Těsto: Mouku smíchám se solí, přidám na kostičky nakrájené máslo a prsty rychle zapracovávám, dokud nemám drobenku. Přidám vejce a podle potřeby ledovou vodu. Těsto rozdělím na dvě části a nechám hodinu odpočívat v lednici
Náplň: Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nakrájím na plátky. V míse je promíchám s cukrem, skořicí, vanilkou, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Nakonec přidám škrob, který náplň zpevní.
3. Plnění koláče: Vyválím první část těsta a vložím ji do formy. Nasypu jablečnou směs a rovnoměrně rozprostřu.
Vrchní část: Druhou část těsta rozválím a přikryju náplň. Můžete ji ponechat celou, nebo vyříznout malé tvary či připravit mřížku – koláč pak nejen lépe odvětrává, ale i krásně vypadá.
Pečení: Povrch potřu rozšlehaným vejcem, posypu třtinovým cukrem a peču při 180 °C asi 50 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé.