Kynuté šneky s pudinkem z litinového hrnce

Kdo tvrdí, že kynuté se musí péct jenom na plechu? Což takhle vzít si k ruce LITINOVÝ HRNEC, naskládat dovnitř šneky z kynutého těsta a strčit ho do trouby? Já jsem to dnes zkusila a výsledek byl impozantní. Zahoďte předsudky a pojďte do toho se mnou!
Použila jsem nízký kulatý hrnec ze smaltované litiny o pr. 28 cm, z receptu připravíte asi 16 šneků, do hrnce se vejdou tak akorát.
S kynutým těstem podle tohoto receptu se velmi dobře pracuje, na vyválení závinu, ze kterého pak šneky vykrájíme, je naprosto perfektní.
Kynuté šneky s pudinkem
INGREDIENCE
Kynuté těsto:
- 400 g hladká mouka
 - 65 g cukr písek
 - 20 g droždí
 - 40 g máslo rozpuštěné
 - 220 ml mléko
 - 1 ks vejce
 - špetka soli
 
Pudinková náplň
- 400 ml mléko tučné
 - 3 lžíce cukr
 - 1 ks vanilkový pudink
 - 1 lžíce holandské kakao
 - 40 g máslo rozpuštěné
 - 3 lžíce cukr
 - sádlo na vymazání litinového hrnce
 
INSTRUKCE
- Mléko nalijeme do rendlíku a ohřejeme, až je vlažné (nikoliv horké!). Přidáme lžíci cukru a promícháme. Rozdrobíme dovnitř čerstvé droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
 - Na plotýnce rozpustíme máslo, necháme zchladnout.
 - Do mísy odvážíme mouku, uprostřed uděláme důlek. Přilijeme vzešlý kvásek, máslo, přidáme vejce, cukr a špetku soli. Vypracujeme na hladké těsto, vytloukáme o stěny mísy, až se na povrchu začnou tvořit bubliny.
 - Necháme v teple kynout asi 45 minut, v polovině kynutí můžeme těsto srazit vařečkou.
 - Mezitím si připravíme pudinkovou náplň do šneků. Uvaříme pudink v mléce s cukrem, mléka použijeme trochu méně, aby byl pudink hustější. Vrch pudinku v hrnci zakryjeme fólií (aby se nevytvořila krusta) a necháme vychladnout.
 - Když je těsto vykynuté, vyválíme jej do tvaru obdélníka, těsto by mělo být tenké.
 - Rozpustíme máslo, necháme jej zchladnout. Poté jím potřeme vyválený plát těsta. Máslo posypeme tmavým kakaem (asi jedna lžíce) a poté cukrem (3 lžíce). Na kakao s cukrem rozetřeme pudink, který se promíchá s kakaem.
 - Závin opatrně svineme.
 - Zapneme si troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu) a vezmeme si k ruce litinový hrnec. Ten vymažeme sádlem.
 - Ostrým nožem ze závinu opatrně krájíme šneky 3-4 cm silné. Řeznou stranou je ukládáme do hrnce. Vršek šneků můžete ještě potřít trochou rozpuštěného másla.
 - Dáme péct asi na 30 minut, bez poklice.
 - Vyndáme, necháme zchladnout, pocukrujeme a pak už jen můžeme sledovat, jak mizí jeden šnek za druhým.
 




Kynuté šneky s pudinkovou náplní: tipy a rady
- Na pudinkovou náplň použijte tučné mléko, bude lépe chutnat, než kdybyste ji připravovali z nízkotučného mléka (tedy téměř z vody).
 - Do kynutého těsta se dává čerstvé droždí, alternativně můžete použít droždí sušené. Na balení je napsáno, kolik sušeného droždí odpovídá čerstvým kvasnicím.
 - Kdo nemá rád kakao, může jej vynechat – nikoliv však vrstvu másla a cukru, kterým se vyválené těsto vysypává.
 - Šneky se pečou v litinovém hrnci bez poklice.
 
Všechny naše kulaté litinové hrnce najde TADY.
 






