Naše top recepty

Domácí jahodová marmeláda s citronem a mátou

Na trhu jsem koupila jahody na marmeládu, byly už unavenější, ale stále v dobré kondici, navíc za sympatickou cenu. V dřevěném košíku zbylo po očištění asi 1,5 kg jahod, šup s nimi do litinového hrnce! A za chvíli už můžete hotovou marmeládu nalévat do připravených sklenic.

Neměla jsem času nazbyt, k zavařování jsem použila želírovací cukr GELFIX (Dr. Oetker) na vyzrálé ovoce. Přidává se v poměru 1:3, tedy balíček 500 g cukru na 1500 g ovoce – v mém případě tip ťop přesně množství, co jsem potřebovala!

Litinový hrnec pro výrobu domácí marmelády nemá chybu. Berte největší, který vaše plotýnka zvládne. Dostatečná plocha zajistí rovnoměrné prohřátí marmelády a pohodlné míchání a mixování.

Litinové hrnce, vhodné na výrobu domácí marmelády

Domácí jahodová marmeláda s citronem a mátou

Výtečná domácí marmeláda z jahod, okořeněná citronem a mátou, svěží bylinkou z vlastní zahrádky. Připraveno v litinovém hrnci.
Příprava10 mins
Čas vaření15 mins
Porce: 4 skleničky
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 1500 g jahody čerstvé, vyzrálé
  • 500 g želírovací cukr GELFIX 3:1
  • 5 snítek máta zahradní bylinka
  • 1 ks bio citron

INSTRUKCE

  • Jahody očistíme, zbavíme je stopek. Nahnilé jahody do marmelády nepoužíváme, vyhodíme je. Jakmile jahoda začne plesnivět, je po hnilobě cítit celý plod. Jahody pokrájíme na čtvrtinky.
  • Citron omyjeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Pečlivě odstraníme pecky.
  • Mátu opláchneme.
  • Na plotně rozehřejeme litinový hrnec. Přidáme jahody, podlijeme půl deci vody, zasypeme želírovacím cukrem, přidáme kolečka citronu a mátu.
  • Přivedeme k varu, stáhneme plamen a povaříme asi 10 minut, až jahody pustí šťávu a změknou. Lžící vybereme tužší slupky citronu, které v jahodové směsi zbyly. Drobnější kusy kůry necháme.
  • Vezmeme si k ruce tyčový mixér a jahodovou marmeládu promixujeme, nemusíte dohladka, klidně pár pevných kousků nechte, v marmeládě budou dobré.
  • Marmeládu plníme horkou do čistých nahřátých skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme zcela vychladit.

POZNÁMKY K RECEPTU

Z 1,5 kg jahod jsem získala 4 sklenice jahodové marmelády o objemu cca 270 ml, tedy něco přes 1 litr.
příprava domácí marmelády z jahod
jahodová marmeláda v litinovém hrnci
jahodová marmeláda s citronem a mátou
jahodová marmeláda skleničky
jahodova-marmelada-domaci

Jahodová marmeláda: tipy a rady

  • Želírovací cukr se postará, aby jahody neplesnivěly a aby při chladnutí želírovaly (marmeláda ztuhla). Gelfix je velmi snadná cesta k vlastní domácí marmeládě, pokud jste začátečník, vřele připravené želírovací cukry doporučuji.
  • Velký litinový hrnec se postará o rovnoměrné prohřátí jahodové směsi, pokud máte, vyberte největší, který pasuje na vaši plotýnku. Máte-li plotýnku s oválnou ohřevnou plochou, sáhnout můžete po oválném litinovém hrnci.
  • Citron a máta se v marmeládě postarají o tajemnou přísadu, díky které získá jahodová marmeláda nový rozměr v chuti.

TIP: Máte-li bohatou úrodu jahod, které budete zpracovávat, pořiďte si odstraňovač jahodových stopek od Tescomy. Šikovná vychytávka vám výrazně urychlí práci.

Letos jsem si pořídila petrželák a nasadila do něj bylinky, mimo jiné mátu. Máta je nezmar, pokud ji vysadíte na záhonek a necháte ji svému osudu, brzy vám zaplevelí celou zahradu. Petrželák mátě zabrání v přílišném rozmachu, přitom máte bylinku po ruce stále čerstvou. Stačí odstřihnout pár snítek, máta zase brzy doroste.

Kam dál? No přeci prohlédnout si naše LITINOVÉ HRNCE, v nichž připravíte domácí marmeládu jedna radost!

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *