Kynuté buchty z litinové pánve
Litinové pánve jsou neskutečně variabilní – dá se na nich péct, smažit, dusit, a pokud nemají dřevěnou rukojeť, můžete je strčit i do trouby.
Dnes vám ukážu, jak v litinové pánvi upéct kynuté buchty. Takže nic takového jako pekáč buchet, ale poctivá litinová pánev, na níž se buchty parádně propečou a servírované na stole… vypadají prostě božsky, a stejně tak dobře chutnají.
Recept je počítán na litinovou pánev o průměru 24 cm, z množství připravíte asi 20 kynutých buchet. Těsto je naprosto pohodové, dobře se s ním pracuje, použila jsem napůl špaldovou a polohrubou mouku.
Připraveni? Tak šup na to!
Kynuté buchty na litinové pánvi
Božské kynuté buchty, dozlatova upečené na litinové pánvi.
Porce: 5
INGREDIENCE
- 200 g polohrubá mouka
- 200 g špaldová mouka
- 100 g máslo
- 0,25 l mléko
- 2 ks žloutek
- 25 g droždí
- 70 g cukr krupice
- špetka soli
- vanilka
- citronová kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
- máslo na potírání buchet
- nádivka do buchet dle chuti (maková, tvarohová, povidla)
INSTRUKCE
-
Do rendlíku dáme ohřát mléko, tak akorát, aby bylo vlahé. Zhruba v polovině ohřátého mléka rozmícháme lžičku cukru. Nadrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
-
Mezitím si rozpustíme máslo, nesmí být horké!
-
Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme. Uprostřed mísy uděláme důlek, do kterého rozklepneme dva žloutky.
-
Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, vanilku, citronovou kůru.
-
Těsto vymícháme a vytlučume vařečkou o stěny mísy, až je krásně hladké a lesklé a na povrchu se vytvářejí bublinky.
-
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout, trvá to asi hodinu. V průběhu kynutí můžeme těsto vařečkou jednou srazit, podpoříme tak další kynutí.
-
Jak nám těsto kyne, připravíme si nádivky na plnění buchet – každý, jak má rád.
-
V hrnku rozpustíme máslo na potírání buchet, viděla bych to odhadem na 100 g, není to právě málo, ale buchty si budou lebedit, a ta zlatavá kůrčička, která se nám na jejich povrchu vytvoří!
-
Připravíme si litinovou pánev o pr. 24 cm a vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z vykynutého těsta uždibujeme pravidelné kusy, krátce je poválíme mezi dlaněmi, zploštíme, a okraje vytáhneme do stran, abychom dostali placku. Nepracujeme s moukou, není potřeba – těsto se při uzavírání buchet krásně spojí.
-
Doprostřed placky dáme náplň, kraje stáhneme k sobě, buchtu uzavřeme a vzniklým švem ji položíme ke kraji litinové pánve. Mašlovačkou buchtu omastíme kolem dokola. Pokračujeme, až zděláme všechno těsto.
-
Rozpálíme troubu na 160 °C a než se rozhřeje, necháme ještě buchty v pánvi kynout.
-
Vložíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut.
-
Opatrně vyndáme a necháme na kuchyňské lince vychladnout. Litinová pánev drží dlouho teplo, chvíli tedy potrvá, než buchty vychladnou, nebo naopak – pokud buchty chystáme servírovat na stůl přímo v pánvi, budou dlouho teploučké a měkoučké (mezi námi, teplé buchty prostě chutnají nejlépe!). Poprašte moučkovým cukrem a hostina může začít.
POZNÁMKY K RECEPTU
Z tohoto množství připravíte asi 20 kynutých buchet, vejdou se do litinové pánve o pr. 24 cm.
Kynuté buchty z litinové pánve: tipy a rady
- Vanilku používám ve formě esence (kapky) nebo vanilkové pasty. Oboje jsou vyráběné z pravé vanilky a s umělou vanilínovou chutí mají společného co by se za nehet vešlo. Vanilková esence nebo pasta těsto božsky provoní, neváhejte a obstarejte si na doma, obzvláště pokud často pečete. Obojí se dá koupit v běžných lepších obchodech, nebo na internetu.
- Jestliže vím, že budu péct, kupuji si citron v bio kvalitě. Pokud neseženu a mám po ruce jen běžný citron, pořádně mu odrbu záda pod teplou vodou, než z něj sestrouhám kůru!
- V těstě jsem použila špaldovou mouku, recept bude zdravější. Pokud nemáte, nevadí, použijte na celou dávku kynutého těsta mouku polohrubou.
- Do těsta se používá čerstvé droždí, něco malinko přes půl běžné velikosti kostky, do které se droždí balí. Nebo můžete použít droždí sušené, alespoň jeden sáček byste doma měli vždy mít – pro strýčka příhodu (nikdy nevíte, kdy se bude hodit!).
- Litinová pánev vydrží dlouho teplá. Na rukojeť při manipulaci použijte buď silikonové návleky, nebo na ní můžete efektně uvázat uzel z kuchyňské utěrky.
Dobrou chuť přeje Anežka!
K receptu doporučuji tyto litinové pánve:
Nebo mrkněte do e-shopu, kde najdete všechny naše LITINOVÉ PÁNVE