Naše top recepty

Francouzský toast s tvarohem a ovocem

French toast s tvarohem a ovocem

Jak to u nás vypadá v neděli ráno? To se kuchyní line vůně másla, hřeje mě v ruce hrnek kávy a z mé litinové pánve se ozývá tiché syčení. Právě se u nás připravují francouzské tousty (neboli French toast) – jednoduchý, vláčný a voňavý, ideální pro dny, kdy nikam nespěcháte.

Tento recept vznikl z obyčejného nedělního rána, kdy doma zbylo pár plátků bílého chleba, trocha tvarohu a hrst jahod. Z litinové pánve se linula vůně másla a vanilky a děti se seběhly ke stolu dřív, než jsem stihla otočit poslední toast. Od té doby se u nás připravuje pravidelně francouzské toasty s ovocem přinejmenším jednou týdně.

 

Francouzský toast s tvarohem a ovocem

Příprava5 minutes
Čas vaření15 minutes
Celkem20 minutes
Course: Snídaně
Porce: 2 porce
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

  • 4 plátky bílého toastového chleba
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • špetka skořice
  • 1 lžička másla na smažení

Na ozdobu:

  • 100 g měkkého tvarohu nebo cottage cheese
  • jahody kiwi, borůvky nebo jiné ovoce dle chuti
  • piniové oříšky či oříšky dle výběru

INSTRUKCE

Připravte směs:

  • V misce rozšlehejte vejce, mléko, vanilkový cukr, med a skořici.

Namáčení toastů:

  • Každý plátek chleba ponořte do směsi a nechte nasáknout pár vteřin z obou stran. Opravdu stačí chvilka. Čím déle necháte toust ve vaječné směsi, tím víc jí nasákne. Ale nemělo by to být příliš, aby se vám toast nerozpadl.

Smažení:

Servírování:

  • Toasty vrstvěte na sebe, prokládejte tvarohem a ovocem.
  • Nakonec posypte piniovými oříšky, zakápněte medem a ozdobte vlastní.

POZNÁMKY K RECEPTU

Místo tvarohu zkuste ricottu nebo mascarpone pro jemnější chuť.
Do vajíčkové směsi můžete přidat i trochu citronové kůry.
Pokud máte chuť na slanou variantu, vynechte cukr a med – přidejte plátky sýra, šunky a trochu rozmarýnu.
Na servírování se skvěle hodí i litinová mini pánev 20 cm
, ve které můžete rovnou podávat jednotlivé porce.
Nutriční hodnoty (1 porce)
PoložkaMnožství
Energie352 kcal
Bílkoviny19.6 g
Tuky14.8 g
z toho nasycené4.3 g
Sacharidy37.7 g
z toho cukry14.1 g
Vláknina2.9 g
Sůl0.6 g

*Orientační výpočet na 1 porci francouzský toast s tvarohem a ovocem.

LAVA METAL Litinová pánev 28 cm s výlevkou

1 687 
  • Litinová pánev 28cm
  • Výška 5 cm, délka s rukojetí 46,4 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 3mm, hrany 3mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 24 cm – červená

2 086 

Masivní hluboká litinová pánev s odnímatelnou dřevěnou rukojetí umožňuje použití na sklokeramických, indukčních, elektrických ale i plynových sporácích. Součástí je i praktická skleněná poklice. Litinová pánev se vyznačuje robustní konstrukcí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Jedná se o produkt s nepřilnavým povrchem. Má široké možnosti využití, je skvělá pro přípravu příloh a omáček, ale i pro smažení při vysokých teplotách. Můžete na ní také připravovat vajíčka, lívance nebo palačinky. Průměr pánve je 24 cm, výška pánve 8,7 cm, celková výška s poklicí 12,7 cm a objem 2 l. Díky svému elegantnímu barevnému provedení se stane ozdobou Vaší kuchyně.

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: