Naše top recepty

Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Milé maminky (a všichni, kdo rádi začínají den s úsměvem), dovolte mi se podělit se o recept, který v naší rodině zaboduje pokaždé, když děti pronásleduj chuť na lahodnou a sladkou nedělní snídani. Většinou ve formě nadýchaných palačinek. Tohle jsou moje oblíbené veganské palačinky doplněné nevšední a přesto tak skvělou chutí krvavých pomerančů. Rychlá a jednoduchá snídaně plná chuti a barev, které připravuji nejraději na své litinové pánvi s výlevkami pro snadné vylévání oleje či sirupu přímo z pánve bez zbytečného přendávání.

 

Proč vyzkoušet tyhle palačinky?

    • Bez vajec a mléka – ideální, pokud chcete máte rádi sladké, ale chcete vyzkoušet odlehčenější variantu klasiky nebo prostě experimentovat s rostlinnými surovinami.
    • Chuť i textury – banán dodá těstu přirozenou sladkost a krémovité složení, olej a ocet zase pomáhají vytvořit nadýchané palačinky, aniž byste museli do těsta přidávat žloutky
    • Sezónní variace– krvavé pomeranče mají v zimě a na začátku jara tu nejúžasnější chuť i výraznou barvu. Doporučuji vyzkoušet.

 

Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Jemné a nadýchané palačinky bez vajec a mléka, doplněné šťavnatými krvavými pomeranči. Rychlý a zdravější dezert, který si vychutnáte k snídani i odpolední kávě. Díky jednoduchému těstu a voňavému ovoci si je připravíte během chvilky a překvapíte i hosty.
Příprava10 minutes
Čas vaření20 minutes
Celkem30 minutes
Course: dezert, Snídaně
Porce: 3 porce
Autor: Mlsná Anežka

INGREDIENCE

Kompotované krvavé pomeranče

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 lžíce javorového sirupu

Těsto na palačinky

  • 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 malý přezrálý banán cca 80 g
  • 1 lžíce rostlinného oleje + trochu na smažení
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 100 g hladké mouky
  • ½ lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli

INSTRUKCE

Příprava pomerančů

  • Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.
    Nakrájené pomeranče

Kompotování

  • Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.

Připravte těsto

  • Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.
    Příprava těsta na palačinky
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.
  • Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.

Smažení

  • Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.

Servírování

  • Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.
    Palačinky s červenými pomeranči

POZNÁMKY K RECEPTU

Tipy a obměny
Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí.
Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.

 

Proč krvavé pomeranče?

Krvavé pomeranče jsou zvláštní jen svou barvou, ale i svým složením. Obsahují přibližně 15 g sacharidů a kolem 70 kcal na kus a velké množství antioxidantů – anthokyanů, díky kterým mají svou charakteristickou červenou barvu.

 

 

 

Výživová tabulka

ŽivinaMnožství (na porci)
Kalorie~ 260 kcal
Bílkoviny~ 5 g
Tuky celkem~ 7 g
– z toho nasycené~ 1 g
Sacharidy~ 45 g
– z toho cukry~ 20 g
Vláknina~ 4 g
Sůl~ 0,3 g

LAVA METAL Litinová pánev 26 cm

1 385 

Je ideální doplněk k plynovým, elektrickým grilům, ale i ke grilům na dřevěné uhlí. Ploché dno umožňuje použití také na sklokeramických, indukčních, elektrických ale i plynových sporácích. Litinová pánev se vyznačuje masivní konstrukcí a vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Jedná se o produkt s nepřilnavým povrchem. Má široké možnosti využití, je skvělá pro přípravu příloh a omáček, ale i pro smažení při vysokých teplotách. Můžete na ní také připravovat vajíčka, lívance nebo  palačinky, popřípadě zapéct pokrmy v troubě.

  • Litinová pánev 26cm, výška 4,1 cm
  • Tloušťka materiálu - dno 5mm, hrany 4mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

LAVA METAL Litinová pánev na pizzu/palačinky 26cm s dřevěným podstavcem

2 293 
  • Litinová pánev se sníženým okrajem 26cm
  • Dřevěný podstavec
  • Vhodná na přípravu pizzy, palačinek atd.
  • Tloušťka materiálu - dno 4mm, hrany 3mm
  • Rovnoměrně se prohřívá až k samému okraji a dlouho udržuje teplo
  • Díky schopnosti udržet teplo se jídla dají dovařovat při nízké teplotě, což přináší úsporu energie
  • Je stabilní a dá se používat na všechny typy sporáků i ploten, včetně indukce
  • Má nepřilnavý povrch a rychle reaguje na změny teplot - nepřipaluje se
  • Dá se využít i k zapékání v troubě
  • Jednoduché ruční mytí
  • Černá barva

O Mlsná Anežka

Vařím a peču a starám se o to, abyste vy, moji milí, dostali na Mlsném hrnci tu nejlepší péči. Mám slabost pro litinové nádobí, zaručuji vám, že si na něm připravíte chutná domácí jídla - ostatně podívejte se do mých receptů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept: