Jak zachránit přesolený vývar
Dneska si povíme, co dělat, když vám ruka ujede se solničkou a váš vývar chutná jako Mrtvé moře. Nebojte, i takovou katastrofu jde zvrátit!
Nejdřív si řekněme, že se to stává i těm nejlepším. I mně se občas stane, že při vaření přemýšlím, co všechno musím ještě stihnout, a najednou - bum! Ve vývaru je soli mnohem víc než je zdrávo. Ale žádný strach, i s tím se dá poradit.
První trik
Zachrání vás obyčejná brambora. Když se vám podaří vývar přesolit, hoďte do vývaru oloupanou syrovou bramboru nakrájenou na čtvrtky. Ta funguje jako skoro jako houba a nasaje do sebe část té přebytečné soli. Po 15 minutách bramboru vyndejte a ochutnejte. Když to nestačí, šup tam s další!
Druhý trik
Nemáte bramboru? Nevadí! Zkuste místo ní přidat do vývaru trochu mléka nebo smetany. Nejen, že to pomůže zmírnit tu slanou chuť, ale váš vývar bude krémovější. Win-win situace!
Třetí trik
Vývar s mlékem nebo smetanou není něco na co byste byli zvyklí? A co takhle malý trik s rýží? Hrst syrové rýže ve vývaru udělá podobný zázrak jako brambora. Jen nezapomeňte pak rýži přecedit a odebrat, ať nemáte místo vývaru rizoto!
Čtvrtý trik
Pokud máte čas a prostor, nejjednodušší je prostě přidat více tekutiny. Naředíte tím koncentraci soli a zachráníte situaci. Jen pozor, ať vám vývar nepřeteče z hrnce. To by byla teprve katastrofa!
Pátý bonusový trik
A tady je můj tajný tip: Pár kapek citronové šťávy. Kyselost pomůže zamaskovat přesolenou chuť a ještě dodá vývaru svěží notu. Ale opatrně, ať to zase nepřeženete s tím citrónem a při jídle se vám nekřiví pusa. Raději ho přidávejte opravdu po kapkách a sami uvidíte, jak se vám to podaří vyladit.
Pamatujte, že je vždy lepší solit postupně a průběžně ochutnávat. A když už se to stane, že přesolíte, berte to s humorem. Koneckonců, kdo nikdy nepřesolil, ten nikdy nevařil! S těmihle triky zvládnete zachránit i ten nejslanější vývar.