Go Back

Domácí jablečný koláč (Apple Pie)

Vůně skořice, křehkého těsta a sladkokyselých jablek upečených a podávaných v litinové formě. Přesně to pro mě znamená domácí jablečný koláč, známý také jako apple pie.
Prep Time30 minutes
Cook Time50 minutes
Course: dezert
Servings: 12 porcí
Calories: 290kcal
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

Suroviny na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce ledové vody

Suroviny na náplň

  • 7-8 větších jablek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce  mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo hladké mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy

Instructions

  • Těsto: Mouku smíchám se solí, přidám na kostičky nakrájené máslo a prsty rychle zapracovávám, dokud nemám drobenku. Přidám vejce a podle potřeby ledovou vodu. Těsto rozdělím na dvě části a nechám hodinu odpočívat v lednici
  • Náplň: Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na plátky. V míse je promíchám s cukrem, skořicí, vanilkou, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Nakonec přidám škrob, který náplň zpevní.
    Nakrájené jablka v míse s cukrem a skořicí
  • 3. Plnění koláče: Vyválím první část těsta a vložím ji do formy. Nasypu jablečnou směs a rovnoměrně rozprostřu.
    Plnění jablkového koláče
  • Vrchní část: Druhou část těsta rozválím a přikryju náplň. Můžete ji ponechat celou, nebo vyříznout malé tvary či připravit mřížku – koláč pak nejen lépe odvětrává, ale i krásně vypadá.
  • Pečení: Povrch potřu rozšlehaným vejcem, posypu třtinovým cukrem a peču při 180 °C asi 50 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé.
    Upečený jablkový koláč

Notes

Možná si říkáte: „Zvládnu vůbec upéct apple pie doma?“ Věřte mi, zvládnete. Stačí mít dobrý recept, správná jablka a trošku trpělivosti. V tomto článku vám ukážu, jak připravuji svůj koláč já, a přidám i tipy, které vám zaručí, že se povede hned napoprvé. Nejraději peču ve své litinové formě, protože se v ní koláč vždy krásně rovnoměrně propeče.