Veganské palačinky s krvavými pomeranči
Jemné a nadýchané palačinky bez vajec a mléka, doplněné šťavnatými krvavými pomeranči. Rychlý a zdravější dezert, který si vychutnáte k snídani i odpolední kávě. Díky jednoduchému těstu a voňavému ovoci si je připravíte během chvilky a překvapíte i hosty.
Prep Time10 minutes mins
Cook Time20 minutes mins
Total Time30 minutes mins
Servings: 3 porce
Author: Mlsná Anežka
Kompotované krvavé pomeranče
- 4 krvavé pomeranče
- 4 lžíce javorového sirupu
Těsto na palačinky
- 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 malý přezrálý banán cca 80 g
- 1 lžíce rostlinného oleje + trochu na smažení
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 100 g hladké mouky
- ½ lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
Kompotování
Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.
Připravte těsto
Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.
Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.
Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.
Smažení
Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.
Tipy a obměny
Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí.
Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.