratil nepřilnavou schopnost
- Řešení: Jako u palačinek, které se trhají: pánev na palačinky nejprve krátce zahřejte na vyšší stupeň (2-3 min.), poté se teplota stáhne na střední hodnotu a na té se smaží, palačinky se propečou rovnoměrně. Problém může být také v pánvi, například teflonový povrch ztrácí po určitém čase svoji nepřilnavost, naopak litinová pánev s časem získává na kvalitě, na jejím povrchu se tvoří tzv. patina, která zlepšuje vlastnosti pánve.
9. Palačinková pánev z litiny: jak čistit
Litinové pánve všeobecně mají svoje specifika. Nejsou určené do myčky! Myje se v ruce pod tekoucí vodou.
V zásadě existují dva typy litinových pánví: ze surové litiny (bez povrchové úpravy) a z litiny smaltované.
Pánve z čisté litiny by měly být od výrobce opatřeny tzv. seasoningem, neboli vypečením, které zlepšuje kvalitu povrchu pánve. Pánev ze surové litiny se po každém mytí musí pečlivě vysušit, jinak začne rezivět.
Známky rzi však nejsou žádný problém, stačí plochu lehce promastit jedlým olejem a uložit. Udržování vrstvičky oleje na povrchu pánve slouží jako konzervační prostředek, který pánev chrání před korozí. Pánev ze surové litiny není určená ke skladování jídla, to po určité době chytá železitou příchuť (např. je-li pokrm v litině nechaný přes noc).
Palačinková pánvička ze smaltované litiny je snazší na údržbu, není třeba ji olejovat (ochrannou vrstvu tvoří smalt), jediné citlivé místo je horní část obvodové stěny pánve, která se v případě, že se na ní začnou tvořit narezlé plošky, také musí potřít olejem.
10. Připálená pánev: co dělat?
Pokud se vám dno pánve připálí, nalijte do pánve sklenku vody, dejte na sporák a nechte projít varem. Stáhněte teplotu, nechte cca 5 minut probublávat a sundejte ze sporáku. Když pánev s tekutinou trochu vychladne, uvolněte plochou (nekovovou) stěrkou připáleniny, tekutinu vylijte přes sítko do odpadu a zbytky připálenin, které uvíznou v sítku, vysypte do koše.
11. Alternativy k pánvím na palačinky
Palačinky jsou velmi oblíbené, v kuchyních v různých koutech světa se připravují podobné dobroty, často krajové speciality.
U nás se palačinkám také říká amoleta, ve Francii jsou tenké palačinky známé jako crêpes (lahodný je recept na francouzské palačinky crêpes suzette). V USA se smaží americké lívance, které se kladou do komínku na sebe a zalévají sirupem.
Místo palačinkové pánve se dá použít lívanečník, obvykle se čtyřmi oky, někdy se můžete setkat s lívanečníkem se speciálními tvary, například srdce. Palačinkám trochu vzdálenější pochoutka, a přesto velmi chutná, jsou vafle, které se připravují ve vaflovači.
Kdo smaží palačinky ve velkém, může uvažovat o palačinkovači, což je elektrický kuchyňský spotřebič s plotýnkou na palačinky. Těsto se na palačinkovač nalije, rozetře po ploše pomocí speciálního válečku, opeče z jedné a poté z druhé strany.
12. Shrnutí: vybíráme palačinkovou pánev
Palačinková pánev je kulatá, obvykle se prodává v průměru od 20 cm do 32 cm, nejčastěji se kupuje průměr pánve 26 – 28 cm. Pánev je plochá, se sníženým okrajem vysokým max. 2 cm. Hmotnost palačinkové pánve záleží na materiálu, z něhož je vyrobená: nejlehčí bude hliníková, nejtěžší a nejrobustnější litinová.
Rukojeť palačinkové pánve bývá dřevěná, plastová nebo holá (obvykle u litinové pánve). Pokud není rukojeť plastová nebo dřevěná, je možné dát pánev do trouby a upéct v ní například pizzu.
Povrch pánve musí být nepřilnavý, aby šly palačinky snadno obracet a netrhaly se. Nejčastější volbou jsou pánve s teflonovým povrchem, nerezové pánve, litinová pánev s patinou nebo smaltovaná.
Při výběru se řídíme typem sporáku ne každá pánev je například vhodná na indukci, přičemž litinová je univerzální na všechny typy plotýnek.
Litinovou panev bez smaltu musite nejdriv zapect – naolejovat, nasledne dat na ohen a pockat az se zacne z panve lehce kourit (nebo se da i pect v troube, akorat je to delsi). Vytrit papirovou uterkou do sucha. Nasledne pak staci lzicka oleje, klidne na 20 palacinek. pouzivam arasidovy/rostlinny olej ve spreji, jednou za X palacinek staci jednou fouknout na panev. Funguje lepe nez neprilnavky, ktere jsem mel moznost zkusit – teflon / ruzne keramiky, vse bylo nahouby a po roce se zacly loupat. I panve za 3k+. I kdyz byly myte jen v ruce.
Vrele doporucuju zkusit.
Moc děkuji za komentář, máte pravdu, s litinou jen nejlepší zkušenosti, jen se to smažení (tenkých palačinek obzvlášť) musí vychytat. Ať se daří!