Naše top recepty

Domácí jablečný koláč (Apple Pie): recept krok za krokem, který zvládnete i vy

příprava jablkového koláče a recept

Vůně skořice, křehkého těsta a sladkokyselých jablek upečených a podávaných v litinové formě. Přesně to pro mě znamená domácí jablečný koláč, známý také jako apple pie. Je to dezert, který má kouzelnou schopnost – provoní celý byt, přinese pohodu a přiláká všechny ke stolu.

Možná si říkáte: „Zvládnu vůbec upéct apple pie doma?“ Věřte mi, zvládnete. Stačí mít dobrý recept, správná jablka a trošku trpělivosti. V tomto článku vám ukážu, jak připravuji svůj koláč já, a přidám i tipy, které vám zaručí, že se povede hned napoprvé. Nejraději peču ve své litinové formě, protože se v ní koláč vždy krásně rovnoměrně propeče.


Krátce z historie Apple Pie

Ačkoliv si dnes většina z nás spojuje apple pie s Amerikou, jeho kořeny sahají do Evropy. Už ve 14. století se pekl v Anglii a postupně se recept dostal až za oceán, kde se stal symbolem domácí kuchyně. Rčení „as American as apple pie“ zná snad každý. Přesto je krásné vědět, že jde vlastně o koláč, který spojuje oba kontinenty a stále zůstává oblíbený po celém světě.


Jaká jablka použít do jablečného koláče?

Podle mých zkušeností je nejlepší kombinovat více odrůd – sladší i kyselejší. Tvrdší jablka jako Granny Smith, Jonagold nebo Rubín se při pečení nerozvaří, zatímco sladší odrůdy dodají koláči šťavnatost. Pokud máte vlastní jablka ze zahrady, určitě je použijte – domácí chuť je vždycky nejlepší. Jen doporučuji část nakrájet na tenké plátky a část na silnější kousky, aby byla náplň rozmanitá.


Recept na domácí jablečný koláč (apple pie)

Ingredience na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce ledové vody
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 6–8 jablek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo hladké mouky
  • trochu citronové šťávy

Postup krok za krokem

  1. Těsto: Mouku smíchám se solí, přidám na kostičky nakrájené máslo a prsty rychle zapracovávám, dokud nemám drobenku. Přidám vejce a podle potřeby ledovou vodu. Těsto rozdělím na dvě části a nechám hodinu odpočívat v lednici.
  2. Náplň: Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na plátky. V míse je promíchám s cukrem, skořicí, vanilkou, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Nakonec přidám škrob, který náplň zpevní.
Nakrájené jablka v míse s cukrem a skořicí
Nakrájené jablka v míse s cukrem a skořicí

3. Plnění koláče: Vyválím první část těsta a vložím ji do formy. Nasypu jablečnou směs a rovnoměrně rozprostřu.

Plnění jablkového koláče
Plnění jablkového koláče
  1. Vrchní část: Druhou část těsta rozválím a přikryju náplň. Můžete ji ponechat celou, nebo vyříznout malé tvary či připravit mřížku – koláč pak nejen lépe odvětrává, ale i krásně vypadá.
  2. Pečení: Povrch potřu rozšlehaným vejcem, posypu třtinovým cukrem a peču při 180 °C asi 50 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé.
Upečený jablkový koláč
Upečený jablkový koláč

Nutriční hodnoty (na 1 porci – cca 120 g, z 12 porcí)

HodnotaMnožství
Energiecca 290 kcal
Bílkoviny3 g
Tuky celkem13 g
– z toho nasycené7 g
Sacharidy celkem41 g
– z toho cukry20 g
Vláknina3 g
Sodík90 mg

Tipy, které mám odzkoušené

  • Do náplně můžete přidat lžíci strouhanky nebo mletých ořechů, aby jablka nepustila moc šťávy.
  • Skvělý je i dotek karamelu nebo rozinek naložených v rumu.
  • Pokud spěcháte, můžete místo vrchního těsta použít drobenku z másla, cukru a mouky.
  • Pro zdravější variantu zkuste část bílé mouky nahradit celozrnnou a místo části cukru použít med nebo javorový sirup.

Servírování a skladování

Koláč chutná nejlépe ještě teplý, když ho doplníte kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Pokud vám něco zbyde, vydrží při pokojové teplotě 2–3 dny, v lednici až 5 dní. Skvělou možností je i zamrazení – nakrájejte ho na porce, zabalte do fólie a můžete mít vždy po ruce sladkou svačinku.

příprava jablkového koláče a recept
příprava jablkového koláče a recept

Upečte si doma poctivý apple pie

Koupit koláč v obchodě je sice rychlejší, ale nikdy nebude mít tu nezaměnitelnou vůni ani chuť jako domácí apple pie. Vlastnoručně připravené těsto, šťavnatá jablka a hřejivá atmosféra, kterou vytvoří – to je zážitek, který stojí za tu chvilku práce. Zvlášť pokud máte doma zásobu jablek z vlastní zahrádky.

author-avatar

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *