Palačinky jsou dobrota, kterou milují děti i dospělí. Dají se plnit marmeládou, tvarohem nebo nutellou, polévají se rozpuštěnou čokoládou nebo popráší cukrem, zdobí se jahodami, borůvkami, malinami, kopečkem šlehačky či zmrzliny.
Jenže občas se při smažení palačinek stane malér: palačinky se trhají, lepí se na pánev a výsledkem jsou potrhané cucky, které letí přímou čarou do koše. Obzvláště protivná dokáže být první palačinka – často ji bereme jako daň za to, že další už se nám podaří.
Palačinky se však v pohodě dají zvládnout hned od té první, stačí k tomu dvě věci: dobře připravená pánev a správný poměr surovin v těstě na palačinky.
K přípravě palačinek se hodí tyto litinové pánve:
Pánev na palačinky: s litinovou je zvládnete na první dobrou
Nejprve dovolte pár slov k pánvi, na které palačinky budete připravovat. Sama mám litinovou pánev o průměru 26 cm, s jednou vrstvou smaltu a se sníženým okrajem.
Tenhle průměr je pro přípravu palačinek ideální, představuje akurátní porci pro jednoho strávníka, s palačinkami jde lépe manipulovat než na pánvi s průměrem okolo 30 cm.
Litinovou pánev musíte správně „nažhavit“. V praxi to znamená ani moc, ani málo. Co si pod tím představit záleží na zkušenostech s vaším sporákem. Já smažím na sklokeramické desce (brzy přesedlám na indukci), na sklokeramice mám zapnutý stupeň č. 6 z 10.
Litinová pánev se déle nahřívá, ale teplo dobře akumuluje a potom rovnoměrně sálá, proto musíte i při první palačince počkat, až je pánev připravená! Na pánev kápnu trochu oleje, obvykle řepkového (vydrží vyšší teploty), nebo sádla. Jakmile se olej po pánvi rozeběhne, vím, že je litina připravená na smažení palačinek.
- TIP: Přípravu těsta na palačinky vám usnadní kuchyňský robot. Hezky zpracovaný přehled s testy a recenzemi kuchyňských robotů najdete na webu Arecenze.cz – vyberte si!
Těsto na palačinky
Asi se shodneme v tom, že pro tenké, hebké palačinky je dobré těsto základ. Na internetu koluje řada receptů, z nichž lecjaký je zaručeně ten nejlepší. Já připravuji palačinky z těsta, do kterého přidávám tučný řecký jogurt. Palačinky dostanou správný navinulý šmrnc a chutnají ještě o něco lépe.
Základem pro palačinkové těsto je hladká mouka a po zadělání těsta nechat jej půl hodiny odležet. Lepek obsažený v mouce začne pracovat, lépe pospojuje všechny složky palačinkového těsta a ty pak půjdou obracet jedna radost.
Nedočkavci plánujte, než osmažíte svoji první tip ťop palačinku, budete si muset půl hodinku počkat!
A tady je konečně recept na palačinky z jogurtového těsta, které smažím na litinové pánvi:
Palačinky z jogurtového těsta
INGREDIENCE
- 350 ml mléko plnotučné
- 2 ks vejce
- 100 g tučný jogurt 10 %, např. řecký
- 200 g hladká mouka
- špetka soli
INSTRUKCE
-
Mléko ohřejeme, aby bylo vlahounké. Lépe se spojí s ostatními ingrediencemi.
-
Všechny suroviny včetně ohřátého mléka dáme do mísy, k ruce si vezmeme ruční šlehač nebo metličku a vše důkladně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto má být polotekuté.
-
Důkladně rozehřejeme pánev, kápneme na ni trochu oleje. Jakmile se olej rozeběhne po pánvi, nalijeme naběračku palačinkového těsta na pánev a krouživým pohybem jej rovnoměrně rozestřeme po ploše.
-
Smažíme, než těsto zatuhne a okraje palačinky začnou zlátnout.
-
Silikonovou obracečkou palačinku obrátíme a dosmažíme i na druhé straně. Smažení druhé strany palačinky zabere asi polovinu času než strana první.
-
Pak už jen palačinku stáhneme z pánve na talíř, necháme trochu vychladnout a plníme podle chuti sladkou nebo slanou náplní.
POZNÁMKY K RECEPTU
Kolik vám příprava palačinek zabere času? 10 minut příprava, 30 minut odležení těsta, 20 minut smažení.
Palačinky na litinové pánvi: tipy a rady
- Litinová pánev je masivní a těžká, zapomeňte proto na elegantní obracení palačinek ve vzduchu, leda byste si chtěli potrénovat bicáky. TIP: Silikonová obracečka, která je v krčku ohebná, dobře odvede svoji práci.
- Občas se setkáte s radou, abyste do palačinkového těsta přidali rozpuštěné máslo a pak smažili nasucho. Nezkoušela jsem, ale těsto dělám z plnotučného mléka a také jogurt, který přidávám, je řecký s obsahem tuku 10 %. Nešiďte těsto prosím tím, že jej připravíte z nízkotučných ingrediencí. Mléko zbavené tuku je spíše voda, na chuti palačinek moc nepřidá.
- Na šlehání se mi nejlépe osvědčila šikovná metlička, kterou v rukách „vrtím“. Rozšlehá vše perfektně dohladka. Fotku téhle metličky můžete vidět v receptu.
- Pro ještě lepší palačinky můžete mouku prosít. Provzdušní se a zabráníte tím tvoření hrudek v těstě.
- Preferuji přípravu těsta ze surovin, které mají pokojovou teplotu. Případně když nestihnu vyndat včas vajíčka z trouby, ohřeji mléko, aby bylo vlahé (viz recept).
- Na smažení použijte ideálně speciální palačinkovou pánev, moje dobrá zkušenost je s litinovou verzí.
- V jogurtovém těstě na palačinky není žádný cukr, po usmažení je můžete naplnit buď marmeládou (klasika), nebo naslano, případně je plněné ještě nechat zapéct v troubě.