Vepřový bůček plněný nádivkou
Raduji se z jara a dokud jsou kopřivy ještě čerstvé a svěží, využívám jich co nejvíc v kuchyni. Včera jsem si v obchodě vybrala libovější bůček a rozhodla se naplnit jej nádivkou a dát upéct do trouby. Bylinková nádivka maso odlehčí a dodá nový chuťový rozměr.
K pečení jsem si vzala zelený LITINOVÝ PEKÁČ, pomalu se stává mým nejoblíbenějším kouskem nádobí.
K receptu se hodí:
Plněný vepřový bůček
Vepřový bůček plněný nádivkou, pečený v troubě v litinovém pekáčku.
Porce: 6
INGREDIENCE
- 1,25 kg vepřový bůček
- 1 ks rohlík den starý
- 1 ks menší cibulka
- 1 ks větší cibule
- 1 lžíce vepřové sádlo
- 30 g máslo
- 1 hrst čerstvé kopřivy (příp. petrželka)
- 80 ml smetana na šlehání 30 % a více
- 2 ks žloutky
- 1 ks bílek
INSTRUKCE
- Rozpálíme troubu na 200 °C, zásadně bez horkovzdušného ohřevu!!
- Vepřový bok očistíme, sama jsem ignorantsky trochu seřízla horní tučnou vrstvu, protože občas rodina nad tučným ofrňuje.
- Z boku do bůčku nařízneme ostrým nožem kapsu.
- Rohlík nakrájíme na kolečka, rozložíme na velký mělký talíř a pokapeme smetanou. Necháme vsáknout.
- Kopřivy spaříme horkou vodou, aby nežahaly, a pokrájíme je.
- Malou cibulku nakrájíme nadrobno.
- V pánvi rozpustíme sádlo s máslem a cibulku v tuku osmažíme dozlatova.
- V misce smícháme osmaženou cibulku včetně tuku, přidáme rozmočený rohlík, vejce, kopřivy. Ochutíme solí a pepřem, promícháme.
- Vepřový bok osolíme zvenčí i zevnitř, naplníme nádivkou. Kapsu zašijeme, spíchneme jehlou nebo ovážeme nití. Posypeme drceným kmínem.
- Velkou cibuli nakrájíme na klínky a rozhodíme po dně litinového pekáčku.
- Naplněný bůček položíme na klínky cibule, podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct.
- Prvních 30 minut pečeme při 200 °C, aby se maso zatáhlo a zadělalo na kůrčičku. Poté stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme další hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, jestli nemá bok tendenci se připalovat, jinak podléváme vždy trochou vody.
- Před servírováním odstraníme nit nebo jehlu, opatrně krájíme a podáváme na stůl.
Vepřový bůček: tipy a rady
- Vepřový bůček = vepřový bok, maso je zde prorostlejší a pokrývá ho vyšší vrstva tuku.
- Místo rohlíku můžeme použít jakékoliv den dva staré pečivo – toustový chleba, veku. S bílým pečivem bude nádivka jemnější.
- Pokud budete bůček péct v jiném ročním období než na jaře, a venku bude nouze o čerstvé kopřivy, nahraďte je petrželkou.
- Vepřový bůček pečený v litinovém pekáči vypadá také hezky servírovaný v litině přímo na stole.
Podívejte se na všechny LITINOVÉ PEKÁČE v našem e-shopu.