Jednoduchý třešňový koláč z litinové pánve
Sezóna třešní, přátelé! Pokud máte na zahradě obsypanou třešeň, nebo jste si přinesli plný košík z trhu, určitě přemýšlíte, jak je zpracujete. Trochu vám pomůžu: nabízím recept na lehký koláč, který upečete na litinové pánvi.
K ruce jsem si vzala krásnou LITINOVOU PÁNEV o pr. 24 cm s červeným smaltem a fešácky tvarovanou rukojetí. Pánev je odlévaná z jednoho kusu litiny, lze dát bez problémů do trouby.
Pánve vhodné na přípravu třešňového koláče:
Lehký třešňový koláč z litinové pánve
Letní dobrota, třešňový koláč připravený trochu jinak, než jsme zvyklí. Dobrou chuť!
Porce: 4
INGREDIENCE
- 3 ks vejce
- 3 lžíce cukr písek
- 100 g mouka hladká
- 400 g třešně čerstvé
- 100 ml smetana na vaření
- 100 ml vlažné vody
- 20 g máslo
- vanilka
- špetka soli
- griotka
- plátky mandlí
- moučkový cukr na poprášení koláče
INSTRUKCE
- Třešně opláchneme a odpeckujeme, z 400 g nám zbyde asi 370 g. Dáme je do mísy a zalijeme griotkou, ideálně přes noc, aby nasákly chuť alkoholu.
- Do jiné mísy rozklepneme vejce. Smetanu naředíme vlažnou vodou (z rychlovarné konvice) tak, abychom dostali 200 ml tekutiny. Přilijeme k vejcím.
- Přisypeme mouku, cukr, vanilku, špetku soli. Pomocí kvedlačky nebo lépe elektrického mixéru umícháme hladké těsto bez hrudek. Nebojte se řídké konzistence a už vůbec se nepokoušejte upravit konzistenci přidáním další mouky. Těsto necháme chvíli stát, mezitím si rozpálíme troubu na 190 °C.
- Pánev vložíme na chvilku do trouby, vyndáme a necháme na jejím dně rozpustit máslo.
- Do pánve vlijeme těsto a opatrně do něj po celé ploše poklademe naložené třešně, hladkými prdelkami nahoru.
- Dáme péct do vyhřáté trouby, dokud povrch nezačne zlátnout. Do půl hodiny by mělo být hotovo.
- Ke konci pečení krátce pánev vyndáme a vrch posypeme plátky mandlí, pokud máme troubu s funkcí grilu, můžeme nechat krátce zapéct, aby mandle získaly zlatavou barvu.
- Jakmile koláč trochu zchladne, pocukrujeme a podáváme – koláč dobře drží pohromadě, my ho jedli lžící přímo z litinové pánve!
POZNÁMKY K RECEPTU
Množství podle receptu pro litinovou pánev o pr. 24 cm, zhruba pro 4 osoby.
Třešňový koláč z pánve: tipy a rady
- Těsto se vzdáleně podobá palačinkovému. Koláč v troubě krásně nabyde. Jak však bude chladnout, nadýchanost postupně opadne, což však koláči na chuti neubere.
- Pánev se nevysypává strouhankou ani nevykládá pečicím papírem. Třešňový koláč jde z pánve vyjmout bez problémů.
- Máte-li čas, trpělivost a vysokotučnou šlehačku (obsah tuku 30 % a více), pak koláč můžete servírovat s kopečkem ušlehané smetany.
- Koláč není příliš sladký, můj muž, který je od přírody silně masožravý, měl na snězení koláče z pánve téměř 50% podíl, tak moc mu chutnal! (v rodině jsme 4)
TIP: nebaví vás odpeckovávat třešně? Pro rychlou a efektivní práci vyzkoušejte odpeckovávač třešní TESCOMA!
Kam dál? Přeci do našeho e-shopu, prohlédnout si všechny LITINOVÉ PÁNVE!