Naše top recepty

Krémové risotto se zeleným chřestem

chřestové risotto

Za normálních okolností bych do názvu receptu napsala hezky česky rizoto, jenže mezi českým rizotem a italským risottem je obrovský rozdíl. Protože tato verze si bere to nejlepší z italské kuchyně, sluší receptu správně pojmenování risotto.

K přípravě budete dále potřebovat čerstvý zelený chřest, decku bílého vína, a samozřejmě speciální risottovou rýži. Stále mám sezónu chřestu, ta však už končí za pár dní, tak honem stoupnout si k hrnci, ať ji nezmeškáme!

P.S.: když jsem napsala k hrnci, samozřejmě jsem myslela k litinovému!

Hrnce, které se k receptu perfektně hodí:

Italské krémové risotto s chřestem

Božské a jednoduché risotto s čerstvým zeleným chřestem. Z litinového hrnce, jak jinak!
Příprava15 mins
Čas vaření30 mins
Porce: 4
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 40 g šalotka
  • 80 g máslo
  • 8 pazochů zelený chřest
  • 3 lžíce olivový olej
  • 100 ml bílé víno
  • 270 g risottové rýže
  • 80 g strouhaný parmezán
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř nebo chilli vločky

INSTRUKCE

  • Z chřestu odřízneme hlavičky a dolní zdřevnatělé konce. Hlavičky poslouží na ozdobu, konce vyhoďte. Stonky nakrájejte na špalíčky asi 1 cm dlouhé.
  • Začneme s blanšírováním chřestu. Do hrnce nalijeme přes půl litru vody, dostatečně ji osolíme, až má chuť jako mořská voda. Přivedeme ji k varu.
  • Jakmile voda začne vřít, vhoďte do ní hlavičky chřestu a pokrájené stonky a vařte 3-4 minuty. Vyjměte je děrovanou lžící nebo naběračkou a vložte je do misky se studenou vodou. Var se zastaví a chřest bude na skus krásně pevný.
  • Vodu, ve které jsme chřest blanšírovali, použijeme jako báječný zeleninový vývar pro zalévání risotta. Vývar z chřestu naředíme vodou ve stejném poměru – vývar nebude tak slaný. Postavíme na plotýnku a udržujeme jej horký.
  • Nyní přijde na řadu litinový hrnec, použila jsem kulatý s průměrem dna 20 cm. Rozehřejeme na něm olivový olej. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji najemno. Vhodíme ji do rozehřátého oleje a necháme rozvonět, opotit. V žádném případě by neměla zlátnout nebo dokonce hnědnout.
  • Přidáme risottovou rýži, promícháváme asi 2 minuty. Přilijeme bílé víno, promícháme a necháme jej vypařit. Poté začneme postupně po jedné naběračce přilévat horký vývar. Vždy nalijeme jednu naběračku, promícháme a necháme tekutinu vyvařit. Poté přilijeme další naběračku. Postup opakujeme, dokud není rýže měkká – trvá to zhruba 20 minut až půl hodiny.
  • Nakonec přilijeme více vývaru, aby bylo risotto krémovější, a stáhneme z plotýnky. Zamícháme do něj blanšírovaný chřest, máslo a nastrouhaný parmezán. Promícháme a necháme pod pokličkou minutu odležet.
  • Hned podáváme, vrch risotta posypeme blanšírovanými hlavičkami chřestu. Na talíři můžeme opepřit čerstvě namletým pepřem nebo chilli vločkami.

POZNÁMKY K RECEPTU

A nezapomeňte: čím déle risotto necháte v hrnci, tím více bude tužší – nepropásněte nejlepší moment na podávání risotta!

chřestové risotto

Italské krémové risotto s chřestem: tipy a rady

  • Rýži na risotto vybírejte speciální, je více škrobovitá než klasická rýže. Použila jsem rýži Arborio.
  • Pokud neseženete šalotku, použijte do risotta obyčejnou kuchyňskou cibuli. Šalotka je jemnější a lépe s risottem splyne, ale není-li po ruce, cibule ji zastoupí.

Kam dál? Co třeba prohlédnout si LITINOVÉ HRNCE v našem e-shopu?

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *