Za normálních okolností bych do názvu receptu napsala hezky česky rizoto, jenže mezi českým rizotem a italským risottem je obrovský rozdíl. Protože tato verze si bere to nejlepší z italské kuchyně, sluší receptu správně pojmenování risotto.
K přípravě budete dále potřebovat čerstvý zelený chřest, decku bílého vína, a samozřejmě speciální risottovou rýži. Stále mám sezónu chřestu, ta však už končí za pár dní, tak honem stoupnout si k hrnci, ať ji nezmeškáme!
P.S.: když jsem napsala k hrnci, samozřejmě jsem myslela k litinovému!
Hrnce, které se k receptu perfektně hodí:
Italské krémové risotto s chřestem
Božské a jednoduché risotto s čerstvým zeleným chřestem. Z litinového hrnce, jak jinak!
Porce: 4
INGREDIENCE
- 40 g šalotka
- 80 g máslo
- 8 pazochů zelený chřest
- 3 lžíce olivový olej
- 100 ml bílé víno
- 270 g risottové rýže
- 80 g strouhaný parmezán
- sůl
- čerstvě mletý pepř nebo chilli vločky
INSTRUKCE
-
Z chřestu odřízneme hlavičky a dolní zdřevnatělé konce. Hlavičky poslouží na ozdobu, konce vyhoďte. Stonky nakrájejte na špalíčky asi 1 cm dlouhé.
-
Začneme s blanšírováním chřestu. Do hrnce nalijeme přes půl litru vody, dostatečně ji osolíme, až má chuť jako mořská voda. Přivedeme ji k varu.
-
Jakmile voda začne vřít, vhoďte do ní hlavičky chřestu a pokrájené stonky a vařte 3-4 minuty. Vyjměte je děrovanou lžící nebo naběračkou a vložte je do misky se studenou vodou. Var se zastaví a chřest bude na skus krásně pevný.
-
Vodu, ve které jsme chřest blanšírovali, použijeme jako báječný zeleninový vývar pro zalévání risotta. Vývar z chřestu naředíme vodou ve stejném poměru – vývar nebude tak slaný. Postavíme na plotýnku a udržujeme jej horký.
-
Nyní přijde na řadu litinový hrnec, použila jsem kulatý s průměrem dna 20 cm. Rozehřejeme na něm olivový olej. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji najemno. Vhodíme ji do rozehřátého oleje a necháme rozvonět, opotit. V žádném případě by neměla zlátnout nebo dokonce hnědnout.
-
Přidáme risottovou rýži, promícháváme asi 2 minuty. Přilijeme bílé víno, promícháme a necháme jej vypařit. Poté začneme postupně po jedné naběračce přilévat horký vývar. Vždy nalijeme jednu naběračku, promícháme a necháme tekutinu vyvařit. Poté přilijeme další naběračku. Postup opakujeme, dokud není rýže měkká – trvá to zhruba 20 minut až půl hodiny.
-
Nakonec přilijeme více vývaru, aby bylo risotto krémovější, a stáhneme z plotýnky. Zamícháme do něj blanšírovaný chřest, máslo a nastrouhaný parmezán. Promícháme a necháme pod pokličkou minutu odležet.
-
Hned podáváme, vrch risotta posypeme blanšírovanými hlavičkami chřestu. Na talíři můžeme opepřit čerstvě namletým pepřem nebo chilli vločkami.
POZNÁMKY K RECEPTU
A nezapomeňte: čím déle risotto necháte v hrnci, tím více bude tužší – nepropásněte nejlepší moment na podávání risotta!
Italské krémové risotto s chřestem: tipy a rady
- Rýži na risotto vybírejte speciální, je více škrobovitá než klasická rýže. Použila jsem rýži Arborio.
- Pokud neseženete šalotku, použijte do risotta obyčejnou kuchyňskou cibuli. Šalotka je jemnější a lépe s risottem splyne, ale není-li po ruce, cibule ji zastoupí.
Kam dál? Co třeba prohlédnout si LITINOVÉ HRNCE v našem e-shopu?