Go Back

Veganské palačinky s krvavými pomeranči

Jemné a nadýchané palačinky bez vajec a mléka, doplněné šťavnatými krvavými pomeranči. Rychlý a zdravější dezert, který si vychutnáte k snídani i odpolední kávě. Díky jednoduchému těstu a voňavému ovoci si je připravíte během chvilky a překvapíte i hosty.
Prep Time10 minutes
Cook Time20 minutes
Total Time30 minutes
Course: dezert, Snídaně
Servings: 3 porce
Author: Mlsná Anežka

Ingredients

Kompotované krvavé pomeranče

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 lžíce javorového sirupu

Těsto na palačinky

  • 125 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 malý přezrálý banán cca 80 g
  • 1 lžíce rostlinného oleje + trochu na smažení
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 100 g hladké mouky
  • ½ lžíce prášku do pečiva
  • špetka soli

Instructions

Příprava pomerančů

  • Než se pustíte do samotné přípravy pomerančů, nakrájejte si několik plátků pomerančů na ozdobu. Poté zbylé pomeranče vymačkejte. Šťávu můžete přecedit přes sítko a tím získáte dokonale hladkou omáčku nebo v ní necháte zbytky dužiny. Záleží na vaší chuti. Použít můžete obojí.
    Nakrájené pomeranče

Kompotování

  • Vymačkanou šťávu vlijte do hrnce a přimíchejte javorový sirup. Směs přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat, až tekutina zhoustne na sirupovitou konzistenci. Dejte pozor, ať to nepřipálíte! Sundejte z plotny a vhoďte do hrnce nakrájené kousky pomerančů, aby se lehce prohřály.

Připravte těsto

  • Do mixéru nalejte mléko, banán, olej a ocet. Rozmixujte do hladka.
    Příprava těsta na palačinky
  • Prosejte mouku s práškem do pečiva a solí do mísy.
  • Nalijte tekutou směs k mouce a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Snažte se nemíchat příliš dlouho.

Smažení

  • Předehřejte litinovou pánev. Běžně nedám dopustit na litinovou pánev na palačinky, na které se lehce otáčí a připravují jedna báseň, ale dnes jsem dala přednost hluboké litinové pánvi, na které můžu palačinky rovnou i podávat. Stačí ji lehce potřít olejem a nikdy se nepřipalují. Litina udrží teplo rovnoměrně a vytvoří na palačinkách jemně křupavou kůrku. Jakmile je pánev nahřátá, můžete plamen ztlumit na střední. Nyní se můžete pustit do samotného smažení. Naberte odměrkou těsto a vytvořte tenkou palačinku. Smažte 1–1,5 minuty, než na povrchu uvidíte bublinky, poté otočte a dopečte dozlatova. Usmaženou palačinku přendejte na talířek a ihned přeložte nejprve napůl, pak ještě jednou – vznikne krásný trojúhelník. Uchovávejte přikryté v teplé troubě (cca 70 °C), aby nezchladly než budou připraveny všechny. Pokud vám je tedy děti nekradou přímo z pod ruky, jako mě.

Servírování

  • Na talíř naskládejte několik přeložených palačinek, které ozdobíte plátky pomerančů a přelijte je sirupem.
    Palačinky s červenými pomeranči

Notes

Tipy a obměny
Místo mandlového mléka můžete použít ovesné či sójové.
Pro ještě výraznější chuť nastrouhejte trochu pomerančové kůry do těsta.
Pokud v obchodě neseženete krvavé pomeranče, můžete použít i ty klasické a dochutit je například skořicí.
Výsledná chuť bude samozřejmě jiná, ale i tak si určitě všichni pochutnají.