Naše top recepty

Kuřecí paličky pečené v litinovém hrnci

pečené kuřecí paličky

Až půjdete v obchodě kolem chladicího pultu a uvidíte tam balíček kuřecích paliček, hoďte je do košíku. Kuřecí maso na paličkách (spodní část kuřecích stehen) není tak suché jako jsou kuřecí prsa, jsou podstatně šťavnatější a servírované na stole také efektně vypadají. Další jejich výhodou je cena – kilo kuřecích paliček dostanete za 60-70 Kč.

Kuřecí paličky jsou, co se univerzálnosti týče, velmi vděčné: můžete je smažit, dusit, nebo péct v troubě. Dnes mám pro vás velmi snadný, jednoduchý recept na kuřecí paličky, které jen osolíte, opepříte, vložíte do litinového hrnce a dáte je péct do trouby. Do hodiny (spíš dřív) podáváte dobrotu, po které se jen zapráší!

K receptu jsem použila litinový hrnec o pr. 28 cm s poklicí, který je možné dát do trouby.

Jednoduché kuřecí paličky

Snadný recept na kuřecí paličky pečené v litinovém hrnci
Příprava15 mins
Čas vaření45 mins
Celkem1 hr
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1,5 kg kuřecí paličky
  • 50 g máslo
  • 50 g sádlo
  • sůl
  • pepř
  • zelené bylinky

INSTRUKCE

  • Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme, pepř použijte nejlépe čerstvý, namletý z mlýnku.
  • Rozpálíme elektrickou troubu na 170 °C.
  • V litinovém hrnci necháme rozehřát sádlo, vložíme paličky a ze všech stran je opečeme.
  • Podlijeme vodou (cca do výše 2 cm), přiklopíme poklicí a vložíme do trouby péct.
  • Zhruba po 30-40 minutách odstraníme poklici, kuřecí paličky poklademe plátky másla a necháme vypéct zlatavou kůrčičku, zhruba dalších 10 minut. Dejte pozor, aby se vám nevyvařila všechna voda, případně přidejte pár lžic na podlití.
  • Kuřecí paličky vyjmeme, posypeme zelenými bylinkami a podáváme na stůl. 

POZNÁMKY K RECEPTU

Jako příloha se hodí chléb, k namáčení paliček můžete servírovat nejrůznější dipy se smetanovým nebo kečupovým základem.

 

Kuřecí paličky: tipy a rady

  • Nebojte se experimentovat s kořením, sůl a pepř jsou základ, ale paličky se dají ochutit také různými směsmi na grilování, kořením gyros atp.
  • Než paličky na začátku osmažíte, můžete je obalit v mouce. Tip: přidejte do mouky lžičku sladké papriky, paličky budou chuťově výraznější.
  • K paličkám se také hodí různé zeleninové saláty, podávané na stole spolu s jídlem. Hezky vypadá také zelenina v různých barvách (rajčata, okurka, paprika) nakrájená na servírovacím prkénku, která jsou součástí prostřeného stolu.

Podívejte se do našeho e-shopu na všechny LITINOVÉ HRNCE, které můžete použít jak při vaření na sporáku, tak je dát do trouby a péct v nich oběd nebo večeři.

 

pečené kuřecí paličky

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Zpět na seznam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: